Translate

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Το μνημόνιο «τρώει» χειρουργεία και γεύματα ασθενών! Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι





Οι περικοπές στα κονδύλια των νοσοκομείων λόγω της κρίσης προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία του ΕΣΥ.

Το μνημόνιο «τρώει» χειρουργεία και γεύματα ασθενών! Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Μπορεί οι εκάστοτε υπουργοί Υγείας να σφυρίζουν αδιάφορα, στα νοσοκομεία όμως του ΕΣΥ όπου χτυπά η …καρδιά των ασθενών και των εργαζομένων, οι συνθήκες πια είναι δραματικές.

Τα συνεχή κουρέματα στα κονδύλια που πλέον αγγίζουν και το 50% λόγω των έκτακτων οικονομικών συγκυριών, έχουν κάνει τα νοσηλευτικά ιδρύματα να υπολειτουργούν.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αναστέλλονται χειρουργεία εξαιτίας της έλλειψης υλικών στο ΕΣΥ αφού: «Νοσοκομεία εφημερεύουν χωρίς υλικά και αναγκάζονται να ψάχνουν γάζες, βαμβάκι, οινόπνευμα, σύριγγες κ.α. σε διπλανά Νοσοκομεία για να καλύψουν τις ανάγκες της εφημερίας ενώ καθημερινά εμφανίζονται νέες σημαντικές ελλείψεις αναλώσιμου υγειονομικού υλικού (βαμβάκι, γάζες, οινόπνευμα, σύριγγες κα)».

Και δεν είναι μόνο αυτό καθώς σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ καθημερινά υποβαθμίζεται και η ποιότητα του φαγητού των ασθενών. Θέμα γνωστό άλλωστε και είχε γίνει ιδιαίτερα εμφανές την περίοδο που άρχισαν τα capital control όπου ορισμένοι διοικητές νοσοκομείων κούρευαν τα γεύματα για να τα βγάλουν οικονομικά πέρα. 
Και βεβαίως τα κουρέματα αυτά σε χειρουργεία και γεύματα δεν είναι τυχαία καθώς ούτε τα μισά κονδύλια δεν έχουν φθάσει στα νοσοκομεία από αυτά που είχαν προϋπολογιστεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η φετινή κρατική χρηματοδότηση είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι κατά 300 εκ.ευρώ. Πέρυσι το πρώτο ενιάμηνο δόθηκαν στα Νοσοκομεία 800 εκατ. ευρώ και επιπλέον 600 εκ.ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι εργαζόμενοι δεν αναμένουν ως τέλους του έτους από την προβλεπόμενη ετήσια κρατική χρηματοδότηση να εκταμιευθεί πάνω από 50%. «Εφέτος έως τώρα τα Νοσοκομεία έλαβαν 389 εκατ. ευρώ (μαζί με το ΠΕΔΥ) από 1,3 δις που προϋπολογίστηκε για όλο το έτος» σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων.

Πηγή:healthreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.