Translate

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Πόρισμα - καταπέλτης για τη Bestline

 Παραπλάνηση των μελών του ΔΣ του ΤΤ και υψηλό τίμημα για τη συμμετοχή της τράπεζας στην εταιρεία αναφέρει η αντιεισαγγελέας στην έκθεσή της.

 Παραπλάνηση των μελών του ΔΣ του ΤΤ, υψηλό τίμημα για τη συμμετοχή της τράπεζας στην εταιρεία, αποκλειστικός δανεισμός της Bestline από το ΤΤ, συμφωνία με ζημιογόνους όρους και αποτιμήσεις της εμπορικής αξίας της εταιρείας που αποκλίνουν κατά 600% είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που αναφέρονται στο πόρισμα της αντιεισαγγελέως Π. Παπανδρέου για την υπόθεση της εξαγοράς της Bestline από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Η ζημία που επέφερε η εξαγορά της Bestline για την τράπεζα εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 138,7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στο πόρισμα...
στην πρόταση που έγινε στο ΔΣ της τράπεζας για την εν λόγω εταιρεία δεν παρουσιάστηκαν τα στοιχεία που έδειχναν την πραγματική της εικόνα με αποτέλεσμα τα μέλη του ΔΣ του ΤΤ να εγκρίνουν τη συμφωνία και τους όρους που αυτή περιλάμβανε.

Ακόμα και έρευνα εταιρείας επαγγελματικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών που αποτίμησε την εμπορική της αξία στα 19,8 εκατ. ευρώ βασίστηκε, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, σε παραδοχές, υποθέσεις και προβλέψεις από την Bestline που θεωρούνται αισιόδοξες καθώς ήταν αντίθετες με τα αποτελέσματα που είχε η εταιρεία έως το 2007.

Επίσης οι προσωρινές οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση 2007 που επίσης δόθηκαν στην εταιρεία επαγγελματικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών από το Διευθύνοντα Σύμβουλο, Ιωάννη Ρόρρη απεδείχθησαν τελικά μη αξιόπιστες.

Έτσι αν και η αποτίμηση για το 100% της Bestline με δύο διαφορετικές μεθόδους ανήλθε σε ποσό μεταξύ των 2,8 και 19,8 εκατ. ευρώ, ωστόσο η Τράπεζα κατέβαλε 18,9 εκατ. ευρώ μόνο για τη συμμετοχή της κατά 50% στην εταιρεία αυτή.

Τα στοιχεία που αναφέρονται στο πόρισμα:

• Οι επιθεωρητές – Ελεγκτές της ΔΕΠΣ της ΤτΕ διαπίστωσαν ότι το τίμημα για τη συμμετοχή του ΤΤ μόνο στο 50% της εταιρείας Bestline ήταν ιδιαίτερα υψηλό, δεδομένου των αποτιμήσεων που είχαν προηγηθεί αλλά και της τιμής εξάσκησης του δικαιώματος put option που είχε η Demco στη συμφωνία που έγινε μεταξύ των μετόχων.

• Απόκλιση 600% στις αποτιμήσεις: Σε αποτίμηση της εμπορικής αξίας το Μάρτιο του 2008 η εταιρεία που την πραγματοποίησε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εμπορική αξία του 100% των μετοχών της εταιρείας Bestline ανέρχεται σε 18,9 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση έγινε βάσει της Μεθόδου της προεξόφλησης μελλοντικών ταμειακών ροών. Ωστόσο σε δεύτερη αποτίμηση με τη μέθοδο της αναπροσαρμοσμένης καθαρής θέσης, χωρίς να ληφθεί υπόψη, η εμπορική αξία εκτιμήθηκε ότι ανέρχεται σε 2,8 εκατ. ευρώ. Επίσης το επιτόκιο προεξόφλησης των ταμειακών ροών των πιστωτικών καρτών, παρουσιάζει αύξηση ως παραδοχή στο έτος αποτίμησης κατά 1% γεγονός που δε συνάδει με τα στοιχεία της ΤτΕ, καθώς στα έτη 2004-7 η αύξηση μεσοσταθμικού επιτοκίου ανερχόταν μόλις στο 0,9%.

• Τα μέλη του ΔΣ παραπλανήθηκαν και αποφάσισαν ομόφωνα τη συμμετοχή της Τράπεζας στην εταιρεία Bestline Cards σε ποσοστό 50% επί του μετοχικού της κεφαλαίου με τίμημα 19,8 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξή της δραστηριότητας της στην πιστωτική κάρτα και την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας μετόχων από τον πρόεδρο του ΔΣ.

Ενώ εάν τα μέλη του ΔΣ γνώριζαν την αληθή κατάσταση αλλά και την πραγματική οικονομική αξία της εταιρείας, ότι δηλαδή:

- Η αξία του 100% της Bestline (και όχι μόνο του 50% αυτής) ανερχόταν, σύμφωνα με την εκτίμηση της συμβουλευτικής εταιρείας στα 19,8 εκατ. ευρώ

- Η πραγματική συμφωνία μεταξύ της Τράπεζας και της Demco, μεταξύ Α. Φιλλιπίδη και Δ. Κοντομηνά, ήταν να διπλασιαστεί η εκτιμηθείσα εμπορική αξία, ώστε να ανέλθει στα 40 εκατ. ευρώ, προκειμένου να λάβει χώρα η αποφασισθείσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και το ΤΤ να καταβάλλει εξολοκλήρου το ποσό των 18,9 εκατ. ευρώ, το οποίο θα ανταποκρινόταν στο ποσοστό του 50% της συμμετοχής του, όπως και τελικά συνέβη, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία που έκανε την αποτίμηση είχε ήδη λάβει υπόψη την παραδοχή της συνεργασίας της Bestline με πιστωτικό ίδρυμα για να καταλήξει στην αποτίμηση του 100% της εταιρείας

- Η αποτίμηση της εμπορικής αξίας βασίστηκε σε μη δημοσιευμένες και ελεγμένες προσωρινές οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας κατά την 31-12-07 και σε στοιχεία που προέκυψαν κατόπιν συνεντεύξεως με τα στελέχη της διοίκησης κ.α.
δε θα προέβαιναν στην ομόφωνη έγκριση της συμμετοχής του ΤΤ στην εταιρεία υπό τους συγκεκριμένους και έναντι του συγκεκριμένου τιμήματος, και μάλιστα χωρίς να κατοχυρώσουν τη «θέση ισχύος» των διοικητικών αποφάσεων της εν λόγω εταιρείας.

• Στις 21 Μαρτίου του 2008 η Τράπεζα κατέβαλε 18,9 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή κατά 50% στην εταιρεία Bestline και παράλληλα διπλασιάστηκε το μετοχικό κεφάλαιο της και παραιτήθηκε ο παλαιός μέτοχος Demco υπέρ του ΤΤ. Επίσης στη συμφωνία που έγινε μεταξύ των μετόχων το ΤΤ ανέλαβε την υποχρέωση της αποκλειστικής χρηματοδότησης των εργασιών της εταιρείας.

• Σύμφωνα με τους Επιθεωρητές της ΤτΕ το πελατολόγιο της Bestline δεν πληρούσε πιστοληπτικά τα κριτήρια που όφειλε για να κάνει χρήση των προϊόντων της εταιρείας. Επίσης η εταιρεία δεν φρόντισε να αντλήσει επιπλέον εξασφαλίσεις, ούτε να εγκαταστήσει μηχανισμό, ο οποίος καθημερινά θα κινητοποιείται σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

• Το ΤΤ πλήρωνε με δικά του κεφάλαια τη χρήση του δικτύου του από τη Bestline, χωρίς καμία συμμετοχή της εταιρείας Demco

Όπως καταλήγει η έκθεση προκύπτουν αρκετές ενδείξεις για την ποινική δίωξη εις βάρος των Α. Φιλιππίδη, του Δ. Κοντομηνά, του Ι. Ρόρρη, της Α. Λιακοπούλου και του Μ. Βαρότση για απάτη κατά του δημοσίου από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημιά που προξενήθηκε υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.