Στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας προκαλούν οι αλλεπάλληλες αλλαγές στον τομέα της δημόσιας ασφάλισης υγείας τόσο στον φορέα των ασφαλιστικών ταμείων υγείας τον ΕΟΠΥΥ όσο και στα δημόσια νοσοκομεία.
Όπως προκύπτει από τα ετήσια στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ), φαίνεται µία εντυπωσιακή αύξηση στην παραγωγή των ασφαλίστρων Υγείας, σε αντίθετη με την κάμψη που παρατηρείται γενικότερα στην αγορά και κύρια στις ασφαλίσεις ζωής και συντάξεων.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος της αγοράς η εταιρία του , με σημαντικά μεγάλα μερίδια στην αγορά , στους στρατηγικούς στόχους των πωλήσεων δίνει προτεραιότητα στις ασφαλίσεις υγείας .
Παράλληλα οι ασφαλιστικές εταιρίες συνεχώς αναπροσαρμόζουν ή δημιουργούν νέα προγράμματα παροχής ασφαλίσεων υγείας κύρια με ετήσια ανανεωνόμενα συμβόλαια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της παραγωγής των ασφαλιστικών εταιριών για το 2013, η συνολική παραγωγή του κλάδου της Ζωής έφθασε περίπου το 1,2 δισ. ευρώ, έχοντας υποχωρήσει κατά 14,1% σε σχέση µε ένα χρόνο νωρίτερα. Αντίθετα οι ασφαλίσεις Υγείας αυξήθηκαν κατά 22,3% έναντι του 2012, µε τη συνολική παραγωγή τους να ανέρχεται στα 76,6 εκατ. ευρώ.
Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ αν και μονοπώλιο στον χώρο της υγείας σε αντιστοιχία με τις όλο και συρρικνωμένες παροχές σε κόστος ασφαλίστρων, που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι στα ταμεία, είναι ιδιαίτερα ακριβός .
Μάλιστα αν γίνει η σύγκριση των παροχών μίας ιδιωτικής ασφάλισης υγείας με αυτή του ΕΟΠΥΥ, σε ορισμένες καλύψεις, τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται μέσω της μηνιαίας εισφοράς στα ταμεία αντιστοιχούν στο κόστος μια ετήσιας ιδιωτικής ασφάλισης υγείας .