Translate

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Αθέμιτες πρακτικές άγρας πελατών στην ασφάλιση δανείων από τις τράπεζες καταγγέλλει το ΕΕΑ




Την έντονη αντίδραση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΕΑ) έχουν προκαλέσει, όπως αναφέρεται σε ειδική ανακοίνωση , αθέμιτες πρακτικές τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών να προσελκύσουν πελάτες με στεγαστικά δάνεια, προκειμένου να ασφαλιστούν σε εταιρία συνεργαζόμενη με την τράπεζα ή απευθείας στις ίδιες τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Αυτές οι μέθοδοι , αναφέρει το ΕΕΑ, βγάζουν εκτός τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές αλλά και τον ίδιο τον ασφαλισμένο παραβιάζοντας την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής εταιρίας και ασφαλιστικού συμβούλου. Ετσι επισημαίνει παραβιάζονται ακόμα και συγκριμένες κανονιστικές διατάξεις που αφορούν την υποχρεωτική ασφάλιση των στεγαστικών δανείων.
Ειδικότερα σε ανακοίνωση του ΕΕΑ αναφέρονται μεταξύ άλλων:
«Τον τελευταίο καιρό στην κυριολεξία έχουν «λυθεί τα σκοινιά» και κάθε τράπεζα που αισθάνεται ότι μπορεί να εκβιάσει τους πελάτες της με τη μεγάλη δύναμη που διαθέτει πάνω τους, ασκεί άμεσα ή έμμεσα εκβιασμό με στόχο να «φορτώσει» κάθε συναλλαγή με δική της ασφάλεια! Στόχος τους είναι να αλλοιωθεί η ελεύθερη βούληση και η ελεύθερη επιλογή της ασφαλιστικής κάλυψης, αποκομίζοντας παρανόμως κέρδη.

Οι καταγγελίες από πελάτες που δέχτηκαν εκβιαστικές, παρελκυστικές ή ευθείες κλήσεις να αποδεχτούν να ασφαλίσουν τα δάνεια που εξυπηρετούν, ρυθμίζουν, ή λαμβάνουν από τις τράπεζες, σε συνδεόμενες ασφαλιστικές εταιρείες, για να «έχουν ήσυχο το κεφάλι τους», είναι πολλές. Δυστυχώς δεν πρόκειται για μεμονωμένα επεισόδια αλλά για διευρυμένη πρακτική.

Στο χορό μπήκαν και ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες είτε συμβλήθηκαν με το αζημίωτο με τράπεζες, είτε πλησιάζουν με δικά τους μέσα τους υποψήφιους πελάτες, στοχεύοντας να βγάλουν από τη μέση, τους από δεκαετίες παραγωγικούς συνεργάτες τους διαμεσολαβητές, με σκοπό να καρπωθούν όλο το κέρδος της ασφάλισης!

Η πλέον καθιερωμένη πρακτική που ακολουθούν, είναι η αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων (sms, e-mail) προς υποψήφιους πελάτες, αφού πρώτα διαπιστώσουν μέσα από παράνομη πληροφόρηση την θέση του πελάτη, ο οποίος ασκεί οποιαδήποτε επιχειρηματική, καταναλωτική ή οικονομική δραστηριότητα η οποία επιδέχεται ή προϋποθέτει για λόγους διασφάλισης, ασφαλιστικό συμβόλαιο.»

Επίσης σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης τονίζεται :
«Θα περίμενε κανείς να υπάρχουν άμεσες παρεμβάσεις τόσο από την Πολιτεία όσο και απ τη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος, αντικείμενο της οποίας είναι η άσκηση εποπτείας επί των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Επιπλέον, με τις πρακτικές των ηλεκτρονικών μηνυμάτων τίθεται και θέμα παραβίασης προσωπικών δεδομένων τα οποία οι πελάτες των τραπεζών δίνουν υποχρεωτικά για άλλη χρήση, τη συναλλαγή με την τράπεζα. Η Αρχή Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων οφείλει να διερευνήσει τις παραβιάσεις που γίνονται με την παράνομη χρήση προσωπικών πληροφοριών από στελέχη των τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών. Από πλευράς πολιτών, οι καταναλωτικές οργανώσεις, όπως το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών οφείλουν να υπερασπίσουν τους πολίτες. Τέλος, η Επιτροπή Ανταγωνισμού οφείλει να ελέγξει την παραβίαση των κανόνων υγιούς ανταγωνισμού όχι μόνο σε βάρος ομοειδών επιχειρήσεων αλλά κυρίως σε βάρος ολόκληρου του κλάδου των διαμεσολαβούντων, ο αφανισμός του οποίου κυριολεκτικά καταστρέφει τη βάση του ανταγωνισμού. Προωθείται έτσι ένα πρωτοφανές ολιγοπώλιο των ασφαλειών μεταξύ μερικών τραπεζών και εταιρειών. Σε μια τέτοια περίπτωση, ολόκληρος ο πληθυσμός και οι επιχειρήσεις θα είναι όμηροι αυτών των δεσποζουσών επιχειρήσεων.

Πέρα απ’ όλα αυτά, η πρακτική των τραπεζών παραβιάζει ευθέως την εγκύκλιο 462/14-05-2013 της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος, με την οποία επισημαίνεται ότι ο δανειολήπτης:
-Δεν δεσμεύεται από τη δανειακή σύμβαση να ασφαλιστεί στη συνεργαζόμενη με το πιστωτικό ίδρυμα ασφαλιστική εταιρία.
-Μπορεί να προσκομίσει ασφαλιστήριο συμβόλαιο με εταιρία δικής του επιλογής το οποίο αφού πληροί τις καλύψεις της σύμβασης πρέπει να γίνει αμέσως δεκτό από την Τράπεζα.
Για δε τα πιστωτικά ιδρύματα:
-Απαγορεύεται να παραπέμπουν τον καταναλωτή σε συνεργαζόμενο ασφαλιστικό διαμεσολαβητή.
-Απαγορεύεται να προβαίνουν σε κάθε μορφής παραπλανητική πώληση δημιουργώντας τη ψευδή εντύπωση πως μόνο το ασφαλιστήριο από το ίδιο το πιστωτικό ίδρυμα πληροί τις προϋποθέσεις της δανειακής σύμβασης.
-Υποχρεούνται να παρέχουν γραπτή προ-συμβατική ενημέρωση στο δανειολήπτη και να λαμβάνουν επιβεβαίωση της σχετικής ενημέρωσης.


Πέρα από αυτό, τον κάθε πελάτη που θα έχει την τύχη να συναλλαχθεί με την τράπεζα για να δανειστεί, τον περιμένει αναπάντεχα και παράνομα μια στενή πολιορκία από τον γκισέ της τράπεζας μέχρι τους διευθυντές, τα στελέχη και τους «παριστάμενους συμβούλους» οι οποίοι εν είδη «φιλικής πληροφόρησης», τον ενημερώνουν ότι η προώθηση της παραπέρα συνεργασίας προϋποθέτει και μια «άλλη συνεργασία», αυτή της ασφάλισης των προϊόντων της συναλλαγής, δήθεν για να απελευθερωθεί από κάθε άγχος για την τύχη της συναλλαγής και ειδικά του δανείου!
Πρόκειται για μια απαράδεκτη, ανήθικη αλλά και παράνομη επιχειρηματική πρακτική που φέρνει τον κλάδο σε κατάσταση ζούγκλας και «πρωταρχικής συσσώρευσης», όπου καμία αρχή, δεοντολογία και νόμος δεν ισχύει. Δεν θα ήμασταν καθόλου υπερβολικοί αν λέγαμε ότι εφαρμόζουν στο εσωτερικό της ασφαλιστικής αγοράς τον επιχειρηματικό κανιβαλισμό σε βάρος του κλάδου των διαμεσολαβούντων, ο οποίος είναι η βάση του αλλά και ο μόνος χαμένος από αυτές τις αθέμιτες πρακτικές.»


Πηγή:asfalisinet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.