Translate

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Αγωνία για 150.000 ασφαλισμένους. Έρχονται αλλαγές στην πρόωρη συνταξιοδότηση


http://www.dikaiologitika.gr/media/k2/items/cache/903790723d27e06377728af924f64273_L.jpg 
Αλλαγές στη διαδικασία πρόωρης συνταξιοδότησης που είναι πιθανό να επηρεάσουν περίπου 150.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι βρίσκονται «μια ανάσα» πριν βγουν στη σύνταξη, επιθυμεί να προωθήσει η τρόικα, ανοίγοντας έως το φθινόπωρο εκ νέου το ασφαλιστικό. 

Μόνο για φέτος υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 αιτήσεις απονομής σύνταξης, από τις περίπου 110.000 που πρόκειται να υποβληθούν, θα αφορούν ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων, που καλύπτονται με τις διατάξεις περί πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Στη ζώνη «υψηλού κινδύνου» μπαίνουν όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, οι γυναίκες που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το 2010, οι ένστολοι και όσοι ασφαλισμένοι ξεκίνησαν τον εργασιακό τους βίο πριν από το 1983 και αποχωρούν με 35ετία.

Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν προτάσεις προς την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, από υψηλόβαθμα στελέχη ασφαλιστικών ταμείων, που κάνουν λόγο για «μονόδρομο» σε ό,τι αφορά την περικοπή των συντάξεων ακόμα και μέσα στο β' εξάμηνο του έτους.
 Η τρόικα γνωρίζει πολύ καλά την τραγική κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων και γι' αυτό το λόγο στην έκθεση της κομισιόν γίνεται λόγος για να υπάρξουν μέτρα που θα συγκρατούν τις συνταξιοδοτικές δαπάνες και θα διευρύνουν τη βάση των εσόδων για την Κοινωνική Ασφάλιση.
Με δεδομένο ότι η κρατική χρηματοδότηση είναι μειωμένη (12,7 δισ. ευρώ το 2014, από 14,2 δισ. ευρώ το 2012), αποτελεί ζητούμενο για τα ασφαλιστικά ταμεία, να υπάρξουν αναλογιστικές μελέτες έως τον Σεπτέμβριο, που θα μπορούν να υποστηρίξουν ότι είναι βιώσιμα, τα αμέσως επόμενα έτη.
 Σε διαφορετική περίπτωση, η κομισιόν στην έκθεσή της, δηλαδή η τρόικα, ζητούν να καταργηθούν οι αδικαιολόγητες, όπως τις χαρακτηρίζει, εξαιρέσεις, δηλαδή οι περιπτώσεις της πρόωρης συνταξιοδότησης.
Σε μια τέτοια περίπτωση άμεσα θιγόμενες θα ήταν ορισμένες ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων που υπό προϋποθέσεις, μπορούν να βγουν στη σύνταξη πολύ νωρίτερα έως το τέλος του έτους.

Αυτές είναι: 
*Εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα:
Μπορούν να αποχωρήσουν, ανάλογα την περίπτωση από έως έως και επτά χρόνια νωρίτερα. *Μητέρες ανήλικων τέκνων:
Όσες πρόλαβαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το τέλος του 2012, αποχωρούν πριν από τα 60 έτη. Ακόμα καλύτερα για όσες είναι τρίτεκνες μητέρες, που μπορούν να αποχωρήσουν μέχρι και με μόλις είκοσι χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας, αν θεμελίωσαν δικαίωμα έως το τέλος του 2010. Υπάρχουν ασφαλιστικές διατάξεις για πρόωρη συνταξιοδότηση (πριν από τα 60) και για γυναίκες που δεν έχουν ανήλικα τέκνα, με την προϋπόθεση όμως ότι θεμελίωσαν πριν από το 2011, το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα. Ειδικότερα, σε Τράπεζες και ΔΕΚΟ, δόθηκε η δυνατότητα θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος έως το τέλος του 2010, με 25ετία και το 55ο έτος της ηλικίας τους. Στο ΙΚΑ ισχύει το ίδιο με 4.500 ημέρες ασφάλισης στα 55 έτη.
 *Ένστολοι:
 Έως το 2011 ίσχυε η προϋπόθεση να υπάρχουν τουλάχιστον 24 έτη και 6 μήνες ασφάλισης για να βγουν στη σύνταξη, χωρίς όριο ηλικίας, όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Από το 2012 και μετά το όριο αυτό αυξάνεται σταδιακά.
 *Ασφαλισμένοι πριν από το 1983: 
 Η βασική διάταξη για τη συγκεκριμένη περίπτωση ασφαλισμένων, οι οποίοι βρίσκονται κυριολεκτικά «με το ένα πόδι» στη σύνταξη, είναι ότι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας για το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ειδικά για το ΙΚΑ ισχύει η 35ετία μαζί με τη συμπλήρωση του 58ου έτους. Σε κάθε περίπτωση ισχύει η προϋπόθεση της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος πριν από το τέλος του 2010. Σε όλα τα παραπάνω, είναι χρήσιμο να προστεθεί ότι συνολικά υπολογίζεται ότι για το 2014 οι συνταξιοδοτήσεις αναμένεται να στοιχίσουν περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Με δεδομένο το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, εύκολα γίνεται αντιληπτό γιατί η τρόικα ασκεί πιέσεις για να χειροτερεύσουν οι όροι που ισχύουν για τις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης.

Πηγή:dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.