Translate

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο 'θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές’

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο 'θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές’Επιστήμονες δήλωσαν ότι αν όλοι οι καπνιστές παγκοσμίως μετατοπιστούν από τα τσιγάρα στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, θα σώζονταν εκατομμύρια ζωές.


Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως περισσότεροι από 5 εκατ. θάνατοι το χρόνο αποδίδονται στο τσιγάρο.

Τώρα, ερευνητές ελπίζουν ότι η αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων θα μπορούσε να εμποδίσει ορισμένους από τους θανάτους.
Ωστόσο ορισμένες ομάδες προειδοποιούν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα μπορούσε να καταστήσει ‘φυσιολογικό’ το κάπνισμα.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, επίσης, πρόσφατα φάνηκε το ίδιο αποτελεσματικό με τα επιθέματα νικοτίνης στο να βοηθά τους καπνιστές να διακόψουν.

Αντί να εισπνέουν...
τοξικές ουσίες που βρίσκονται στον καπνό, οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου εισπνέουν εξατμισμένη υγρή νικοτίνη.

Ο Robert West, καθηγητής στο University College London,δήλωσε στο συνέδριο ηλεκτρονικού τσιγάρου 2013 στο London's Royal Society ότι εκατομμύρια ζωές θα μπορούσαν να σωθούν.

Η μεγάλη ερώτηση είναι αν ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να γίνει, σημείωσε. Θεωρεί ότι μπορεί να επιτευχθεί αλλά αυτό είναι ελπίδα, υπόσχεση και όχι πραγματικότητα.

Η άποψη επαναλήφθηκε από τον Dr Jacques Le Houezec, που ερευνά την επίδραση της νικοτίνης και του καπνού. Δήλωσε, ότι λόγω της βλαβερής επίπτωσης του ανταγωνιστή, καπνού, η χρήση του ηλεκτρονικού δεν θα πρέπει να είναι υπέρ το δέον ρυθμισμένη.
Κάθε ενήλικας δοκιμάζει κάτι καινούργιο, δήλωσε, πολλοί δοκιμάζουν το τσιγάρο. Θα προτιμούσε να δοκιμάσουν το ηλεκτρονικό, αντί το κανονικό.

Πολλοί καλούν σε ρυθμίσεις στη βιομηχανία. Πρόταση της EU για τη ρύθμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως φάρμακο, πρόσφατα απορρίφθηκε, αλλά στη Βρετανία θα δοθεί άδεια να κυκλοφορεί ως φάρμακο από το 2016.

Ο καθηγητής, Kωνσταντίνος Φαρσαλινός, από το University Hospital Gathuisberg, στο Βέλγιο, δήλωσε ότι είναι σημαντικό η ρύθμιση να υπάρξει το γρηγορότερο.Πρόσθεσε ότι οι εταιρίες κρύβονται πίσω από την έλλειψη ρυθμίσεων και δεν πραγματοποιούν τεστ στα προϊόντα τους, που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα.Ο καθηγητής μελετά την επίδραση στην υγεία του ατμού του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρά την έλλειψη ρυθμίσεων παραμένει θετικός, σχετικά με τον κίνδυνο στην υγεία που σχετίζεται με την εισπνοή του.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σχετικά νέα, επομένως υπάρχουν λίγα δεδομένα σχετικά με μακροχρόνιες έρευνες που κοιτούν τη γενική επίδραση στην υγεία.

Για να υπάρξουν ισχυρά κλινικά στοιχεία θα χρειαστεί να παρακολουθηθεί μια μεγάλη ομάδα χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων για πολλά χρόνια, που είναι δύσκολο.

Τουλάχιστον στους ποντικούς, έρευνα έδειξε ότι μετά την εισπνοή νικοτίνης για 2 χρόνια δεν υπήρχαν βλαβερές επιπτώσεις. Αυτό ανακαλύφθηκε σε έρευνα του 1996 πριν κυκλοφορήσει το προϊόν, η οποία κατά τον Dr Le Houezec είναι καθησυχαστική.

Οι ανησυχίες για την αύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου παραμένουν.

Ο ΠΟΥ, συμβουλεύει οι καταναλωτές να μη χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο μέχρι να χαρακτηριστεί ασφαλές. Αναφέρει ότι δυνητικοί κίνδυνοι παραμένουν μη καθορισμένοι και ότι το περιεχόμενο των εκλύσεων του ατμού δεν έχει μελετηθεί εκτενώς.

Πηγή:iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.