Translate

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Διαταραχές εμφανίζει το ΠΕΔΥ

http://www.iatronet.gr/photos/news/iatreiopedy-660.jpg

Τρεις μήνες μετά το κλείσιμο των τέως μονάδων του ΕΟΠΥΥ, εργαστήρια αδυνατούν μέχρι σήμερα να δώσουν αποτελέσματα εξετάσεων στους ασθενείς που διεκπεραιώθηκαν πριν τις 19 Φεβρουαρίου!

Εικόνα αποδιοργάνωσης εμφανίζουν οι τέως υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες λειτουργούν σήμερα ως δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ (ΠΟΕ – ΕΟΠΥΥ), οι ελλείψεις σε φάρμακα και υλικό είναι τεράστιες, ενώ...
δεκάδες εργαστήρια δεν είναι σε θέση να δώσουν απαντήσεις για εξετάσεις.

Το θέμα αυτό αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον την περίοδο των επισχέσεων που διανύουμε, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας καλεί τους ασθενείς να καταφεύγουν στα εργαστήρια του ΠΕΔΥ για να εξυπηρετηθούν.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕ – ΕΟΠΥΥ, τα προβλήματα των μονάδων είναι συνοπτικά τα εξής:

Καμία μονάδα υγείας του ΠΕΔΥ δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει στοιχειωδώς τους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους πολίτες της χώρας.

Δεκάδες εργαστήρια σε όλη την χώρα, δεν λειτουργούν είτε από έλλειψη ιατρών, είτε από έλλειψη αντιδραστηρίων και εξοπλισμού.

Σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται από το πάγωμα έγκρισης φαρμάκων, με αποτέλεσμα την έλλειψη απαραίτητων σκευασμάτων, όπως καρδιολογικά, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Οι προμήθειες συνεχίζουν να παραμένουν άλυτο πρόβλημα μέχρι σήμερα.
Εργαστήρια

Η σύμβαση για την τεχνική υποστήριξη του συστήματος LIS (μηχανοργάνωσης εργαστηρίων), έχει λήξει από εξαμήνου και ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει μεριμνήσει να ανανεώσει όπως ήταν υποχρεωμένος να κάνει.

Τρεις μήνες μετά το κλείσιμο των τέως μονάδων του ΕΟΠΥΥ, εργαστήρια αδυνατούν μέχρι σήμερα να δώσουν αποτελέσματα εξετάσεων στους ασθενείς που διεκπεραιώθηκαν πριν τις 19 Φεβρουαρίου!

Από τις 26 μονάδες LIS που πληρώθηκαν, μόνο οι εννέα είναι λειτουργικές, ενώ οι υπόλοιπες σαπίζουν στα κουτιά τους τρία χρόνια.

Πολλές επαρχιακές μονάδες ΠΕΔΥ στερούνται βασικών ιατρικών ειδικοτήτων. Υπάρχουν μονάδες που λειτουργούν με τρεις και τέσσερις γιατρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.