Translate

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Δραματικές καταστάσεις στα κέντρα υγείας του λεκανοπεδίου Αττικής



"Κορωνίδα" το Κέντρο Υγείας Αίγινας όπου εκκρεμμούν δύο τοποθετήσεις γιατρών και οι υπηρετούντες υποχρεούνται σε 20 εφημερίες το μήνα!


Δραματική είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας της Αττικής από τιςελλείψεις προσωπικού και τις καθυστερήσεις πληρωμής, επισημαίνουν εκπρόσωποι των γιατρών.
Σε συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), τονίσθηκε η δραματική κατάσταση στα κέντρα υγείαςτου λεκανοπεδίου, καθώς:

1. Οι εφημερίες των γιατρών είναι απλήρωτες από 01/04/15 και έως σήμερα, ενώ για τις δεδουλευμένες εφημερίες του 1ου τριμήνου 2015 έχει αποζημιωθεί μόνο ένα μέρος του οφειλομένου ποσού.
2. Οι εναπομείναντες γιατροί των Κ.Υ. εξοντώνονται εργασιακά, λόγω ελλείψεων ιατρικού προσωπικού.
3. Επιπρόσθετα σοβαρότατα προβλήματα δημιουργούνται από το ισχύον από 01/01/15 καθεστώς υπαγωγής των Κ.Υ. στις διοικήσεις των Υ.Πε. απευθείας, και όχι στις διοικήσεις των νοσοκομείων στις οποίες υπάγονταν μέχρι πρότινος.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει το Κ.Υ. Αίγινας στο οποίο οι εφημερίες είναι απλήρωτες, η στελέχωση είναι ανεπαρκέστατη από ιατρικό προσωπικό (υπηρετούν μόνο 4 γιατροί, 1 παιδίατρος και 3 γενικοί γιατροί), ενώ εκκρεμεί αδικαιολόγητα από τον Μάιο ο διορισμός 2 επιμελητών παθολόγων για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες κρίσης-επιλογής. Την ίδια στιγμή οι τρεις γενικοί γιατροί που υπηρετούν, εξοντώνονται με 20 εφημερίες το μήνα κατά παράβαση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανώτατου ασφαλούς ορίου εβδομαδιαίας εργασίας. Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας καταγγέλλουν παράλληλα, για απαράδεκτη και αυταρχική συμπεριφορά τη διεύθυνση του Κ.Υ. και της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ, απέναντι στους γιατρούς που κάνουν επίσχεση εργασίας εκτελώντας κανονικά τα ιατρικά τους καθήκοντα και απέχοντας από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Η ΕΙΝΑΠ διεκδικεί την άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων, την άμεση κάλυψη των κενών σε μόνιμο προσωπικό και την υπαγωγή διοικητικά των Κ.Υ. στα νοσοκομεία του ΕΣΥ που ανήκαν, καλώντας παράλληλα τις τοπικές κοινωνίες να υποστηρίξουν την προσπάθεια.

Πηγή:healthmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.