Translate

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Κλοιός οφειλών πνίγει τις ασφαλιστικές

 Σε πάγωμα λογαριασμών, δεσμεύσεις, διοικητικές κυρώσεις, ακόμα και πρόστιμα οδηγούνται οι ελεγκτικές αρχές


Πολλαπλά χτυπήματα δέχονται οι ασφαλιστικές εταιρείες καθώς ελέγχονται και από την ΔΕΙΑ και από το υπουργείο Οικονομικών (εφορίες) και από τα Ασφαλιστικά Ταμεία για διαφορετικούς βέβαια λόγους στην κάθε περίπτωση.

Κοινός παρανομαστής είναι πώς οποιαδήποτε οφειλή, η εκκρεμότητα των εταιρειών οδηγεί τις ελεγκτικές Αρχές σε κινήσεις που... επιτάσσει το έννομο συμφέρον και η νομοθεσία μεταξύ των οποίων είναι οι δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, το πάγωμα λογαριασμών ή και άλλες κυρώσεις οι οποίες αποσκοπούν στην διευθέτηση από την πλευρά των εταιρειών των τυχόν παρεκκλίσεών τους από τα όσα ορίζει η νομοθεσία. Οι εταιρείες αγωνιούν να προλάβουν εν μέσω δυσπραγίας και συγκρατημένων ρυθμών παραγωγής να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις χωρίς όμως να προλαβαίνουν κάθε φορά τους χρόνους με αποτέλεσμα να υπόκεινται σε τεράστιες πιέσεις ή και ποινές.

Έτσι οι εταιρείες βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με μια σειρά από υποχρεώσεις τις οποίες «κυνηγούν» να εκπληρώσουν. Οι υποχρεώσεις αυτές, υπήρχαν βέβαια και στο παρελθόν αλλά οι χρόνοι συμμόρφωσης των εταιρειών καθώς και η διαδικασία εφαρμογής της νομοθεσίας από τον μηχανισμό ελέγχου ήταν διαφορετικοί και ελαστικότεροι των σημερινών.

Στο πλαίσιο αυτό ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και διαμεσολαβητικά γραφεία διαχειρίζονται τα ζητήματα αυτά και κατά τις πληροφορίες σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζονται αδιέξοδα. Ήδη, κατά πληροφορίες από την πλευρά του κράτους σε κάποιες περιπτώσεις έχουν κινηθεί διαδικασίες διασφάλισης των οφειλών των εταιρειών, γεγονός το οποίο σαφώς και εντείνει τις γενικές δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζει σήμερα η κάθε ασφαλιστική σε κλιμακούμενο βαθμό ανάλογο με το μέγεθος της οφειλής ή των άλλων οικονομικών εκκρεμοτήτων που εμφανίζει αποκλίνοντας της υποχρέωσής της όπως ορίζεται από τον νόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.