Βαρνάβας: "Το γεγονός ότι κατάφεραν να διαφύγουν από την εμπόλεμη ζώνη δεν τους καθιστά αιχμαλώτους ενός κράτους που, ολοφάνερα, αποδεικνύει ότι αδυνατεί να τηρήσει τα στοιχειώδη προσχήματα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα"...
Πρωτοφανής χαρακτηρίζεται η απόφαση των υπηρεσιών του “Ιπποκράτειου” της Αθήνας να ζητήσουν εξέταστρα 101,9 ευρώ από Σύρο απεργό πείνας.
Ο άνθρωπος διακομίστηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο, όπως συνέβη και με οκτώ άλλους ομοεθνείς του.
Εμφάνιζε καταβολή δυνάμεων, πονοκέφαλο και αίσθημα ζάλης εξαιτίας της απεργίας πείνας από τριημέρου.
Όταν ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις, οι υπηρεσίες του νοσοκομείου ζήτησαν από τον συνοδό του εξέταστρα, όπως και έγινε.
Ιδού πώς περιγράφει το περιστατικό η διοίκηση του “Ιπποκρατείου”:
“Ο ασθενής μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου αιτιώμενος καταβολή δυνάμεων, πονοκέφαλο και αίσθημα ζάλης εξαιτίας απεργίας πείνας από τριημέρου.
Αμέσως του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, του τοποθετήθηκε ορός ενδοφλεβίως και έγινε σειρά αιματολογικών και βιοχημικών εξετάσεων.
Παρέμεινε στο νοσοκομείο έως τις 11 μ.μ. περίπου. Του συνεστήθη να παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας αλλά δεδομένου ότι οι εξετάσεις του ήταν καλές και δήλωσε στην γιατρό ότι αισθάνεται καλά, εξέφρασε την επιθυμία να αποχωρήσει.
Του εδόθη η άδεια και ο ένας εκ των δύο συνοδών του προσήλθε στο ταμείο για να πληρώσει τις εξετάσεις.
Στο ταμείο ζητήθηκε από τον συνοδό να απαντήσει εάν ο ασθενής ανήκε σε κάποια από τις κατηγορίες που σύμφωνα με τον νόμο δικαιούνται δωρεάν περίθαλψης.
Ο συνοδός δήλωσε ότι επρόκειτο για υπήκοο τρίτης χώρας (Συρίας), ο οποίος δεν βρισκόταν στην Ελλάδα νομίμως ούτε διέμενε μονίμως στη χώρα. Κατόπιν τούτου κατεβλήθη το οφειλόμενο ποσό”.
Αιχμάλωτοι
Αιχμηρό ήταν το σχόλιο του προέδρου της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρη Βαρνάβα:
“Τις τελευταίες ημέρες η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί με φρίκη το δράμα των προσφύγων από τη Συρία που, έχοντας φύγει από την εμπόλεμη ζώνη, ζητούν στοιχειώδη μέριμνα προκειμένου να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Ανάμεσά τους βρίσκονται γυναίκες, μικρά παιδιά, ακόμα και βρέφη.
Παραμένουν εκτεθειμένοι στο αφόρητο κρύο, ενώ από 24 Νοεμβρίου αρκετοί απ΄ αυτούς βρίσκονται σε απεργία πείνας.
Πρόκειται για μια απεγνωσμένη κραυγή που ζητάει το αυτονόητο για κάθε ανθρώπινη ύπαρξη: Ελευθερία, αξιοπρέπεια και στοιχειώδη ατομικά δικαιώματα.
Δεδομένου πως πρόκειται για πρόσφυγες πολέμου, προξενεί οδυνηρή κατάπληξη το γεγονός ότι η ελληνική πολιτεία παραμένει παγερά αδιάφορη και ουσιαστικά ανύπαρκτη όσον αφορά τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούμε να αναγνωριστεί άμεσα καθεστώς πρόσφυγα πολέμου στους συνανθρώπους μας αυτούς, να τους παρασχεθούν άμεσα τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους και να διευκολυνθεί η μετάβασή τους όπου επιθυμούν.
Το γεγονός ότι κατάφεραν να διαφύγουν από την εμπόλεμη ζώνη δεν τους καθιστά αιχμαλώτους ενός κράτους που, ολοφάνερα, αποδεικνύει ότι αδυνατεί να τηρήσει τα στοιχειώδη προσχήματα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες κάθε ανθρώπινου όντος”.
Πηγή:iatronet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.