Translate

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Εφημερίες: Πότε θα πληρωθούν οι τρέχουσες;


Εφημερίες: Πότε θα πληρωθούν οι τρέχουσες;



Της Δήμητρας Ευθυμιάδου



Υπομονή και …επιμονή φαίνεται πως θα πρέπει να δείξουν οι νοσοκομειακοί γιατροί κι οι γιατροί των Κέντρων Υγείας για να εισπράξουν το επόμενο διάστημα τις δεδουλευμένες τους εφημερίες.

Το «ταμείον είναι μείον» στο ΕΣΥ, γεγονός που δυσκολεύει την μηνιαία καταβολή των χρημάτων από τις εφημερίες στους γιατρούς. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις πριν λίγες ημέρες κατεβλήθησαν στους γιατρούς οι εφημερίες των πρώτων μηνών του έτους, ενώ στα Κέντρα Υγείας οι γιατροί είναι ακόμη σε αναμονή λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών στις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ζητά την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών, από τις αρχές του χρόνου, στους ιατρούς πολλών Κέντρων Υγείας της χώρας αφού ακόμη περιμένουν να δουν το χρώμα του χρήματος.

Κάτι βέβαια που δεν οφείλεται στις ρυθμίσεις της νυν κυβέρνησης αλλά σε αλλαγές που είχε προωθήσει η προηγούμενη βάση των οποίων τα Κέντρα Υγείας «πέρασαν» στις υγειονομικές περιφέρειες οι οποίες όμως δεν ήταν έτοιμες ούτε να εκκαθαρίσουν τις εφημερίες.

Το ζήτημα βέβαια είναι πως σε πολλές υγειονομικές περιφέρειες ζητούνται… περικοπές στα δεδουλευμένα με συνέπεια οι γιατροί να είναι έξω φρενών.

Όπως σημειώνει και ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος: «Έχουμε γίνει αποδέκτες καταγγελιών ιατρών Κέντρων Υγείας, οι οποίοι αναφέρουν όχι μόνο ότι δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες από τις αρχές του έτους, αλλά και ότι θα περικοπεί σημαντικά το σχετικό κονδύλι. Αυτό σημαίνει ότι θα δεν πληρωθούν το σύνολο των δεδουλευμένων εφημεριών, κάτι το οποίο μας βρίσκει αντίθετους».

Όσο για τις νέες εφημερίες που πραγματοποιούνται είναι άγνωστο πότε θα καταβληθούν. Κάτι που γνωρίζουν καλά στο υπουργείο Υγείας καθώς η χρηματοδότηση του ΕΣΥ εξαρτάται όπως και όλα τα υπόλοιπα στη χώρα, από τη συμφωνία που θα επιτευχθεί με τους δανειστές.

Λόγω της κρίσης τα κονδύλια δεν επαρκούν ούτε για τα βασικά, ενώ πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν πως υπάρχει επικοινωνία μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου υγείας και του οικονομικού επιτελείου ώστε αυτή τη φορά να δοθούν κονδύλια άμεσα και να μπορέσουν να πληρωθούν οι εφημερίες έγκαιρα.

Μέχρι τότε όμως τα προγράμματα των εφημεριών δε βγαίνουν ενώ τα κενά σε εφημερεύοντες ιατρούς κάθε μέρα και αυξάνονται.

Η περίπτωση του Γ.Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κορίνθου

Ενδεικτική η περίπτωση των Νοσοκομείου Κορίνθου όπου δεν υπήρχε αναισθησιολόγος να εφημερεύσει για πολλοστή φορά πριν λίγα 24ωρα, με αποτέλεσμα τα περιστατικά να μεταφέρονται στην Αθήνα με ασθενοφόρα ενώ μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στην Κόρινθο. Αντίστοιχες ελλείψεις υπάρχουν στα περισσότερα τμήματα όπως το ακτινολογικό, με συνέπεια οι υπάρχοντες γιατροί να εφημερεύουν μέρα παρά μέρα για 15 ημέρες το μήνα!

Η έλλειψη προσωπικού έχει γονατίσει το νοσοκομείο σε συνδυασμό με τους εξαντλημένους και συνήθως απλήρωτους γιατρούς που δίνουν καθημερινά μάχη για να εξυπηρετήσουν τους εκατοντάδες ασθενείς της περιοχής.


Πηγή:healthreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.