Translate

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Αναζητείται πλεόνασμα τροφίμων για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες



Το υπουργείο Υγείας εντάσσει στο ΕΣΠΑ πρόγραμμα, με το οποίο θα εντοπίζονται πλεονάζοντα τρόφιμα από παραγωγούς και καταστήματα και θα διατίθενται σε όσους τα έχουν ανάγκη.

Πρόγραμμα αναζήτησης τροφίμων, που πλεονάζουν από παραγωγούς και καταστήματα και τα οποία θα διατίθενται σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας.

Η σχετική δράση έχει ενταχθεί στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013, με τίτλο 'Διαχείριση πλεονάσματος τροφίμων και γευμάτων προς όφελος ευπαθών κοινωνικών ομάδων'.

Οι προτεινόμενες δράσεις του προγράμματος συνοψίζονται στις ακόλουθες:


Σχεδιασμός παρεμβάσεων για την αξιοποίηση του πλεονάσματος τροφίμων και την αναδιάθεσή τους σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες.
Πάροχοι
Στο πλαίσιο αυτό, θα καταρτισθούν δύο κατηγορίες σχεδίων:

Το πρώτο, θα εξετάζει τους εν δυνάμει κοινωνικούς παρόχους από τον πρωτογενή (λ.χ. παραγωγοί), το δευτερογενή (λ.χ. γαλακτοβιομηχανίες), τον τριτογενή (λ.χ. αλυσίδες super market, λαϊκές αγορές, ταχυφαγεία και franchise, εστιατόρια κλπ.).

Θα περιγράφει τα είδη των τροφίμων που δύναται να αναδιατεθούν, τον τρόπο αξιοποίησής τους, τον τρόπο υποστήριξης της αλυσίδας μεταφοράς.

Το δεύτερο, θα περιγράψει αναλυτικά πρότυπα ευρύτερης δυνατής εφαρμοστικότητας, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς του φορέα που θα αναλάβει τη σύζευξη με τους κοινωνικούς παρόχους τροφίμων, καθώς και πρότυπα σχέδια διοικητικών αποφάσεων και σχέδια συμβάσεων ανά κατηγορία φορέα (ΚΟΙΣΠΕ, ΜΚΟ, ΟΤΑ).
Προσέγγιση
Θα περιγράφονται, επίσης, και οι τρόποι προσέγγισης των ωφελουμένων, βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους.

Η Οργάνωση 'Κλίμακα' θα προχωρήσει σε πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου, επιλέγοντας μία αντιπροσωπευτική ομάδα από κάθε υποτομέα (πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή).

Η δράση θα υλοποιηθεί με ενημέρωση - ευαισθητοποίηση για την αξιοποίηση του πλεονάσματος τροφίμων των κοινωνικών παρόχων και των κοινωνικών φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.