Translate

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Με τρία βήματα η ενοποίηση των ταμείων

tamia6

Πράξη έχει αρχίσει ήδη να κάνει το Υπ. Εργασίας την πρόταση προς τους δανειστές για παραπέρα διοικητική ενσωμάτωση των ασφαλιστικών ταμείων.

Συγκεκριμένα μέχρι την 1η Ιουλίου 2015 θα πρέπει να έχουν αποφασίσει τα επικουρικά ταμεία στα ΜΜΕ (ΤΕΑΣ, ΕΔΟΕΑΠ), στα σώματα ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣ), στους αρτοποιούς και στους εργαζομένους της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης αν θα ενταχθούν ή όχι στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Αν και αυτά επικουρικά ταμεία ενταχθούν στο ΕΤΕΑ τότε θα μείνουν ουσιαστικά μόνο τέσσερα ταμεία υποχρεωτικής επαγγελματικής ασφάλισης εκτός του γιγάντιου πυλώνα επικουρικής ασφάλισης ο οποίος θα καλύπτει πάνω από 1 εκατομμύριο ασφαλισμένους συνταξιούχους. Υπενθυμίζεται πως οι δύο βασικοί άξονες του ΕΤΕΑ είναι το ΕΤΕΑΜ του ΙΚΑ και το ΤΕΑΔΥ του Δημοσίου.

Ανάλογο βήμα πλήρους, σχεδόν, ενοποίησης των ταμείων πρόνοιας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα βρίσκεται υπό συζήτηση και αφορά το «γάμο» μεταξύ του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) και του Ταμείου Προνοίας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ).

Τρίτο και δυσκολότερο βήμα ενοποίησης των ταμείων θα αφορά τους φορείς κύριας ασφάλισης και συγκεκριμένα, την ένωση του ΙΚΑ με το συνταξιοδοτικό τομέα του Δημοσίου και το ΝΑΤ ή ακόμα και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, αλλά και την ένωση του ΟΑΕΕ με το ΕΤΑΑ.

Όρος φυσικά για την ενοποίηση των ταμείων είναι η οικονομική ενίσχυση τους. Άμεσα το Υπ. Εργασίας θα χρησιμοποιήσει τους πόρους του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών και τα έσοδα από τη νέα ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών. Από εκεί και πέρα εξετάζεται η επιβολή νέων έμμεσων φόρων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.