Translate

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Πως Διαμορφώνεται η Πρόταση-Λύση για Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value






Υποχρεώσεις: Ασπίς Πρόνοια (620 εκατ. ευρώ) με σύνολο συμβολαίων 205.000 και Commercial Value (200 εκατ. ευρώ) με σύνολο συμβολαίων 62.000.

Περιουσία: Η περιουσία και των δύο εταιριών αυτή την στιγμή είναι:

• σε μετρητά προς διανομή 85 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων το 85% είναι της Commercial Value)

• 30 εκατ. ευρώ άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία (μετοχές, ομόλογα, Α/Κ) και

• ακίνητα αντικειμενικής αξίας περίπου 59 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων το 90% ανήκουν στην Ασπίς Πρόνοια). Η ρευστοποίηση τους μπορεί όμως να γίνει σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές και εάν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η ΤτΕ, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, προχώρησε στην διαδικασία εκκαθάρισης, με τον ορισμό του επόπτη εκκαθάρισης, ο οποίος δρομολόγησε την λύση να αποζημιώσει...
μόνο όσους είχε λήξει το συμβόλαιό τους και είχε δημιουργηθεί απαίτηση, μέχρι την ημερομηνία άρσης της αδείας της εταιρίας.

Οι ασφαλισμένοι, που είχαν δικαίωμα εξαγοράς πριν γίνει η άρση λειτουργίας των 2 εταιριών είναι περίπου το 10%, του συνόλου των ασφαλισμένων (27.000 συμβόλαια). Η αποζημίωση αυτών των ασφαλισμένων ισοδυναμεί με την χρήση του συνόλου όλων των ρευστών διαθέσιμων που διαθέτουν οι δύο εταιρείες. Εδώ θα θέλαμε να παρατηρήσουμε ότι επειδή τα διαθέσιμα της Ασπίς Πρόνοια είναι λιγότερα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν διαθέσιμα από την Commercial Value, πράγμα νομοθετικά αδύνατον μιας και πρόκειται για διαφορετικές εταιρείες.

Ωστόσο, αντίθετη άποψη έχουν οι θεσμικοί παράγοντες της αγοράς (ΤτΕ, Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών, Εγγυητικό Κεφάλαιο κ.λπ.) οι οποίοι έχουν γνωμοδοτήσει ότι η άρση λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρίας, συνεπάγεται λήξη του συνόλου των συμβολαίων, άρα έχει επέλθει ο ασφαλιστικός κίνδυνος για όλους.

Με την πρόταση που συζητείται τώρα, ως δικαιούχοι ορίζονται το σύνολο των ασφαλισμένων, διανέμοντας την περιουσία αναλογικά και σύμμετρα προς όλους. Η λύση περιλαμβάνει δύο φάσεις: στην πρώτη φάση η αποζημίωση γίνεται με μετρητά, ενώ στην δεύτερη φάση η λοιπή ακίνητη περιούσια των εταιριών θα αξιοποιηθεί με σκοπό την δημιουργία υπεραποδόσεων στο μέλλον. από την ανάκαμψη της αγοράς των ακινήτων

Η οικονομική απεικόνιση της πρότασης-λύσης στην Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ προβλέπει αποζημίωση των συμβολαίων με συνολική απαίτηση μέχρι 2.000 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 76% των συνολικών απαιτήσεων. Το υπόλοιπο 24% θα καλυφθεί από τις επενδύσεις της δεύτερης φάσης. Το ποσοστό αποζημίωσης με μετρητά στην Commercial Value ανέρχεται σε 97%.

Στο επενδυτικό κεφάλαιο (δεύτερη φάση) εκχωρούνται επίσης τα μεγάλα συμβόλαια, που ενέχουν επενδυτικό χαρακτήρα και γνώριζαν εξ αρχής οι δικαιούχοι ότι αναλάμβαναν ρίσκο, υλοποιώντας μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Η μελλοντική αποζημίωση των μεγάλων χαρτοφυλακίων αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 50% από την συνολική αρχική απαίτηση.

Στην λύση που προτείνεται, για την οποία βέβαια πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ικανοποιείται το 85% των ασφαλισμένων και μένουν σε εκκρεμότητα τα μεγάλα χαρτοφυλάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.