Translate

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ: Έρχεται ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης

oaee

«Γλυκάθηκαν» στο Υπουργείο Εργασίας με την «επιτυχία» της νέας ρύθμισης ληξιπροθέσμων οφειλών και λένε να επεκτείνουν έναν από τους βασικούς παράγοντες της επιτυχία της.

Αυτός δεν είναι άλλος από τη δυνατότητα των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ να επιλέξουν ασφαλιστικές κλάσεις κάτω από εκείνες που υποχρεωτικά ανήκουν.

Έτσι ένας εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΕ που χρώσταγε ένα ποσό στο ταμείο του και, έτσι, έχει πεταχθεί εκτός δημόσιας ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, μπορεί ήδη να κατέβει τρεις κλάσεις, να πληρώσει την τρέχουσα εισφορά του Μαρτίου, να μπορέσει να ρυθμίσει με 100 δόσεις τις οφειλές του και έπειτα να επανενταχθεί στο ασφαλιστικό αλλά και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.

Εκτιμώντας την ευεργετική σημασία της επιλογής έως και τρεις ασφαλιστικές κλάσεις κάτω από εκείνη που ανήκει ένας ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ, το Υπ. Εργασίας ετοιμάζει την πλήρη απελευθέρωση της επιλογής ασφαλιστικής κλάσης όχι μόνο στον ΟΑΕΕ αλλά και στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Επαγγελματιών (ΕΤΑΑ), όπου είναι ασφαλισμένοι οι μηχανικοί, οι γιατροί και οι δικηγόροι. Αυτό σημαίνει πως ο κάθε ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ ή του ΕΤΑΑ θα μπορεί να επιλέξει ελεύθερα όποια ασφαλιστική κλάση «ταιριάζει» με το πραγματικό εισόδημα του.

Εκτιμάται ότι το 30% των οικονομικά ενεργών ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ αδυνατεί να καταβάλλει τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές του, την ίδια στιγμή που το ποσοστό αυτό στον ΟΑΕΕ αγγίζει το 50%.

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, αν όλοι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ επέλεγαν την κατώτερη ασφαλιστική κλάση τότε θα έκλεινε στο 85% το έλλειμμα που έχει κληροδοτήσει στο ταμείο η μείωση της τακτικής κρατικής χρηματοδότησης κατά 550 εκατ. ευρώ από το 2014, η οποία ήλθε να συμπαρασύρει προς τα κάτω τα ίδια χαμηλά έσοδα του ασφαλιστικού φορέα των μικρομεσαίων από ασφαλιστικές εισφορές.

Πηγή:insurancedaily.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.