Translate

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Η Ιστορία του Αιγαίου ξεδιπλώνεται στο Νόησις

http://www.infokids.gr/wp-content/uploads/2013/10/%CE%91%CE%99%CE%93%CE%91%CE%99%CE%9F%CE%9D-1.jpg
Παρατείνεται η λειτουργία της περιοδικής έκθεσης «ΑΙΓΑΙΟΝ – η γέννηση ενός Αρχιπελάγους» στο ΝΟΗΣΙΣ, μέχρι το Μάιο του 2014, ύστερα από την επιτυχημένη παρουσία της στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης και τα ενθαρρυντικά σχόλια από τους επισκέπτες της.

Πότε και πώς δημιουργήθηκε το Αιγαίο Πέλαγος και τα νησιά του; Υπάρχουν...
ενεργά ηφαίστεια στην Ελλάδα; Είχε πάντα η χώρα μας το μεσογειακό κλίμα που έχει σήμερα; Τι είδους ζώα και φυτά έχουν ζήσει στην περιοχή μας κατά το παρελθόν; Έζησαν ποτέ δεινόσαυροι στην Ελλάδα; Πώς συνδέονται οι Κύκλωπες και οι Αμαζόνες, ο Πολυβώτης και η Μέδουσα με τη γεωλογική ιστορία του Αιγαίου;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα βρίσκουν απαντήσεις στην έκθεση αυτή που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, σε συνεργασία με το τμήμα γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ειδικότερα, η έκθεση παρουσιάζει τη δημιουργία του Αιγαίου πελάγους και την ομορφιά των τοπίων και των ακτών του. Μέσα από εντυπωσιακά απολιθώματα και πετρώματα τριών Μουσείων (Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Α.Π.Θ. και Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης), καθώς και από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, εμφανίζονται οι γεωλογικές διεργασίες και τα αποτελέσματα των χερσαίων και θαλάσσιων μηχανισμών, που διαμόρφωσαν τα τελευταία 250 εκατομμύρια χρόνια, τόσο το ιστορικό αρχιπέλαγος, όσο και τα οικοσυστήματα στην περιοχή.

Ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται τις διεργασίες που σμίλεψαν τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά και διαμόρφωσαν το υπόβαθρο για την ανάπτυξη των σύγχρονων οικοσυστημάτων. Επίσης συνειδητοποιεί τη συνεχή αλληλεπίδραση γεωλογίας και πολιτισμού, ενώ παράλληλα γεμίζει τις αισθήσεις του με εικόνες από τα νησιά και τη ζωή του αρχαίου αυτού πελάγους.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά, εκτός Δευτέρας. Τις καθημερινές πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές ξεναγήσεις και προγράμματα σε σχολεία και ομάδες επισκεπτών, ενώ τα σαββατοκύριακα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις για το κοινό. Για παιδιά άνω των 5 ετών έχουν σχεδιαστεί ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, με τίτλο «Σαββατοκύριακα στο Αιγαίο», διάρκειας 90’, το καθένα, που υλοποιούνται κάθε σαββατοκύριακο. Τα παιδιά, επιλέγοντας το πρόγραμμα που τους αρμόζει, θα έχουν την ευκαιρία, με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού να μυηθούν στα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, καθώς και να ενημερωθούν για την συναρπαστική ιστορία του Αιγαίου Αρχιπελάγους.

Πληροφορίες για τα προγράμματα και τις ξεναγήσεις, βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΝΟΗΣΙΣ.

Χώρος: ΝΟΗΣΙΣ – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας.
Ωράριο: Τρίτη-Παρασκευή 9:30-14:30, Σάββατο 13:30-20:30, Κυριακή 11:30-18:30, Δευτέρα κλειστά.
Ιστοσελίδες: www.aegeon.org.gr www.noesis.edu.gr www.lesvosmuseum.gr
Facebook: Aegeon – Birth of an Archipelago.
Κρατήσεις για ομάδες & σχολεία: 2310. 483. 000 (εσ. 2), Δευτέρα-Παρασκευή 8:30-13:30.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.