Translate

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Τα λάθη που πρέπει να αποφύγει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας

 
Σε περίοδο κρίσης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι οι πρώτες που βάλλονται, αλλά την ίδια στιγμή η ευελιξία και η προσαρμοστικότητά τους έναντι των “μεγαθηρίων” τους παρέχει προβάδισμα για να αλλάξουν και να προσαρμοστούν. Πρέπει, όμως, να αποφύγουν ορισμένα λάθη.

Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο πως...
ο κατ’ εξοχήν δημιουργός απασχόλησης είναι ο τομέας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ). Γι’ αυτό και πρέπει να αντιμετωπίζονται από τη πλευρά της οικονομικής πολιτικής όλα εκείνα τα εμπόδια που από πλευράς ΜμΕ αναστέλλουν τη λειτουργία και επέκτασή τους. Και απ’ ότι διαπιστώνεται τα εμπόδια αυτά δεν είναι λίγα. Ως τα πλέον συνήθη στην Ελλάδα αναφέρονται η έλλειψη κεφαλαίων και χρηματοδοτήσεων, η απουσία ικανών και εκπαιδευμένων στελεχών, η κρατική γραφειοκρατία, η περιορισμένη χρήση και γνώση των νέων τεχνολογιών και η ελλιπής ενημέρωση για τα κοινοτικά προγράμματα επιδότησης.

Ωστόσο, πέραν των δομικών ελλείψεων στη χώρα, υπάρχουν και ορισμένα λάθη τακτικής ή στρατηγικής που επιβαρύνουν ενίοτε μοιραία τις ΜμΕ.

Στις ΗΠΑ, όπου το ζήτημα γίνεται συστηματικά αντικείμενο μελέτης, σύμφωνα με τη Διοίκηση Μικρών Επιχειρήσεων τα 2/3 των νέων επιχειρήσεων επιβιώνουν τουλάχιστον δύο έτη και μόνον το 44% επιβιώνουν τουλάχιστον 4 έτη. Το γιατί ορισμένες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν ενώ άλλες προοδεύουν αποτελεί θέμα διερεύνησης, ωστόσο, υπάρχουν μερικά κοινά σφάλματα που μπορούν να τορπιλίσουν μία νέα επιχείρηση σε χρόνο μηδέν. Η έγκαιρη αναγνώριση και προφύλαξη από τα κάτωθι μοιραία λάθη είναι, σύμφωνα με το Allbusiness.com, βασική προϋπόθεση για την επιτυχία μιας μικρομεσαίας επιχείρησης :

Η υπερ-επέκταση.
Η επιθυμία να είναι κανείς ο πρώτος που θα λανσάρει στην αγορά ένα νέο προϊόν ή υπηρεσία, τον ωθεί συχνά στο να αναλάβει πρόσθετα υψηλά γενικά έξοδα. Παρομοίως, ο ζήλος να επιδείξει κανείς στους αγχώδεις επενδυτές και χρηματοδότες του σημαντική αύξηση εσόδων τον εξωθεί σε μεγάλα χρηματοοικονομκά ανοίγματα. Αντί να κατρακυλήσει κανείς σε αυτό το κατωφερές μονοπάτι, σωστό είναι να θέσει ρεαλιστικούς στόχους και να αναπτυχθεί ακολουθώντας τις επιταγές των αναγκών του. Αφήστε τα έσοδά σας να οδηγήσουν τις πρακτικές προσλήψεων και δαπανών σας.

Φτωχή κεφαλαιακή διάρθρωση.
 Εάν εξετάσετε προσεκτικά τις επιχειρήσεις που αποτυγχάνουν θα διαπιστώσετε πως οι περισσότερες ανέλαβαν περισσότερα χρέη από αυτά που μπορούσαν. Μάθετε να παρακολουθείτε συστηματικά τις χρηματικές ροές σας και να τηρείτε τακτικές και προσεκτικές καταστάσεις των χρηματοοικονομικών σας συναλλαγών. Ακόμη και εάν σήμερα όλα φαίνονται ρόδινα, οι μπελάδες μπορεί αύριο να καραδοκούν.

Υπερβολικές δαπάνες.
  Πολλές νέες επιχειρήσεις δαπανούν το κεφάλαιο εκκίνησής τους προτού το ρευστό να αρχίσει να ρέει στην επιχείρηση με θετικό ρυθμό. Αυτό συχνά συμβαίνει επειδή υπάρχει κακή κατανόηση του πως λειτουργεί μία επιχείρηση. Γι’ αυτό και προτού δεσμευτείτε χρηματοοικονομικά σε οτιδήποτε, επιδιώξετε να σταθμίσετε τις ιδέες σας ζητώντας τη γνώμη επιχειρηματικών ειδικών και βετεράνων κάθε εποχής.

Έλλειψη αποθεματικών κεφαλαίων.
Η μη προετοιμασία για την αντιμετώπιση υψηλών διακυμάνσεων στις αγορές και ανεξέλεγκτων δαπανών όπως ενεργειακών ανατιμήσεων, ή ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και εργατικά, ή επιβαρύνσεων από φυσικές ή άλλες καταστροφές, αποτελεί μία άλλη σημαντική αιτία αποτυχίας πολλών επιχειρήσεων. Λάβετε μέτρα προστασίας της επένδυσής σας και διακρατείστε αρκετό χρήμα ώστε να ανταπεξέλθετε σε πτωτικές αγορές ή εποχιακές διαταραχές.

Κακή επιλογή τόπου εγκατάστασης. 
 Μην αφήνετε ένα φθηνό νοίκι να σας δελεάσει προκειμένου να εγκατασταθείτε σε λάθος γειτονιά, όταν το ένστικτό σας παρακινεί για το αντίθετο. Σημαντικοί παράγοντες που πρέπει σχετικά να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν τον ανταγωνισμό (πόσες άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις βρίσκονται εκεί κοντά) και προσβασιμότητα (εξυπηρετείται η περιοχή από καλό οδικό δίκτυο, δημόσιες μεταφορές και πεζόδρομους ;).

Ελλιπής διαχειριστική ικανότητα και απουσία εσωτερικών ελέγχων.
Φτωχή εξυπηρέτηση πελατών, λογιστικοί έλεγχοι και συνολική υπαλληλική ανευθυνότητα και αναρμοδιότητα μπορούν να συνδυαστούν με καταστροφικό για την επιχείρηση τρόπο. Εξασφαλίσατε πως εσείς και οι υπάλληλοί σας θα δώσετε έμφαση στην εξυπηρέτηση των πελατών σας ώστε οι επισκέψεις τους να είναι τακτικές και να δίνουν συνέχεια στη δραστηριότητά σας. Καθιερώστε πρωτόκολλα συμπεριφοράς και εκτέλεσης καθηκόντων και φροντίστε να βρείτε συστηματικούς τρόπους αξιολόγησης της εφαρμογής τους.

Ανεπαρκές επιχειρησιακό σχέδιο.
Το επιχειρησιακό σχέδιο αποτελεί τον πιλότο για την επιτυχία σας. Ένα καλό επιχειρησιακό σχέδιο σας υποχρεώνει να σκεφθείτε το μέλλον και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσετε, τις χρηματοοικονομικές σας ανάγκες, τα πλάνα μάρκετινγκ και διαχείρισης, τον ανταγωνισμό και τη συνολική σας στρατηγική ώστε να πρωτεύσετε.

Αποτυχία αλλαγής τη κατάλληλη στιγμή.
Το μόνο σταθερό στην επιχειρηματική δραστηριότητα είναι η αλλαγή. Τα άλλοτε επιχειρηματικά μαμούθ συνήθως κατεδαφίζονται, ενώ άγνωστοι σκαπανείς κάθε τόσο πρωτοστατούν και αναδεικνύονται. Η ικανότητα αναγνώρισης των ευκαιριών και η ευελιξία προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις αποτελεί συστατικό στοιχείο κλειδί για την επιβίωση και ευημερία στις δυσκολότερες των συνθηκών. Για το σκοπό αυτό, μάθετε πως να φοράτε πολλών λογιών καπέλα και να δημιουργείτε νέα ενδιαφέροντα και περιοχές ειδίκευσης.

Αναποτελεσματικό μάρκετινγκ και αυτοπροβολή.
Οι πελάτες δεν θα διαβούν το κατώφλι σας εάν δεν γνωρίζουν πως θα είστε εκεί. Μάθετε πως να διαφημίζεστε αποτελεσματικά και φθηνά με τις δοκιμασμένες μεθόδους της απευθείας ταχυδρόμησης, των διαφημίσεων σε τοπικές εφημερίδες, διαδικτυακών πωλήσεων, μέσω των blogs, ακόμη και μέσω της χρηματοδότησης τοπικών αθλητικών ομάδων. Ο αριθμός των μέσων διαφήμισης και προβολής περιορίζεται μόνον από τη δική σας δημιουργικότητα.

Υποτίμηση του ανταγωνισμού.
Η αφοσίωση του πελάτη δεν έρχεται μόνη της. Πρέπει να κατακτηθεί. Εάν δεν φροντίσετε τους πελάτες σας, να είστε σίγουροι πως θα το κάνει ο ανταγωνισμός σας. Παρακολουθείτε τον ανταγωνισμό σας τόσο στενά όσο τους υπαλλήλους σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.