Translate

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Ανατροπή στον ΕΟΠΥΥ: Προορίζεται αποκλειστικά για αγοραστής υπηρεσιών υγείας

Διαβάσαμε τις νέες εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ και ένα ερώτημα, μια απορία μας δημιουργήθηκε αυθόρμητα: όταν φτιάχθηκε ο ΕΟΠΥΥ, με τόσες τυμπανοκρουσίες...
και τόσες πειστικές και εμπεριστατωμένες αναλύσεις, για αυτόν ακριβώς το λόγο δεν φτιάχθηκε; Για να υπάρχει ένας ενιαίος πάροχος υγείας και να μην υπάρχει η πολυδιάσπαση των ταμείων υγείας, των διαφορετικών παροχών, των σπασμένων διαγωνισμών και της ανεξέλεγκτης χρήσης; Τι συνέβη; Απέτυχαν στο σχεδιασμό του, απέτυχαν στη λειτουργία του ή ουδέποτε πίστεψαν στη βιωσιμότητά του; Νέος οργανισμός, νέοι σχεδιασμοί, νέες μεγαλόστομες ανακοινώσεις. Στην πλάτη βέβαια των ασφαλισμένων… για το καλό τους! Ή ο κάθε υπουργός υγείας, κάθε λίγους μήνες, θα εφευρίσκει ένα νέο σύστημα και ένα νέο ρόλο για τον ΕΟΠΥΥ;

Η είδηση που διαβάσαμε στο reporter.gr έχει ως εξής:
Την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα αναλάβει άλλος Οργανισμός. Τις δραστικές αλλαγές στο χώρο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ανακοίνωσε από το βήμα του 12ου συνεδρίου Healthworld ο Υπουργός Υγείας.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε ουσιαστικά λόγο για τη δημιουργία ενός νέου φορέα. Όπως είπε χαρακτηριστικά στο συνέδριο, ετοιμάζεται ένας ενιαίος οργανισμός δημόσιου χαρακτήρα για παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η μορφή του οποίου δεν έχει οριστικοποιηθεί. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί το υπάρχον μοντέλο, των διαφορετικών ταχυτήτων και οργανισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Κλειστός προϋπολογισμός» για τον ΕΟΠΥΥ
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από τους ομιλητές του συνεδρίου συνηγόρησαν σε αυτή την άποψη, ζητώντας τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ από πάροχο κι αγοραστή, σε μόνο «αγοραστή» πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με «κλειστό προϋπολογισμό» και επιπλέον χρηματοδότηση του Οργανισμού τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.
Ο ΕΟΠΥΥ θα έχει κλειστό προϋπολογισμό για να γνωρίζουν όλοι τα χρήματα τα οποία διατίθενται, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί, πως η παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης φεύγει από τον Οργανισμό, ο οποίος θα αναλάβει μόνο την αποζημίωση των φαρμάκων και των υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.