Translate

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

«Θρίλερ» κάθε τέλος του μήνα με τις συντάξεις

sintaksis9

Εβδομάδα… συνταξιοδοτικού θα είναι η επόμενη. Όχι, δεν αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών οι οικονομικές αντοχές του εγχωρίου συστήματος παροχής συντάξεων.

Αυτό το θέμα φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών να συζητηθεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2015, αφού πρώτα η κυβέρνηση παρουσιάσει το δικό της σχέδιο στις αρχές Οκτωβρίου.

Μέχρι τότε μεσολαβούν, όμως, πέντε μήνες, μαζί με εκείνο που εκπνέει σε λιγότερο από δέκα μέρες και μέχρι τότε πρέπει κράτος και ασφαλιστικοί φορείς να έχουν βρει 2,3 δις. ευρώ για να καταβληθούν οι συντάξεις του Ιουνίου.

Στις 28-29 Μαΐου πρέπει να έχουν πιστωθεί 2,6 τραπεζικοί λογαριασμοί συνταξιούχων του ΙΚΑ, του Δημοσίου, του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ και του ΝΑΤ με 1,3 δις. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και άλλο 1 δις. από ασφαλιστικές εισφορές.

Τον περασμένο μήνα, το κράτος έβαλε με αρκετές ώρες καθυστέρηση τα κεφάλαια που έπρεπε, δηλαδή 280 εκατ. ευρώ, στους λογαριασμούς των συνταξιούχων του ΙΚΑ.

Προς αποφυγή παρομοίων καταστάσεων, η διοίκηση του ΙΚΑ αποφάσισε να δανειστεί έως 360 εκατ. ευρώ από άλλα ταμεία και από τράπεζες (έναντι έως 260 εκατ. ευρώ που είχε αποφασίσει να δανειστεί τους προηγούμενες μήνες).

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο …40% της μηνιαίας δαπάνης του ΙΚΑ για συντάξεις.

Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης λίγο έλειψε να αντλήσει 100 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του που είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας για να πληρώσει τις συντάξεις του Ιουνίου ύψους 230 εκατ. ευρώ.

Αντ’ αυτού αποφασίστηκε η άντληση 70 εκατ. ευρώ από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και άλλα 30 εκατ. ευρώ είτε από οφειλές των ταμείων κύριας ασφάλισης προς το ΕΤΕΑ είτε από τη ρευστοποίηση αμοιβαίων κεφαλαίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.