Σε ένα ακόμη… τεστ αντοχής μετατρέπεται η εφαρμογή του μέτρου της κράτησης του 1 ευρώ στις ιατρικές συνταγές που θα εκτελούνται από σήμερα, Τετάρτη 8 Ιανουαρίου.
Τεστ αντοχής πρωτίστως για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που θα βάλουν και πάλι το χέρι στην τσέπη για τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, τεστ αντοχής όμως και για τους επαγγελματίες υγείας, κυρίως φαρμακοποιούς που θα κληθούν να υλοποιήσουν το νέο εισπρακτικό μέτρο μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αγωνιώντας εάν θα αντεπεξέλθει ή θα «πέσει» το σύστημα.Σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή αύριο για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Εξαιρούνται όσοι...
έχουν μηδενική συμμετοχή για τη φαρμακευτική τους κάλυψη. Όλοι οι άλλοι θα επιβαρύνονται με 1 ευρώ ανά ιατρική συνταγή που θα εκτελούν (κάθε συνταγή περιλαμβάνει τρία φάρμακα), συνεπώς ανάλογα με τον αριθμό των συνταγών που θα εκτελούνται θα αυξάνεται και η κράτηση. Σημειωτέον ότι η τελική συμμετοχή του ασφαλισμένου θα διαμορφώνεται και από την επιλογή του φαρμάκου, πρωτότυπου ή γενόσημου, καθώς για τα δεύτερα δεν υπάρχει η επιβάρυνση που προκύπτει από τη διαφορά της τιμής του φαρμάκου με εκείνη της ασφαλιστικής τιμής.Με δεδομένο, πάντως, ότι κάθε μήνα εκδίδονται περί τις 6 εκατ. ιατρικές συνταγές για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ μέσω του συστήματος e – syntagografisi, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα έσοδα που προσδοκά το υπουργείο Υγείας από το μέτρο σε ετήσια βάση περίπου 72 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση της αρμόδιας υπηρεσίας, ΗΔΙΚΑ, δηλώνει καθόλα έτοιμη να ενεργοποιήσει το σχετικό πρόγραμμα από τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Μάλιστα, έχει λειτουργήσει με επιτυχία και πιλοτικό πρόγραμμα σε φαρμακεία ανά την επικράτεια.
Η σχετική εφαρμογή έχει περιληφθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, για την ακρίβεια έχει ενσωματωθεί στο ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων στη δαπάνη για τα φάρμακα. Ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής, θα προκύπτει και η κράτηση.
Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί δηλώνουν πως οι ίδιοι καλούνται να εφαρμόσουν το σχετικό μέτρο και μόνον, και αποσαφηνίζουν ότι η κράτηση του ποσού δεν μπαίνει στο δικό τους ταμείο. «Εμείς λειτουργούμε ως φοροεισπράκτορες. Η κράτηση αυτή δεν σχετίζεται με τον κλάδο μας. Εξ όσων γνωρίζουμε θα είναι ενσωματωμένο το ποσό, στην ήδη υπάρχουσα συμμετοχή του ασφαλισμένου. Ελπίζουμε μόνο να μην υπάρξει πρόβλημα με το σύστημα» λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας (ΦΣΑ), κ. Κώστας Λουράντος.
Ποιες κατηγορίες ασθενών εξαιρούνται από την κράτηση του 1 ευρώ
Πρόκειται για όσους πάσχουν από:
-Νεοπλάσματα όλων των συστημάτων και λευχαιμιών
-Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1
-Ψυχώσεις (όσον αφορά τα αντιψυχωτικά φάρμακα και όχι τα καταθλιπτικά)
-Μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία, ενδιάμεση μεσογειακή αναιμία και ομόζυγη δρεπανο-κυτταρική αναιμία
-Ιδιοπαθή αιμολυτική αναιμία – θρομβοπενική πορφύρα
-Νυχτερινή παροξυσμική αιμοσφαιρινουρία
-Αιμορροφιλία (αντιαιμορροφιλικοί παράγοντες)
-Υποφυσιογενή νανισμό (αυξητική ορμόνη)
-Κυστική ίνωση (κυστική ινώδη νόσο, ινοκυστική νόσο)
-Χρόνια ηπατίτιδα Β και C
-Νόσο Wilson (ηπατοφακοειδή εκφύλιση)
-Γλυκογονίαση – γλυκόγονίαση τύπου IB
-Νόσο Gaucher
-Έλλειψη ορνιθο − καρβαμυλο − τρανσφεράσης
-Χρόνια νεφρική νόσο, στάδιο 3 και 4.
-Νεφρική ανεπάρκεια, που απαιτεί υποβολή σε αιμοκάθαρση.
-Νόσο Niemann − Pick τύπου C
-Υπερφαινυλαλανιναιμία
-Σκλήρυνση κατά πλάκας
- Οι μεταμοσχευθέντες συμπαγών ή ρευστών οργάνων και ιστών, καθώς και οι παραπληγικοί και τετραπληγικοί ασθενείς
- Οι πάσχοντες από το σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS), για τα αντιρρετροϊκά φάρμακα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.