Translate

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Μαστογραφία: Τί είναι, σε τί χρησιμεύει και πότε πρέπει να γίνεται



 

Η μαστογραφία αποτελεί την έρευνα που μας επιτρέπει την καλύτερη και σφαιρικότερη απεικόνιση της μορφολογίας, της δομής και των παθολογικών αλλοιώσεων του μαστού. Αν και πρόκειται για μια εξέταση που φοβίζει και δημιουργεί άγχος στις γυναίκες, ταυτόχρονα αποδεικνύεται σωτήρια για πολλές απ' αυτές.

Η εξέταση αυτή αποσκοπεί στην ανεύρεση, σε αρχικό στάδιο, του καρκίνου του μαστού. Πρέπει να διενεργείται σε γυναίκες από το 40ο έτος της ηλικίας τους και κάθε χρόνο μετά. Συνδυαζόμενη με υπερηχογράφημα μαστού, κλινική εξέταση και ενίοτε μαγνητική μαστογραφία, μπορεί να εντοπίσει πρώιμα τον καρκίνο του μαστού επιτυγχάνοντας με τμηματεκτομή πλήρη ίαση.

Πως γίνεται η μαστογραφία;
Ο μαστός τοποθετείται στην ειδική θέση του μηχανήματος, συμπιέζεται ελαφρά και η απεικόνισή του γίνεται σε φιλμ.

Πονάει η μαστογραφία;
Πρόκειται για μία εντελώς ανώδυνη εξέταση. Αυτό που ίσως μπορεί να προξενήσει μια μικρή ενόχληση είναι η πίεση του μαστού, η οποία όμως είναι απαραίτητη για να έχουμε καλύτερη εικόνα.

Ποιες είναι οι πληροφορίες που παίρνουμε από τη μαστογραφία;
Η μαστογραφία δίνει πληροφορίες για τα ψηλαφητά ογκίδια, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να ανακαλύψει μη ψηλαφητές ανωμαλίες που η ίδια η γυναίκα ή ο γιατρός της δεν μπορούν να ψηλαφήσουν.

Είναι επικίνδυνη, λόγω ακτινοβολίας, η μαστογραφία;
Παρ’ όλο που η εξέταση γίνεται με ακτίνες δεν είναι επικίνδυνη, αφού οι σημερινοί μαστογράφοι είναι χαμηλής δόσης και εκπέμπουν πολύ μικρή δόση ακτινοβολίας, η οποία δε βάζει σε κίνδυνο την υγεία της γυναίκας.

Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη μαστογραφία στη γυναίκα που δεν έχει κανένα σύμπτωμα;
Σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, πρέπει να διενεργείται 15 έτη πριν την ηλικία που η συγγενής πρώτου βαθμού ανέπτυξε καρκίνο του μαστού. Γενικά, η πρώτη μαστογραφία πρέπει να γίνεται σε ηλικία μεταξύ 35 έως 40 χρονών. Πρέπει να τονίσουμε ότι η μαστογραφία έχει πετύχει τη μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του μαστού σε ποσοστό που κυμαίνεται από 30%-40%, σε γυναίκες ηλικίας 40 – 69 ετών.

Κάθε πότε πρέπει να κάνει η γυναίκα μαστογραφία για προληπτικό έλεγχο;
Κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 40 ετών και αυτό επειδή μετά την ηλικία αυτή, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.