Translate

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Οκτάχρονο Κινεζάκι με καρκίνο των πνευμόνων!

Οκτάχρονο Κινεζάκι με καρκίνο των πνευμόνωνΜε τον πιο σκληρό τρόπο επιβεβαιώνονται τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής μόλυνσης στην Κίνα, καθώς ένα κοριτσάκι, ηλικίας μόλις 8 ετών, διαγνώσθηκε αυτή την εβδομάδα με καρκίνο των πνευμόνων. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, το κορίτσι, το οποίο ζει και μεγαλώνει στη βιομηχανική επαρχία Τζιανγκσού, στην Ανατολική Κίνα, είναι η νεότερη ασθενής με αυτό το είδος του καρκίνου, αλλά και... το νεότερο θύμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που πνίγει σχεδόν όλη τη χώρα.

Η είδηση της διάγνωσης της μικρής Κινέζας συνέπεσε με ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ, χθες, για την πρωτεύουσα της χώρας. Οι τελευταίες μετρήσεις μιλούν για «πολύ ανθυγιεινά» επίπεδα μόλυνσης στο Πεκίνο, έως και έξι φορές υψηλότερα από τα ανώτατα όρια που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Την ίδια ώρα, συγκλονισμένοι που «ένα παιδί παραδόθηκε στην ασφυκτική ομίχλη που κρέμεται πάνω από τις περισσότερες κινεζικές πόλεις», ανήσυχοι γονείς βομβάρδιζαν το Ιντερνετ με μηνύματα απελπισίας. Αμεση ήταν η ανταπόκριση και των κινέζων μπλόγκερ. Με τον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη, καθώς οι ιστοσελίδες τους παρακολουθούνται στενά από την κινεζική Αστυνομία του Διαδικτύου, οι περισσότεροι τόλμησαν να αναρωτηθούν εάν η υγιεινή ζωή στην Κίνα είναι εφικτή. Η απάντηση κυκλοφόρησε και αναδημοσιεύθηκε πολλές φορές σε έτερο μήνυμα: «Πουθενά δεν είμαστε πλέον ασφαλείς σε αυτή τη χώρα. Δεν υπάρχουν λόγια, μόνο δάκρυα». Η κατάσταση έχει φθάσει στο μη περαιτέρω, γεγονός το οποίο αναγκάζονται πλέον να παραδεχθούν ανοιχτά, ακόμη και ανώτατοι αξιωματούχοι, σχολιάζουν οι «Τάιμς» του Λονδίνου. Αντιπρόεδρος ενός από τους πιο ισχυρούς οικονομικούς οργανισμούς της Κίνας, της Επιτροπής Εθνικής Ανάπτυξης και Αναδιάρθρωσης, ο Σίε Ζένχουα υπογράμμισε ότι το νέφος αιθαλομίχλης «έχει γίνει κανόνας που έχει επηρεάσει σημαντικά την πνευματική και την ψυχική υγεία του κινεζικού λαού». Χωρίς περιστροφές και ωραιοποιήσεις, ο Σίε, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής των διαπραγματεύσεων στις διεθνείς διασκέψεις για την κλιματική αλλαγή, αποδίδει το φαινόμενο στο «απαρχαιωμένο μοντέλο ανάπτυξης» της Κίνας.
ΤΟΞΙΚΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ. Οι ίδιοι οι γιατροί του κοριτσιού - το όνομα του οποίου δεν δημοσιοποιήθηκε - δήλωσαν με βεβαιότητα ότι ο καρκίνος στη συγκεκριμένη περίπτωση προκλήθηκε λόγω της παρατεταμένης έκθεσής του τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη σκόνη και στα τοξικά σωματίδια που αφθονούν στην ατμόσφαιρα της ραγδαία αναπτυσσόμενης Κίνας. Ο δρ Φενγκ Ντόνγκιε, συγκεκριμένα, από το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο της επαρχίας Τζιανγκσού, αναγνώρισε ως βασικά αίτια της ασθένειας πολύ λεπτά σωματίδια τα οποία μολύνουν την ατμόσφαιρα και ευθύνονται για τα υψηλά ποσοστά καρκίνου στη χώρα. Από το 2001 έως το 2010 οι θάνατοι από καρκίνο των πνευμόνων στην Κίνα έχουν αυξηθεί κατά 56%. Πρόκειται για τη δεκαετία της μαζικής βιομηχανοποίησης και της κατασκευαστικής έκρηξης που κατέστησαν τη χώρα τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου. Την ίδια περίοδο η κίνηση στους δρόμους τους Πεκίνου άγγιξε τα πέντε εκατομμύρια οχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.