Translate

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Η ασφάλεια κατοικίας σας καλύπτει κλοπή ή διάρρηξη;



Γνωρίζατε ότι μία και μόνο λέξη μπορεί να αλλάξει τις καλύψεις που σας παρέχει η ασφάλεια κατοικίας σας;
Και όμως μπορεί, τρανή απόδειξη είναι η διαφορετική ερμηνεία την οποία δίνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στις λέξεις κλοπή και διάρρηξη και κατά συνέπεια στις καλύψεις που σας παρέχουν.
Για την ακρίβεια, εάν πέσετε θύμα απλής κλοπής της κατοικίας σας, δηλαδή χωρίς να υπάρχουν εμφανή σημάδια διάρρηξης της και το ασφαλιστήριο σας καλύπτει μόνο την περίπτωση διάρρηξης, τότε απλά δεν θα αποζημιωθείτε από την εταιρεία.
Βλέπετε τα πλείστα ασφαλιστήρια που εμπεριέχουν κάλυψη έναντι κλοπής και σημειωτέον, την αναφέρουν ως κλοπή στον πίνακα καλύψεων του ασφαλιστηρίου, στο εσωτερικό του ασφαλιστηρίου, όπου υπάρχει αναλυτική περιγραφή των καλύψεων, την ερμηνεύουν ξεκάθαρα ως διάρρηξη και όχι ως απλή κλοπή. Τα πιο κάτω αναφέρονται κυρίως στα κλασσικά ασφαλιστήρια κατοικίας.

Τι ονομάζεται κλοπή;
Ως κλοπή, νοείται η πράξη, η οποία...
στοχεύει στην αφαίρεση περιουσιακού στοιχείου από τον νόμιμο ιδιοκτήτη του, με πρόθεση να το αποστερήσει μόνιμα από αυτόν.
Ενώ, στο λεξιλόγιο των ασφαλιστών, περιλαμβάνονται μεν, όλα τα παραπάνω, με μία διαφορά δε: η κλοπή να διαπράττεται με την βίαιη είσοδο ή έξοδο από την οικία του ασφαλιζόμενου. Εν συντομία, μπορεί στον εξωτερικό τίτλο του ασφαλιστηρίου σας να αναφέρεται ως κλοπή, η ουσιαστική του σημασία όμως, είναι κλοπή κατόπιν διάρρηξης. Πιο απλά, σε περίπτωση κλοπής της οικίας σας πρέπει να υπάρχουν εμφανή δείγματα διάρρηξης, τα οποία δημιουργήθηκαν είτε κατά την είσοδο ή κατά την έξοδο του ληστή, ώστε να τυγχάνεται ασφαλιστικής αποζημίωσης.

Τι ονομάζεται διάρρηξη;
Ως διάρρηξη, νοείται η πράξη, με την οποία παραβιάζεται κλειστός χώρος ώστε να διαπραχθεί κλοπή.
Από την άλλη, στην ασφαλιστική γλώσσα, ως διάρρηξη νοείται η είσοδος ενός παρείσακτου ατόμου σε κτίριο ή σε μέρος κτιρίου, όπου η είσοδος του αυτή στοχεύει τη κλοπή ή την απόπειρα κλοπής.
Έτσι, στην πληθώρα των ασφαλιστηρίων περιουσίας βιομηχανιών και επιχειρήσεων, δίνεται η παραπάνω «ασφαλιστική» ερμηνεία και κάλυψη, παρόλο που μνημονεύεται ως κλοπή στο συμβόλαιο. Ενώ, όσον αφορά τα ασφαλιστήρια οικίας, αν και είναι μεμονωμένες οι περιπτώσεις, υπάρχουν εταιρείες, οι οποίες παρέχουν κάλυψη έναντι κλοπής χωρίς να προϋποθέτεται η βίαιη είσοδος και έξοδος. Με άλλα λόγια, καλύπτουν τους πελάτες τους και για απλή κλοπή.
Βάσει των παραπάνω δεδομένων, δημιουργούνται πολλά και εύλογα ερωτήματα για τις πρόνοιες ή ενδεχόμενες εξαιρέσεις των ασφαλιστηρίων και στο κατά πόσο παρέχεται πραγματική και ουσιαστική κάλυψη στον ασφαλιζόμενο. Για παράδειγμα, τι γίνεται στην περίπτωση που υπάρξει διάρρηξη της οικίας αλλά δεν υπάρξει απώλεια περιουσιακών στοιχείων; Σε αυτήν την περίπτωση, τα περισσότερα ασφαλιστήρια δεν καλύπτουν τις ζημίες ή καταστροφές που έχουν προκληθεί λόγω διάρρηξης, εκτός αν το ασφαλιστήριο είναι κατά τέτοιο τρόπο διαμορφωμένο, ώστε να περιέχει ασφαλιστική κάλυψη για τις ζημιές, οι οποίες είναι αποτέλεσμα απόπειρας κλοπής.
Ακολούθως, γίνεται μια προσπάθεια αναφοράς και ενημέρωσης για πρόνοιες και εξαιρέσεις που συναντώνται στην πλειοψηφία των ασφαλιστήριων οικίας.

Βασικές πρόνοιες
• Τα περιουσιακά στοιχεία που τυγχάνουν ασφαλιστικής κάλυψης, πρέπει να είναι σε κλειστό στεγαζόμενο κτίριο, όπως αυτό περιγράφεται στο συμβόλαιο ασφάλειας κατοικίας.
Παράλληλα, το κτίριο αυτό πρέπει να διαθέτει πόρτες, παράθυρα, φωταγωγούς και άλλες εισόδους καλά προστατευμένες. Ακόμη, δεν νοείται κάλυψη για ασφαλιζόμενα περιουσιακά αντικείμενα που βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους, έστω και στεγαζόμενους χώρους, παράγκες κ.α.
• Η κλοπή των αντικειμένων προϋποθέτει ότι έχει προηγηθεί διάρρηξη της κατοικίας. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση πρέπει να έχει ακολουθήσει ή να έχει προηγηθεί της κλοπής, αποδεδειγμένη βίαιη σωματική επίθεση κατά του ασφαλιζόμενου ή των μελών της οικογένειας του.
Βασικές εξαιρέσεις
• Δεν καλύπτονται κλοπές, οι οποίες έχουν διαπραχθεί με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, εκτός από αυτούς που υπάρχουν σχετικές μέριμνες στο ασφαλιστήριο. Δηλαδή, η κλοπή με κλειδί (είτε αυτό είναι κλειδί το οποίο χάθηκε ή κλάπηκε) ή αντικλείδι δεν συμπεριλαμβάνεται στις καλύψεις.
• Κλοπή, η οποία καλύπτεται από την ασφαλιστική εταιρεία αλλά ο ασφαλιζόμενος παρέλειψε να αναφέρει στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα, μέσα σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο ( π.χ. 12 ώρες), εξαιρείται από τις καλύψεις.
• Επίσης, εξαιρείται η κλοπή της οποίας ο αυτουργός (ακόμα και ηθικός) ή συνεργός είναι μέλος της οικογένειας, υπάλληλος, συγκάτοικος ή οικιακός βοηθός του ασφαλιζόμενου.
• Επιπροσθέτως, συχνά παρατηρείται έλλειψη κάλυψης για κλοπή χρημάτων, γραμματοσήμων κ.α.
• Τέλος, η ασφάλεια κατοικίας αναστέλλεται σε περίπτωση που ο ασφαλιζόμενος λείπει από την κατοικία του για συνεχόμενη περίοδο άνω των 30 ημερών και στην περίπτωση που στην κατοικία του δεν διαμένει μόνιμα ο ίδιος, αλλά κάποιο άλλο πρόσωπο ή μέλη της οικογενείας του.
Λοιπές πρόνοιες
• Για αντικείμενα αξίας, όπως είναι αντικείμενα από χρυσό, ασήμι ή ρολόγια, χαλιά κ.α. υπάρχει κάλυψη έως ενός συγκεκριμένου χρηματικού ποσού.
• Η συνολική αποζημίωση του αντικειμένου αξίας, δεν δύναται να ξεπερνά ενός ορισμένου ποσοστού (π.χ. 35%) επί της συνολκής αξίας του.
• Τέλος, η διακύμανση του ποσού απαλλαγής είναι της τάξεως του 3 – 5%.

Εν κατακλείδι, επισημαίνεται ότι οι προαναφερθείσες πρόνοιες και εξαιρέσεις, αντικατοπτρίζουν όρους ενός μέσου συμβολαίου ασφάλειας κατοικίας. Σε κάθε περίπτωση, το εκάστοτε συμβόλαιο πρέπει να εξετάζεται με προσοχή γιατί παρουσιάζεται ποικιλομορφία ανάμεσα στα ασφαλιστήρια που παρέχονται από τις εταιρείες.

Νεας Γεννιάς Ασφαλιστηρια Όλων τών κινδύνων ( All Risk Insurance''

Υπάρχουν φυσικά και τα νέας γενιάς ασφαλιστήρια κατοικίας που παρέχουν περισσότερες και πιο διευρυμένες παροχές από ότι αναφέρω πιο κάτω, οπότε αν θα αγοράσετε ένα ασφαλιστήριο κατοικίας φροντίστε να είναι Νέας Γενιάς, που προσφέρουν και απλή κλοπή και μπορούν να μετατραπούν σε ασφαλιστήρια όλων των κινδύνων ‘’ All Risk Insurance ‘’ για να έχετε και ασφάλιση , και όχι μόνο να την πληρώνετε !!

Για περισσότερες πληροφορίες πιέστε ΕΔΩ και ζητήστε την δική σας προσφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.