Translate

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Πόσο αξίζουν αυτά τα ασφαλιστήρια;







Τα ασφαλιστικά προϊόντα που διατίθενται στη σημερινή εποχή καλύπτουν πραγματικά τα πάντα. Την ίδια ώρα, η τεράστια πρόοδος της τεχνολογίας και οι επιπτώσεις της αλλάζουν τις ανάγκες για επιχειρήσεις και ιδιώτες και τους κινδύνους της καθημερινότητας.

Για παράδειγμα, έχετε αναλογιστεί τις συνέπειες που ενδεχομένως κληθείτε να αντιμετωπίσετε αν ένας χάκερ υποκλέψει τα προσωπικά σας στοιχεία; Δεν θα ήταν μεγάλο πλήγμα – οικονομικό και ψυχολογικό – για σας, αν την ημέρα του γάμου σας (τον οποίο έχετε χρυσοπληρώσει) ξεσπάσει ξαφνικά μία καταιγίδα;

Τέτοια απρόσμενα γεγονότα μπορούν να προκαλέσουν χάος στη ζωή σας και να σας καταστρέψουν οικονομικά. Αλήθεια, πόσο αξίζει να ασφαλιζόμαστε για τέτοιους κινδύνους; Το περιοδικό Forbes αναλύει πέντε ασφαλιστήρια που είναι της μόδας αυτή την εποχή και καλύπτουν περιστατικά τα οποία μπορεί να μην συμβαίνουν συχνά, αλλά όταν συμβούν επιβεβαιώνουν το «νόμο του Μέρφι» και σας… αδειάζουν τις τσέπες.

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Από τις επιθέσεις στην αμερικανική ασφαλιστική Anthem μέχρι την φορολογική υπηρεσία IRS, εύκολα καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι επιχειρήσεις και κρατικές υπηρεσίες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τους χάκερς.

Στην πραγματικότητα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ αναφέρει ότι η κλοπή προσωπικών δεδομένων αποτελεί το κορυφαίο παράπονο των καταναλωτών για 15 χρόνια στη σειρά, ενώ φετινή έρευνα της Javelin Strategy and Research εκτιμά ότι υπάρχει ένα νέο θύμα υποκλοπής προσωπικών δεδομένων κάθε δύο δευτερόλεπτα.

Κατά συνέπεια δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές ανταποκρίνονται δημιουργώντας ασφαλιστήρια κλοπής προσωπικών δεδομένων, τα οποία κοστίζουν 25-60 δολάρια το χρόνο για καλύψεις που κυμαίνονται μεταξύ 10-15 χιλ. δολάρια.

Τα περισσότερα ασφαλιστήρια παρέχουν παρακολούθηση λογαριασμού και πιστώσεων και καλύπτουν το διαχειριστικό κόστος ανάκτησης των κλεμμένων στοιχείων. Ωστόσο δεν αποζημιώνουν για τυχόν οικονομικές απώλειες που προκύπτουν από την κλοπή δεδομένων.

Αξίζει;

Ναι, αν δεν έχετε το χρόνο να ασχοληθείτε με την προστασία των δεδομένων σας. Και αυτό γιατί, όπως σχολιάζουν ειδικοί, η προστασία από κλοπή προσωπικών στοιχείων στην ουσία δεν αποτρέπει την πράξη.

Για την ημέρα των ονείρων σας…

Ένας γάμος μόνο φθηνός δεν είναι και πόσω μάλλον μέσα στην κρίση όπου τα… πορτοφόλια όλων μας δέχονται συνεχείς «επιθέσεις». Έτσι, λοιπόν, δεν θα θέλατε να προστατεύσετε την ημέρα του ονείρου σας;

Στις ΗΠΑ, ένα συνηθισμένο ασφαλιστήριο γάμου καλύπτει την ακύρωση ή αναβολή της δεξίωσης, απώλειες που σχετίζονται με τον καιρό, λάθη των διοργανωτών, ασθένειες ή ακόμη και τραυματισμούς καλεσμένων. Επιπλέον καλύψεις αφορούν στην ασφάλιση του δακτυλιδιού, των δώρων του γάμου και των ρούχων. Τα ασφαλιστήρια κοστίζουν περίπου 1% του γαμήλιου προϋπολογισμού, που σημαίνει ότι με 500 δολάρια μπορούν να καλυφθούν έξοδα 50.000.

Αξίζει;

Αν σχεδιάζετε μια δεξίωση σε απομακρυσμένο μέρος, υπάρχουν πολλές μεταβλητές και παράγοντες που θα πρέπει να λάβετε υπόψη. Μπορεί να μην συμβαίνουν συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα, όμως οι ατυχίες μπορεί να είναι πολλές. Η ασφάλιση γάμου μπορεί να σας σώσει καθώς καλύπτει προκαταβολές σε περίπτωση καταστροφής ακόμη και έξοδα που σχετίζονται με υποχρεωτική αναβολή.

Για τους καλύτερους μας φίλους

Πιστεύετε ότι είστε φιλόζωος; Στις ΗΠΑ, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων εκτιμάται ότι θα ξοδέψουν περί τα 16 δισ. δολάρια (!) για την φροντίδα των τετράποδων φίλων τους το 2015. Την ίδια ώρα το 37% όσων έχουν κατοικίδιο θα… έβαζαν χέρι σε αποταμιεύσεις για να καλύψουν αναπάντεχες κτηνιατρικές δαπάνες.

Κυρίως για την κάλυψη των ιδιαίτερα ακριβών κτηνιατρικών εξόδων πολλοί ασφαλίζουν τα ζώα τους. Το ασφάλιστρο κυμαίνεται από 50 έως κάτι πάνω από 100 δολάρια το μήνα, ανάλογα με την ράτσα και το αν πρόκειται για σκύλο ή γάτα.

Αξίζει;

Ναι αν είστε από αυτούς που θα δανείζονταν για να σώσουν το κατοικίδιό τους. «Αν διατίθεστε να ξοδέψετε δεκάδες χιλιάδες για να σώσετε ένα κατοικίδιο, τότε αξίζει», σημειώνει η Patricia Born, καθηγήτρια διαχείρισης κινδύνου και ασφάλισης στο Florida State University. «Και αν το ασφαλιστήριο που θα επιλέξετε καλύπτονται οι περισσότερες επισκέψεις στον κτηνίατρο, τότε αξίζει για τους περισσότερους φιλόζωους», προσθέτει.

Ασφάλιση πολύτιμων αντικειμένων

Μήπως είστε τυχερός να έχετε κάποιον πολύτιμο πίνακα ή κάποιο οικογενειακό κειμήλιο που περνάει από γενιά σε γενιά; Το πιθανότερο είναι η ασφάλιση κατοικίας να μην καλύπτει τα μεγάλη αξίας αντικείμενα , όπως κοσμήματα, συλλεκτικά αντικείμενα και μουσικά όργανα.

Η ασφαλιστική συμφωνεί με τον ενδιαφερόμενο στην αξία των αντικειμένων, σταθμίζει την πιθανότητα να υποστούν ζημιά ή να κλαπούν και ορίζει το ασφάλιστρο, το οποίο συνήθως είναι κάπου στο 1% με 2% της αξίας.

Αξίζει;

Εξαρτάται από το πόσο σημαντικό είναι ένα αντικείμενο για τον καθένα. «Εξαρτάται και από το τι σχέση έχει κάποιος με τον κίνδυνο. Μπορεί να θέλει να πληρώσει 1.000 δολάρια για να ασφαλίσει ένα δακτυλίδι ή να το αντικαταστήσει πληρώνοντας 10.000 δολάρια». Επίσης είναι δύσκολο να πεις κανείς αν το ασφάλιστρο που του προσφέρουν είναι υψηλό ή χαμηλό.

Έξοδα κηδείας

Ο θάνατος κάποιου αγαπημένου προσώπου είναι αρκετά δύσκολη στιγμή και ο «τσουχτερός» λογαριασμός της κηδείας απλά επιδεινώνει την όλη κατάσταση. Σύμφωνα με την αρμόδια αμερικανική ένωση, το μέσο κόστος μίας κηδείας μαζί με το φέρετρο διαμορφώνεται κοντά 7.000 δολάρια. Η ασφάλεια ταφής ή κηδείας πληρώνει συνήθως το ποσό των 10.000 δολαρίων, ωστόσο τα ασφαλιστήρια είναι ακριβά.

Αξίζει;

Όχι. «Το κόστος είναι πολύ υψηλό σε σύγκριση με μία κανονική ασφάλεια ζωής και οι συγγενείς θέλουν κάτι παραπάνω εκείνη τη στιγμή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.