Translate

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

ΕΟΠΥΥ: Συμβεβλημένους γιατρούς προτιμούν οι ασφαλισμένοι

ΕΟΠΥΥ: Συμβεβλημένους γιατρούς προτιμούν οι ασφαλισμένοι Το 59% επισκέπτονται ιδιώτες – συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ και μόνο το 19% τους γιατρούς των πολυϊατρείων του Οργανισμού
 

Τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ< προτιμούν οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού.

Αυτό προκύπτει - μεταξύ άλλων - από έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Pulse για λογαριασμό του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και δημοσιεύεται στο 'Έθνος της Κυριακής'.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ
1.781 πολιτών απ΄ όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 1.370 καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Τα ευρήματά της είναι συνοπτικά τα εξής:
Το 40% επισκέπτονταν τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ μία ή δύο φορές το τρίμηνο. Πολίτες μεγαλύτερων ηλικιών επισκέπτονται συχνότερα τις δομές του Οργανισμού.
Ο κύριος λόγος της επίσκεψης στο ιατρεία του ΕΟΠΥΥ είναι η συνταγογράφηση (52%), ενώ για διάγνωση επισκέπτονται τους γιατρούς του οργανισμού μόνο το 29% και για θεραπεία το 10% των ασφαλισμένων.
Το 59% επισκέπτονται ιδιώτες – συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ και μόνο το 19% τους γιατρούς των πολυϊατρείων του Οργανισμού.
Οι κύριες ειδικότητες των γιατρών που επισκέπτονται είναι παθολόγοι (76,1%), καρδιολόγοι (34,2%), ορθοπεδικοί (22%), οφθαλμίατροι (16,2%), γυναικολόγοι (12,1%) και παιδίατροι (9,2%).
Μικρότερη ζήτηση έχουν οι λοιπές ειδικότητες, όπως ενδοκρινολόγοι (5,9%), οδοντίατροι (4%), χειρουργοί (2,7%) και αγγειολόγοι (0,2%).

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν σε ποσοστό πάνω από 63% ότι είναι αναγκαίες οι αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ.

Πρόσβαση
Το 38% χαρακτηρίζουν 'προβληματική' την πρόσβαση στα ιατρεία του Οργανισμού και το 20% 'δύσκολη'.

Περισσότεροι από τους μισούς (51%) δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν το ιατρικό προσωπικό του ασφαλιστικού φορέα να είναι πλήρως και αποκλειστικά απασχολούμενοι στον ΕΟΠΥΥ.

Το 54% αναφέρουν ότι θα ήταν καλύτερο να λειτουργούν τα ιατρεία σε 24ωρη βάση, το 24% να υπάρχει πρωινή και απογευματινή βάρδια και μόνο το 11% ένα συνεχές οκτάωρο λειτουργίας.

Αξιολογώντας τη λειτουργία των δομών του ΕΟΠΥΥ, ικανοποιημένοι δηλώνουν το 34% των ερωτώμενων, ενώ το 28% θεωρεί ότι έχει μέτρια ικανοποίηση.
Αλλαγές
Το 63% των συμμετεχόντων κρίνει απαραίτητες τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ, θεωρώντας θετικά τις παρεμβάσεις για τον περιορισμό της σπατάλης στην Υγεία (31%).

Οι πολίτες ζητούν διαρκή αξιολόγηση των ιατρών του δημόσιου συστήματος Υγείας (90%) .

Θεωρούν ότι το σημαντικότερο στοιχείο εμπιστοσύνης στο γιατρό είναι η διαρκής του εκπαίδευση και ενημέρωση (25%), η εξειδίκευση (23%), η επιστημονική κατάρτιση (19%) και η κλινική εμπειρία (19%), ενώ μικρότερη βαρύτητα έχει η προϋπηρεσία (4%) και η συμμετοχή σε ερευνητικές δραστηριότητες (2%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.