Translate

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Να τα λέμε τα καλά...Πρωτοπορία και καινοτομίες στο Βιοχημικό Τμήμα του Ευαγγελισμού





Από το 1992 έχει ξεκινήσει στο Βιοχημικό Τμήμα του Ευαγγελισμού ο εσωτερικός και εξωτερικός έλεγχος ποιότητας βιοχημικών εξετάσεων, τον οποίο υιοθέτησαν όλα τα εργαστήρια (δημόσια και ιδιωτικά).

Οι καινοτομίες υλοποιούνται σήμερα με την πλήρη αυτοματοποίηση και μηχανογράφηση στις λειτουργίες του τμήματος. Στο χώρο λειτουργούν προαναλυτικό σύστημα, βιοχημικοί και ανοσοχημικοί αναλυτές, στους οποίους προσδιορίζονται περίπου 15000 εξετάσεις την ημέρα, 360.000 το μήνα, 4.000.000 το χρόνο.



Το Βιοχημικό τμήμα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός - Οφθαλμιατρείο Αθηνών - Πολυκλινική» βρίσκεται στον 3ο όροφο του Κτηρίου Εργαστηρίων.

Ιδρύθηκε το 1897, λίγα χρόνια μετά την... αποπεράτωση του ιστορικού νοσηλευτικού ιδρύματος «Ευαγγελισμός» της Αθήνας. Από τον 19ο ως τον 21ο αιώνα εξυπηρετεί τις ανάγκες των νοσηλευομένων και εξωτερικών ασθενών αναβαθμίζοντας διαρκώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες με την υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής.Σε συνεργασία με τους κλινικούς ιατρούς υιοθετεί τις πιο σύγχρονες παρακλινικές εξετάσεις για έγκαιρη διάγνωση, και συμμετέχει ενεργά στο σημαντικό έργο των μεταμοσχεύσεων οργάνων του νοσοκομείου μας.

Από το Δεκέμβριο 2012 έχει πιστοποιηθεί με το πρότυπο 15189:2007, αρ.πιστοποιητικού 858.

Το τμήμα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, με τη χρήση προαναλυτικού ρομποτικού συστήματος, βιοχημικών αναλυτών και συστήματος μηχανογράφησης εργαστηριακού (LIS) και νοσοκομειακού (HIS) λογισμικού.

Η αξιοπιστία, η ακρίβεια και η επαναληψιμότητα των αποτελεσμάτων ελέγχονται με καθημερινό εσωτερικό έλεγχο ποιότητας με ορούς (controls) του εμπορίου και σε τακτά διαστήματα με διεργαστηριακούς (εξωτερικούς) ελέγχους όπου συμμετέχουν Ελληνικά (ΕΣΕΑΠ) και ξένα εργαστήρια (π.χ. Biorad, Labquality, κ.ά.). Τα αποτελέσματα που εκδίδονται στο ηλεκτρονικό δίκτυο του νοσοκομείου για να χρησιμοποιηθούν από τις κλινικές είναι έγκυρα εφ’ όσον έχουν θεωρηθεί από το επιστημονικό προσωπικό του τμήματος. Τιμές που βρίσκονται σε όρια επικίνδυνα για την υγεία του ασθενούς επισημαίνονται τηλεφωνικά στους κλινικούς γιατρούς (τιμές πανικού).

Το Βιοχημικό Τμήμα, υποστηρίζει το έργο των μεταμοσχεύσεων οργάνων με συνεχή έλεγχο (Monitoring) των επιπέδων ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων ( κυκλοσπορίνη κλπ) στον ορό μεταμοσχευμένων ασθενών, όχι μόνο των μεγάλων αστικών κέντρων αλλά και της περιφέρειας.

Το επιστημονικό προσωπικό του βιοχημικού τμήματος, συνεπές στο πνεύμα καινοτομίας που το χαρακτηρίζει διαχρονικά, προσβλέπει στην εισαγωγή και εξέλιξη μοριακών τεχνικών ανίχνευσης γονιδίων, με εφαρμογή στην ιατρική βιοχημεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.