Translate

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Βοηθήστε το παιδί σας να νιώθει ασφαλές


http://www.mother.gr/Thumbnail.ashx?url=/files/news/inline_images/articles/2014/05/shutterstock_177617153.jpg&width=650 
Η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε έναν επικίνδυνο κόσμο και οι περισσότεροι γονείς δικαίως αγωνιούν και φοβούνται για την ασφάλεια των παιδιών τους. Ωστόσο θα ήταν άδικο για τα ίδια τα παιδιά να μεγαλώσουν φοβισμένα και να στερηθούν πολλές και όμορφες εμπειρίες που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη τους και την διαμόρφωση της προσωπικότητας τους.

Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να είναι, αλλά και να νιώθει ασφαλές:
Προσέξτε την δική σας συμπεριφορά. 

Αν αγχώνεστε και φοβάστε με το παραμικρό, τότε και το παιδί θα μάθει να αγχώνεται και να φοβάται. Ελέγξτε την συμπεριφορά σας και διδάξτε στο παιδί σας να μην πανικοβάλλεται και να παραμένει ψύχραιμο.
Μην αφήνετε το παιδί να βλέπει ειδήσεις.
Τα μικρά παιδιά καλό θα είναι να μην βλέπουν ειδήσεις, ειδικά όταν αυτές παρουσιάζονται με τον γνωστό δραματικό τηλεοπτικό τρόπο. Αν, όμως, δουν κάτι τρομακτικό (πόλεμο, φυσικές καταστροφές κλπ), προσπαθήστε να καθησυχάσετε τους φόβους τους.
Ενθαρρύνετε το παιδί σας.
 Πιστέψτε στο παιδί σας και τις ικανότητες του, για να πιστέψει και εκείνο στον εαυτό του και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Από μικρό αφήστε το να παίρνει πρωτοβουλίες, να έχει επιλογές, να χρησιμοποιεί το μυαλό και τις δυνάμεις του.
Επιμείνετε στις καθημερινές σας ρουτίνες.
Τα παιδιά χρειάζονται πρόγραμμα στη ζωή τους για να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά. Μπορεί σε εσάς να αρέσει να λειτουργείτε παρορμητικά, αλλά τα παιδιά χρειάζονται ρουτίνα και σταθερότητα.
Εξηγήστε του τι πρέπει να προσέχει.
Επειδή οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί, καλό θα είναι να εξηγήσετε αναλυτικά στο παιδί, ανάλογα με την ηλικία του, τι θα πρέπει να προσέχει, π.χ. δεν μιλάμε σε αγνώστους ή δεν παίρνουμε τίποτα που μας δίνει κάποιος άγνωστος κλπ. Επαναλαμβάνετε συχνά τους κανόνες, μέχρι το παιδί να τους κάνει κτήμα του.
Κερδίστε την εμπιστοσύνη του.
Το πιο σημαντικό για την ασφάλεια ενός παιδιού είναι να νιώθει πώς μπορεί ανά πάσα στη στιγμή να μιλήσει στους γονείς του για αυτό που το απασχολεί, χωρίς να φοβάται ότι θα το κρίνουν ή θα το τιμωρήσουν. Ενισχύστε το δέσιμο που έχετε με το παιδί σας, για να μπορεί να έρχεται σε εσάς κάθε φορά που νιώθει φόβο.

Πηγή:mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.