Translate

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Φθηνότερο ενοίκιο σε 5 βήματα

 

Πώς να γλιτώσετε τις "παράπλευρες" δαπάνες
Παρά τη γενική πτώση στις τιμές ενοικίασης κατοικιών, οι διάφορες «παράπλευρες» δαπάνες μπορούν να εκτοξεύσουν το μηνιαίο κόστος συντήρησής του. Πριν την υπογραφή του συμβολαίου μίσθωσης, οι νέοι ενοικιαστές μπορούν να περιορίσουν ή και να εκμηδενίσουν τα χρήματα που επιβαρύνουν τον μηνιαίο προϋπολογισμό ενός νέου ενοικιαστή.

Θέρμανση
Η αποφυγή διαμερίσματος με κεντρική θέρμανση αποτελεί τον βασικό κανόνα για την ενοικίαση μιας νέας κατοικίας, καθώς...
σε αυτήν την περίπτωση ο ένοικος δεν μπορεί να ελέγξει σε καμία περίπτωση πόσο θα ξοδεύει κάθε μήνα σε πετρέλαιο θέρμανσης. Ένα διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση δίνει την ευκαιρία στον ενοικιαστή να κλείνει τον θερμοστάτη όταν λείπει από το σπίτι και όποτε άλλοτε το επιθυμεί, περιορίζοντας έτσι τις δαπάνες. Σημαντικό ρόλο στον περιορισμό του κόστους θέρμανσης παίζουν και τα νέα κουφώματα. Ένα σπίτι με σύγχρονες υποδομές (παράθυρα με διπλά τζάμια,κουφώματα θερμομόνωσης), μπορεί να περιορίσει τις μηνιαίες δαπάνες θέρμανσης έως και 12%. Ωστόσο, η πιο συμφέρουσα επιλογή με διαφορά, είναι τα διαμερίσματα με φυσικό αέριο, το οποίο είναι έως και 40% φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης.
Επιλέξτε την περιοχή
Η μείωση στην τιμή των ενοικίων είναι εντονότερη σε κάποιες περιοχές σε σχέση με κάποιες άλλες, οι οποίες επιμένουν να εμφανίζουν υψηλά ενοίκια, σε πείσμα των καιρών. Μεταξύ αυτών, είναι οι συνοικίες γύρω από τα πανεπιστήμια, καθώς, λόγω της δεδομένης ζήτησης που υπάρχει, οι τιμές εμφανίζουν μικρότερη πτώση. Συμφέρουσα επιλογή αποτελούν οι περιοχές που γνώρισαν μεγάλη οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, όπως η Ανατολική Αττική. Εκεί υπάρχουν τα περισσότερα αδιάθετα διαμερίσματα και κατοικίες και συνεπώς οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Προσοχή στις επισκευές
Τα συμβόλαια μίσθωσης συχνά προβλέπουν την επιβάρυνση του ενοικιαστή με κόστη που αφορούν το βάψιμο ή τις επισκευές της κατοικίας, μετά τη λήξη του χρόνου μίσθωσης. Οι νέοι ενοικιαστές θα πρέπει να προσέξουν σε τι κατάσταση παραλαμβάνουν το ακίνητο και τι επισκευές μπορεί να χρειαστούν. Όσον αφορά το βάψιμο, ο νόμος δεν προβλέπει ότι το κόστος αυτό πρέπει υποχρεωτικά να καλύπτεται από τον ενοικιαστή.

Όχι στις αυξήσεις
Η παλαιότερη νομοθεσία για τις μισθώσεις ακινήτων προέβλεπε δυνατότητα αύξησης του ενοικίου, μετά την πάροδο τριών ετών. Αυτή η πρόβλεψη δεν ισχύει πλέον. Από το 2010, το δικαίωμα του ιδιοκτήτη να αυξήσει το ενοίκιο δεν ισχύει, εκτός βέβαια εάν υπάρχει ειδική αναφορά στο συμβόλαιο. Οι νέοι ενοικιαστές πρέπει να προσέξουν ώστε τα συμβόλαια μίσθωσης να μην περιλαμβάνουν την δυνατότητα αύξησης του ενοικίου, ενώ οι παλαιοί πρέπει να γνωρίζουν ότι κανείς ιδιοκτήτης δεν μπορεί να απαιτήσει υψηλότερη τιμή.

Συγκατοίκηση
Είναι συνηθισμένο σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, στην Ελλάδα όμως πολλοί, ιδίως νέοι και φοιτητές, ξεκίνησαν να καταφεύγουν σε αυτή τη λύση, μόλις τα τελευταία δύο χρόνια. Η τιμή ενοικίου δεν αυξάνεται, όσο αυξάνονται τα τετραγωνικά, έτσι αν μια γκαρσονιέρα κοστίζει τα 300 ευρώ το μήνα, στην ίδια περιοχή τα τριάρια δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ, κόστος που στην περίπτωση της συγκατοίκησης μειώνεται στο ήμισυ, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους υπόλοιπους λογαριασμούς. Στο συμβόλαιο μίσθωσης θα πρέπει να αναγράφονται και οι δύο ενοικιαστές, ώστε να διασφαλίζεται ο ένας έναντι του άλλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.