Translate

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Παζαρεύεται η υποχρεωτική ασφάλιση πυρός

 
Την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης των βιομηχανικών μονάδων έναντι της κατάργησης των πιστοποιητικών αδειοδότησης εξετάζει η πολιτεία

Τη θεσμοθέτηση ως υποχρεωτικής της χορήγησης ασφαλιστηρίου συμβολαίου Πυρός στις βιομηχανικές μονάδες, όπως και της ασφάλισής τους για κινδύνους έναντι του περιβάλλοντος εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Όπως επισημαίνουν πηγές του iw...
οι προαναφερόμενες παρεμβάσεις συζητούνται στο πλαίσιο της πλήρους αναθεώρησης των όσων ισχύουν σήμερα περί της χορήγησης αδειών λειτουργίας σε μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα τονίζουν ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι να καταργήσει μια σειρά από πιστοποιητικά για τις αδειοδοτήσεις, μεταξύ των οποίων και αυτό που χορηγεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς και όσα αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να καταστήσει περισσότερο απλή την όλη διαδικασία.

Διευκρινίζουν ωστόσο ότι η κατάργησή των πιστοποιητικών θα μπορούσε να ισχύσει μόνο εφόσον οι βιομηχανικές μονάδες θα είναι ασφαλισμένες γι΄ αυτούς τους κινδύνους σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και, όπως προσθέτουν, προϋπόθεση για κάτι ανάλογο είναι να θεσμοθετηθεί ως υποχρεωτική η ασφάλιση των μεταποιητικών μονάδων.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το υπουργείο θεωρεί πως οι σε βάθος έλεγχοι που διενεργούν οι ασφαλιστικές για την κάλυψη μια παραγωγικής επιχείρησης θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τους έλεγχους της πυροσβεστικής υπηρεσίας, καθιστώντας ταχύτερη, περισσότερο διαφανή, αλλά και αποτελεσματικότερη τη διαδικασία αδειοδότησης.

Βέβαια, επισημαίνεται ότι, η κατάργηση των πιστοποιητικών, στο βαθμό που τελικά θα πραγματοποιηθεί, δεν θα αφορά στο σύνολο των επιχειρήσεων. Ο νόμος θα προβλέπει και εξαιρέσεις, στις οποίες εκτιμάται ότι θα εμπίπτουν κυρίως επιχειρήσεις αυξημένου κινδύνου, για τις οποίες θα απαιτείται και η έκδοση πιστοποιητικών από την Πυροσβεστική.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, το ενδεχόμενο καθιέρωσης ως υποχρεωτικής της ασφάλισης των βιομηχανικών μονάδων έναντι συγκεκριμένων κινδύνων θα ανοίξει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης για την ασφαλιστική αγορά, σε μια περίοδο κατά την οποία ο κλάδος χάνει έσοδα λόγω της παρατεταμένης ύφεσης την οποία βιώνει γενικότερη η οικονομία της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.