Translate

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Συγκλονιστικές φωτογραφίες από τον φονικό σεισμό που χτύπησε την Θεσσαλονίκη το 1978


polukatoikia
















Στις 20 Ιουνίου 1978 και ώρα 11 το βράδυ, ένας φονικός σεισμός 6,5 Ρίχτερ χτύπησε την Θεσσαλονίκη, αφαιρώντας την ζωή 49 ανθρώπων.

Εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες και ακόμα περισσότεροι εκείνοι που έμειναν άστεγοι. Τα περισσότερα θύματα προκάλεσε η κατάρρευση της πολυκατοικίας στην Πλατεία Ιπποδρομίου, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα το Κέντρο ιστορίας Θεσσαλονίκης


Σύμφωνα με τον Ομ. Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλειο Παπαζάχο, ο σεισμός είχε και θετικές συνέπειες, όπως την δημιουργία του δικτύου σεισμογράφων του ΑΠΘ και την γένεση του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών.
«Στη συνέχεια, το σεισμογραφικό δίκτυο αναπτύχθηκε και σήμερα περιλαμβάνει 34 σταθμούς οι οποίοι καλύπτουν όλη την Ελλάδα και άλλους 11 σε ειδικό δίκτυο παρακολούθησης του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Στον κεντρικό Σεισμολογικό Σταθμό του ΑΠΘ έρχονται τώρα σήματα από 112 σεισμολογικούς σταθμούς που βρίσκονται στη χώρα μας, καθώς και πολλούς σταθμούς από γειτονικές βαλκανικές και άλλες χώρες», εξηγεί ο κύριος Παπαζάχος.
Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, ξαναθυμόμαστε τον φονικό σεισμό που συγκλόνισε την Θεσσαλονίκη μέσα από τις φωτογραφίες του αείμνηστου καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνου Σολδάτου.
default
thessaloniki
cars
thessaloniki
seism


Πηγή:huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.