Translate

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Μεγάλες σπατάλες στο ΓΝΑ «Ιπποκράτειο» εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο



Μεγάλες σπατάλες εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά τη διενέργεια του πρώτου διαχειριστικού Ελέγχου στο ΓΝΑ «Ιπποκράτειο». Οι έλεγχοι αυτοί θα εφαρμοσθούν σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας. Η έρευνα έρχεται να αναδείξει τα σημαντικά προβλήματα δυσλειτουργίας και διαχείρισης στον νοσοκομειακό τομέα και δη στο χώρο των προμηθειών.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στη Βουλή του αρμόδιου πορίσματος της αναδείχθηκαν τα γενικότερα προβλήματα και οι...
«τρύπες» του συστήματος υγείας, ο προβληματικός μηχανισμός των προμηθειών, η παραβίαση των αρχών της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, τα κενά σε προσωπικό και υποδομές και άλλα συναφή.

Η αρμόδια ομάδα του Ελεγκτικού Συνεδρίου με Πρόεδρο τον Ι. Καραβοκύρη δε στάθηκε μονάχα στην παρουσίαση των όσων ατασθαλιών εντόπισε από τον έλεγχο αλλά προχώρησε και στην υποβολή συστάσεων προς τους αρμόδιους φορείς ούτως ώστε να βελτιωθεί το σύστημα προμηθειών, να τεθεί σε χρήση το Παρατηρητήριο Τιμών και να αντιμετωπιστούν ολικά ταα μείζονα προβλήματα της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας.

Το Υπουργείο Υγείας δια των εκπροσώπων του λαμβάνει σοβαρά υπόψη του το πόρισμα των ελεγκτικών αρχών, προχωρώντας μάλιστα και σε προσεχή σχετική νομοθετική ρύθμιση σε μια προσπάθεια να μειώσει την εμφάνιση ανάλογων φαινομένων.

Η επιλογή του Ελεγκτικού Συνεδρίου να ξεκινήσει ο πιλοτικός έλεγχος, ο οποίος θα επεκταθεί και σε άλλους φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου, από ένα νοσοκομείο στηρίχθηκε στο σκεπτικό ότι: «το σύστημα προμηθειών υγείας αξιολογήθηκε ως προβληματικό λόγω της σπατάλης, των παρατυπιών στις διαδικασίες των διαγωνισμών και της ελλιπούς λειτουργίας εσωτερικών δικλίδων».

Το φαινόμενο της νομιμοποίησης δαπανών
Σύμφωνα με το πόρισμα ιδιαίτερη έκταση είχε λάβει το φαινόμενο των αλλεπάλληλων νομοθετικών μέτρων για νομιμοποίηση δαπανών που αφορούν προμήθειες υγειονομικού υλικού χωρίς διενέργεια διαγωνισμού, για το οικονομικό έτος 2011, γεγονός που επικρίνεται στην έκθεση των ελεγκτών. Όπως άλλωστε αναφέρεται: «η συνεχής νομιμοποίηση δαπανών από εξωσυμβατικές προμήθειες και μη νόμιμες παρατάσεις συμβάσεων διαιωνίζει την παράνομη συμπεριφορά της Διοίκησης».

Μόνο για το έτος 2011 στο Ιπποκράτειο υπήρξαν εξωσυμβατικές προμήθειες 6 εκατ.  (καρδιοχειρουργικό υλικό, βηματοδότες, φαρμακευτικό υλικό κ.λπ.) που νομιμοποιήθηκαν. Στο πόρισμα διαπιστώνεται «αβεβαιότητα στην κατάλληλη διαχείριση των διαδικασιών προμηθειών», όπως επίσης «ανεπαρκής διαφύλαξη των περιουσιακών στοιχείων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος απώλειας της περιουσίας του νοσοκομείου» και «αδυναμία στην τήρηση των κανόνων της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης» που μπορεί να οδηγήσει σε «αναποτελεσματικές και πρόσθετες δαπάνες (σπατάλες) και στην παροχή μη κατάλληλων δημόσιων υπηρεσιών». Τέλος, γίνονται υποδείξεις και για κατάλληλα μέτρα ασφαλείας για να αποφευχθεί απώλεια, κλοπή ή φθορά της περιουσίας του νοσοκομείου.

Η απάντηση της Διοίκησης του Νοσοκομείου

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Ιπποκρατείου αποδέχθηκε το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τα ευρήματά του, τονίζοντας ότι ήδη από το περσυνό έτος (2013) έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες για τη διόρθωση της κατάστασης. Στην απάντησή της επισημαίνει ταυτόχρονα ότι, παρά τα συστημικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, καταβάλει μία μεγάλη προσπάθεια προσαρμογής, η οποία πραγματοποιείται υπό αντίξοες οικονομικές συνθήκες, όπως επίσης και ότι πρέπει να ξεπεραστούν παθογένειες ετών, υπογραμμίζοντας την τεράστια έλλειψη προσωπικού.

Οι περιπτώσεις των ατασθαλειών

Αναλυτικότερα, το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου εντόπισε τα παρακάτω:


Ανεπαρκείς υπολογισμοί αναγκών, με συνέπεια να κατακυρωθεί προμήθεια 5 δακτυλίων (για βαλβίδες καρδιάς), ενώ η τελική εκτέλεση της διαγωνιστικής σύμβασης ήταν για 23.


Αδιάθετα υλικά στις αποθήκες του νοσοκομείου, όπως έγινε με 4 αχρησιμοποίητους εκτυπωτές, ενώ ακολούθησαν προμήθειες και άλλων με απευθείας ανάθεση.


Προμήθειες δύο μοσχευμάτων εξωσυμβατικά, μολονότι βρισκόταν σε ισχύ σύμβαση με συγκεκριμένη εταιρεία. Η δαπάνη νομιμοποιήθηκε νομοθετικά.


Πρόστιμο 13.052 σε μειοδότρια εταιρεία για αντισυμβατική συμπεριφορά, χωρίς όμως να έχει μέχρι σήμερα παρακρατηθεί το ποσό αυτό.


Οι επιτροπές παραλαβής δεν λειτουργούν σωστά. Τα μέλη τους δεν ήταν παρόντα κατά την παραλαβή και καταμέτρηση υλικών. Οι υπογραφές τους στα πρωτόκολλα παραλαβής ήταν pro forma, αφού αυτά είχαν υπογραφεί σε χρόνο μεταγενέστερο της πραγματικής παραλαβής.


Κατά τον έλεγχο απογραφής του φαρμακείου (31-12-12) υπήρξαν διαφορές ανάμεσα στις καταμετρηθείσες και καταχωρισθείσες ποσότητες στο βιβλίο απογραφής.


Απουσία στρατηγικού μάνατζμεντ. Δεν έχει συνταχθεί σύγχρονο οργανόγραμμα για τα αναγκαία προσόντα και ειδικότητες όλου του αναγκαίου προσωπικού, ενώ δεν υπάρχει ουσιαστική αξιολόγηση της απόδοσής του.


Σημαντικές και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην εξόφληση προμηθευτών, που θεωρείται οικονομικά αναποτελεσματική γιατί επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός με τόκους υπερημερίας.


Αδυναμίες στη λογιστική παρακολούθηση των συναλλαγών και διαφόρων οικονομικών εργασιών. Διαπιστώθηκε απόκλιση 520.658 στο ισοζύγιο των προμηθευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.