Translate

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Δισταγμοί και εμπόδια στις ιδιωτικές συντάξεις

 

Επαφές με ξένους οίκους, τράπεζες και πολυεθνικούς ασφαλιστικούς ομίλους διενεργεί σύμφωνα με πληροφορίες ηΤράπεζα της Ελλάδος


Επαφές με ξένους οίκους, τράπεζες και πολυεθνικούς ασφαλιστικούς ομίλους φέρεται να διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ βρίσκεται λίγο πριν την παρουσίαση της μελέτης της για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, με αναβάθμιση του ρόλου των Ιδιωτικών Επαγγελματικών Ταμείων (β΄ πυλώνα ασφάλισης) και προαιρετική συμμετοχή του γ΄ πυλώνα (ατομικά ασφαλιστήρια).

Η κυβέρνηση έχει αναλάβει την ευθύνη έναντι της τρόικας να τρέξει το νέο καθεστώς στις 30 Ιουνίου του 2014. Στο μεσοδιάστημα και ειδικότερα το αργότερο έως τον ερχόμενο Φεβρουάριο, θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών το τελικό κείμενο βάσει του οποίου θα καταρτιστεί το νομοσχέδιο για το νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς, ώστε στο δίμηνο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση να καταθέσει το επίμαχο νομοσχέδιο στη βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί πριν τις 30 Ιουλίου.
Παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν σχετικά ότι, πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύπλοκο εγχείρημα με σοβαρές κοινωνικές διαστάσεις, που θα φέρει τα πάνω - κάτω στις συντάξεις - όχι κατ΄ ανάγκη με την αρνητική έννοια του όρου, και που θα πρέπει κοινωνικοί φορείς και κοινοβούλιο να αντιληφθούν τις θετικές διαστάσεις του ώστε να το υποστηρίξουν.

Λαμβάνοντας ωστόσο ως δεδομένο ότι θα υπάρξουν και αντιδράσεις, οι οποίες ενδεχομένως να προκαλέσουν καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία, οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι ο χρόνος που μεσολαβεί έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014 μάλλον δεν είναι επαρκής.

Σε ότι αφορά τους πρωταγωνιστές του όλου εγχειρήματος, τους φορείς δηλαδή που θα αναλάβουν την ευθύνη να διαχειριστούν τα αποθέματα των Επαγγελματικών Ταμείων, φαίνεται ότι θα είναι μετρημένοι στα… δάκτυλα του ενός χεριού. Επί της ουσίας θα αποτελέσουν ανεξάρτητες εταιρείες, οι οποίες θα λειτουργήσουν υπό ειδικό καθεστώς και θα κληθούν να συγκεντρώσουν εγγυητικά κεφάλαια πολλαπλάσια αυτών που προβλέπει σήμερα ο νόμος για τις ασφαλιστικές εταιρείες. «Αν, όπως λέγεται, τα κατώτατα εγγυημένα κεφάλαια οριστούν σε 30 εκατ. ευρώ ανά διαχειρίστρια εταιρεία, τότε οι περισσότεροι από τους ενδιαφερόμενους θα αποκλειστούν από την αγορά των ιδιωτικών συντάξεων» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.