Translate

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Δείτε να πάθετε: Το ΕΣΥ ..της Σεούλ!



Μπορεί συχνά πυκνά να χρησιμοποιούμε την φράση ...θα γίνει της Κορέας αλλά τελικά η χώρα αυτή βάζει τα... γυαλιά ακόμη και στις πιο εκσυγχρονισμένες χώρες.

Το επίπεδο της επιστημονικής κοινότητας δεν έχει σε τίποτε να ζηλέψει από αυτό της Ευρώπης, αντίθετα σε ορισμένους τομείς όπως αυτόν της βασικής έρευνας και της εμβιομηχανικής είναι πιο προηγμένη.

Στο αντίστοιχο ΕΣΥ ΄΄ντρέπεσαι να πατήσεις'' από την καθαριότητα. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι ασθενείς όσο περιμένουν στις αίθουσες αναμονής χαλαρώνουν από τις νότες του πιάνου, που παίζουν εθελοντικά οι συνοδοί τους.



Του Αθανάσιου Μπαδέκα Ορθοπαιδικού Χειρουργού Τραυματιολόγου

Διευθυντής ορθοπαιδικού Τμήματος ΕΛ.ΑΣ.
FOOT & ANKLE FELLOWSHIP, USA

Σκοπός του ταξιδιού η εκπροσώπηση ως επικεφαλής της Ευρωπαικής Αποστολής της EFAS (Ευρωπαική Εταιρεία Άκρου Ποδός Ποδοκνημικής) στο ετήσιο Συνέδριο της Κορεατικής Ορθοπαιδικής Επιστημονικής Εταιρείας, η συμμετοχή σε κοινά συμπόσια και workshop.

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις εμπειρίες που άντλησα το επίπεδο της επιστημονικής κοινότητας καθώς και το επίπεδο της κοινωνικής ζωής και του τρόπου διαβίωσης.

Η μακρινή Κορέα που βρίσκεται ακόμη πιο μακριά και από την Κίνα βγαίνει από ένα αιματηρό εμφύλιο πόλεμο 1950-1953 εντελώς κατεστραμμένη και διαιρεμένη σε Βόρεια και Νότια Κορέα.

Το επίπεδο της επιστημονικής κοινότητας που συναντήσαμε στην Σεούλ δεν έχει σε τίποτε να ζηλέψει από αυτό της Ευρώπης, αντίθετα σε ορισμένους τομείς όπως αυτόν της βασικής έρευνας και της εμβιομηχανικής είναι πιο προηγμένη.



Όλοι οι σύνεδροι από το ετήσιο Συνέδριο της Κορεατικής Ορθοπαιδικής Επιστημονικής Εταιρείας.

Τα Νοσοκομεία που επισκεφτήκαμε περισσότερα Πανεπιστημιακά λειτουργούσαν σε επίπεδο πολύ προηγμένο χώροι πεντακάθαροι χωρίς ουρές και χωρίς γραφειοκρατία και χαρτοβασίλειο, όλες οι εξετάσεις ήταν ψηφιοποιημένες.
Η χρήση της μιας και μοναδικής έκδηλη από τους υπολογιστές, τις τηλεοράσεις μέχρι και τα ιατρικά μηχανήματα.




αίθουσα αναμονής... Δημόσιου νοσοκομείου με πιάνο!

Στην αίθουσα αναμονής υπήρχε πιάνο που εθελοντές έπαιζαν μουσική για συνοδούς και ασθενείς και βασίλευε μία ηρεμία και τάξη.

Όλο το προσωπικό και οι φοιτητές φορούσαν την διακριτική τους ταυτότητα και στολή εργασία σας και ο σεβασμός προς τους δασκάλους και τους πρεσβύτερους ήταν έκδηλος με έναν ιδιαίτερο τρόπο που είχε πολλές εκφάνσεις όπως ο τόνος της φωνής, η υπόκλιση η προσφώνηση.

Κάτι άλλο που κάνει εντύπωση είναι η καθαριότητα που κυριαρχεί στους δημόσιους χώρους, ο σεβασμός στους ηλικιωμένους στο μετρό και στα δημόσια μέσα μεταφοράς που ήταν πού εύχρηστα και γρήγορα και χρησιμοποιούνται από όλους.



Ο κ.Θ.Μπαδέκας με τον Κορεάτη συνάδερφο του.

Θρησκευτικά συνυπάρχουν χωρίς καμία ακρότητα Καθολικοί , προτεστάντες, Βουδιστές και Άθεοι.
Καθαριότητα, σεβασμός και ψηφιοποίηση των πάντων είναι τρία έκδηλα χαρακτηριστικά της Σεούλ και όλα αυτά σε μία χώρα κατεστραμμένη εντελώς πριν 55 χρόνια και ακόμη διαιρεμένη που ξοδεύει τεράστια ποσά σε αμυντικούς εξοπλισμούς και η υποχρεωτική θητεία είναι δύο χρόνια.
Όπως μας είπαν στην ξενάγηση έχουν έως τώρα βρει και καταστρέψει τέσσερα υπόγεια τούνελ εισβολής από την Βόρεια Κορέα. Επιπλέον έχουν να φυλάξουν μία τεράστια ακτογραμμή. Βρίσκονται ανάμεσα σε δύο μεγάλα κράτη Κίνα και Ιαπωνία που είχαν και έχουν διαφορές και διεκδικήσεις.



Οι συγκρίσεις με την Ελληνική πραγματικότητα αναπόφευκτες και οι δικαιολογίες μας φτηνές. Οι ξένοι για κάθε χώρα είναι οι ίδιοι παντού και φέρονται με τον ίδιο τρόπο παντού, το μόνο που μπορούμε να αλλάξουμε είναι να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι.
Πηγή:iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.