Translate

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Στοχευμένες περικοπές σε ασφαλιστικά ταμεία

Στοχευμένες περικοπές σε ασφαλιστικά ταμεία 

Περικοπές συντάξεων και παροχών σε «ευγενή ταμεία» (ΔΕΚΟ, τράπεζες) με την εφαρμογή γενικευμένου μοντέλου ΙΚΑ προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

 

Μιλώντας στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, έκανε λόγο για «κατάργηση των κοστοβόρων εξαιρέσεων στο ασφαλιστικό σύστημα» φωτογραφίζοντας τις νέες παρεμβάσεις με στόχο την περικοπή δαπανών.

Επίσης ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε...
τη λήψη οριζόντιων δημοσιονομικών μέτρων και γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέο γύρο αναδιάρθρωσης δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών. Προέβλεψε δε περαιτέρω επιβράδυνση της ύφεσης στο 3% στο τρίτο τρίμηνο του έτους.
Πιο αναλυτικά, για τις περικοπές στο ασφαλιστικό σύστημα η υιοθέτηση ενιαίων κανόνων πρακτικά σημαίνει επέκταση του... μοντέλου ΙΚΑ στα λεγόμενα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ και τράπεζες) αλλά και αλλαγές στον ΟΑΕΕ (όπου έχουν υπάρξει προτάσεις για κατάργηση της βασικής σύνταξης των 220 ευρώ στο ΤΕΒΕ).
Η καθιέρωση ενιαίων κανόνων θα επηρεάσει κατά κύριο λόγο τα λεγόμενα «ευγενή» ταμεία (ΔΕΚΟ και τράπεζες), τα οποία έχουν μεταφερθεί στο ΙΚΑ, αλλά διατηρούν το συνταξιοδοτικό τους καθεστώς. Σε περίπτωση που υπάρξουν ενιαίες εισφορές με το ΙΚΑ θα οδηγηθούμε και σε ενιαίες παροχές, δηλαδή σε μείωση των συντάξεων.
Στο «επίκεντρο» βρίσκεται και ο ΟΑΕΕ, όπου η μαύρη τρύπα των 800 εκατομμυρίων ευρώ την επόμενη χρονιά επιχειρείται να καλυφθεί με μεταφορά ασφαλισμένων από το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ. Ωστόσο, στο προσκήνιο παραμένει και η πρόταση για κατάργηση της βασικής σύνταξης του ΤΕΒΕ (220 ευρώ) και καθιέρωση κοινών ρυθμίσεων με τα άλλα δύο Ταμεία του ΟΑΕΕ (ΤΑΕ και ΤΣΑ).
Πρακτικά η καθιέρωση ενιαίων κανόνων στο ασφαλιστικό μπορεί να οδηγήσει σε παρεμβάσεις σε τρία μέτωπα:
  • Τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και ποσοστό αναπλήρωσης. Σήμερα υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις που επηρεάζουν το τελικό ποσό της σύνταξης. Τυχόν εφαρμογή του μοντέλου ΙΚΑ στα ειδικά ταμεία θα οδηγήσει σε περικοπή των συντάξεων κατά 8% έως 14%. Οσον αφορά στον ΟΑΕΕ η κατάργηση της βασικής σύνταξης θα οδηγήσει σε μία περικοπή 25%.
  • Ποσοστό εισφορών. Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από το ΙΚΑ με καθιέρωση ενιαίων κανόνων και στους φορείς ΔΕΚΟ και τραπεζών. Η εφαρμογή ενιαίου μοντέλου σε ΙΚΑ και ειδικά ταμεία θα οδηγήσει σε μία μείωση των εισφορών στους φορείς ΔΕΚΟ και τραπεζών που μπορεί να φτάσει έως και 43%.
  • Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Από 1ης Ιανουαρίου 2013 καθιερώθηκαν ενιαία όρια ηλικίας σε όλα τα Ταμεία (σύνταξη στα 67 ή στα 62). Ωστόσο, χιλιάδες ασφαλισμένοι παραμένουν στην αγορά εργασίας. Εχοντας κατοχυρώσει δικαίωμα με χαμηλότερα όρια ηλικίας. Πάντως ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως δεν είναι εύκολο να υπάρξουν παρεμβάσεις σε ήδη θεμελιωμένα δικαιώματα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.