Translate

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Από αρχές Οκτωβρίου δωρεάν ακτινοθεραπείες στον ιδιωτικό τομέα! Όλες οι λεπτομέρειες

Από αρχές Οκτωβρίου δωρεάν ακτινοθεραπείες στον ιδιωτικό τομέα! Όλες οι λεπτομέρειες

Μια ανάσα φαίνεται ότι θα πάρουν τελικά οι καρκινοπαθείς καθώς τελειώνει όπως όλα δείχνουν η πολύμηνη αναμονή για ακτινοθεραπείες στα δημόσια νοσοκομεία.

Παρά την προεκλογική στενότητα προωθείται η συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με τιςιδιωτικές κλινικές για την αξιοποίηση των υπηρεσιών ακτινοθεραπείας, γιακρεβάτια εντατικής θεραπείας καθώς και για κάποιες σοβαρές επεμβάσεις όπως οιεμβολισμοί.

Ήδη η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει ολοκληρώσει σειρά επαφών με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ),  και υπογράφεται εντός των ημερών νέο πλαίσιο συμβάσεων ώστε να μπορούν να πηγαίνουν χωρίς συμμετοχή και τελείως δωρεάν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και στον ιδιωτικό τομέα.

Δωρεάν Ακτινοθεραπείες στα ιδιωτικά

Με βάση τη σύμβαση που θα υπογραφεί, οι καρκινοπαθείς θα μπορούν να πηγαίνουν σε ιδιωτικές κλινικές χωρίς να πληρώνουν καμία συμμετοχή για ακτινοθεραπείες.

Αυτό θα επιτευχθεί καθώς ο ΕΟΠΥΥ θα αποπληρώνει στο 100% τις υπηρεσίες αυτές στις ιδιωτικές κλινικές και τα κέντρα ώστε να μη ζητούν συμμετοχή από τουςασφαλισμένους. Ταυτόχρονα δε θα τους ζητείται claw back ή rebate(υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές χρημάτων με την υπέρβαση της δαπάνης) ώστε να μη γίνονται χρεώσεις στους ασθενείς.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στο δημόσιο τομέα για να κάνει κανείς ακτινοθεραπείεςπρέπει να περιμένει ακόμη και 3-4 μήνες για ένα ραντεβού με συνέπεια ναεπιβαρύνεται η υγεία πολλών ασθενών.
Αντίστοιχες προβλέψεις θα υπάρχουν στις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές και για επεμβάσεις όπως οι εμβολισμοί για τις οποίες οι ασθενείς δε θα πληρώνουν καμία συμμετοχή.

Δωρεάν και στις εντατικές

Μέχρι σήμερα οι ασθενείς χρειαζόταν να πληρώσουν για να νοσηλευθούν σε εντατική μονάδα σε ιδιωτική κλινική παρά την ασφάλισή τους καθώς όλο και κάποιο…επιπλέον έξοδο προέκυπτε.

Πλέον με τη σύμβαση που υπογράφεται όσοι ασθενείς χρειάζονται κρεβάτι σε εντατική δε θα χρειάζεται να περιμένουν για μέρες για να πάνε σε δημόσιο νοσοκομείο αλλά θα μπορούν να πηγαίνουν σε ιδιωτικές κλινικές. Οι ιδιωτικές κλινικές με βάση τη συμφωνία θα παραχωρήσουν σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ το 25% των κλινών τους σε εντατικές.

Σήμερα εκτιμάται ότι περίπου 30 συνάνθρωποί μας χρειάζονται καθημερινά εντατικήαλλά δε βρίσκουν κρεβάτι σε δημόσιο νοσοκομείο.

Πότε ξεκινούν οι δωρεάν νοσηλείες-θεραπείες

Με βάση τις συνομιλίες των δύο πλευρών και την προώθηση υπογραφής της σύμβασης, το αργότερο έως τις αρχές Οκτωβρίου οι ασθενείς θα μπορούν να πηγαίνουν δωρεάν στον ιδιωτικό τομέα για τις υπηρεσίες που χρειάζονται,.

Για τη σύμβαση αυτή θα χρειαστούν επιπλέον 25 με 30 εκατ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ για τη δαπάνη για τις ιδιωτικές κλινικές. Να σημειωθεί πως με βάση τον ετήσιο προϋπολογισμό του Οργανισμού, η δαπάνη για τις ιδιωτικές κλινικές αγγίζει τα 235 εκατ. ευρώ.


Δήμητρα Ευθυμιάδου
Πηγή:healthreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.