Translate

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Με τον παρά μου, θα έχω την υγειά μου

http://iatrikostypos.com/media/k2/items/cache/bbf17e1bd48d46f1430dd02362e19359_L.jpg

Την ώρα που καθημερινά αποδεικνύεται ότι τα δικαιώματα και οι ανάγκες του λαού στην Υγεία δεν... χωράνε στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έρχονται οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. στην άτυπη σύνοδο να ονομάσουν υποχρέωση των κρατών τη διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και να παραδεχτούν ότι υπάρχει... χώρος βελτίωσης προς την κατεύθυνση αυτή.

Επιπλέον, στο ζήτημα των μεταναστών που καθημερινά αποκλείονται από το δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη, οι υπουργοί εξήραν την αναγκαιότητα πρόσβασης τους –πάση θυσία– σε υπηρεσίες Υγείας, με έμφαση στη φροντίδα των περισσότερο ευάλωτων ομάδων, όπως είναι οι έγκυοι και τα μικρά παιδιά.


«Νέα πραγματικότητα»
Δεν άργησαν παρ' όλα αυτά να επαληθευτούν τα πραγματικά σχέδια της Ε.Ε. και της συγκυβέρνησης. Δια στόματος υπουργού Υγείας, επεξηγήθηκε ότι «το οικονομικό περιβάλλον έχει δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα και κατά συνέπεια απαιτείται να προσαρμόσουμε τα συστήματα υγείας σε αυτή και να συνεχίσουμε να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».

Στόχος των Ευρωπαίων υπουργών –όπως είπε– είναι η διασφάλιση της ανθεκτικότητας των συστημάτων Υγείας σε μια σειρά τομέων, όπως είναι τα φαρμακευτικά προϊόντα, η φαρμακευτική δαπάνη και η τιμολόγηση των φαρμάκων, το καλάθι των βασικών υπηρεσιών κυρίως για την κάλυψη πιο ευάλωτων ομάδων, η επένδυση στην πρόληψη και κατ' επέκταση η μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης και η αξιολόγηση των συστημάτων υγείας.

Στην καλύτερη περίπτωση, ο Ευρωπαίος πολίτης θα έχει ένα βασικό πακέτο παροχών περίθαλψης τόσο ανεπαρκές, που...
θα αναγκάζεται να πληρώνει συνεχώς από την τσέπη του για να καλύψει τις υγειονομικές του ανάγκες ή να έχει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Με λίγα λόγια, το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της υγείας στο κενό της διαλυμένης δημόσιας περίθαλψης δεν αποσύρεται όσο κι αν οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. θέλουν να εμφανίζονται υπέρμαχοι του δικαιώματος της Υγείας και της περίθαλψης.

Σχολιάζοντας την ελληνική πραγματικότητα, ο επίτροπος Υγείας της Ε.Ε., Tonio Borg, δήλωσε: «Η εντύπωσή μου για την Ελλάδα είναι πως οι μεταρρυθμίσεις, είτε είναι οδυνηρές είτε όχι, έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα σε σχέση με την κάλυψη ανθρώπων που δεν καλύπτονταν στο παρελθόν»...

Ακόμα και όταν δύο εκατομμύρια πολίτες δεν έχουν πρόσβαση; «Κανένας υπουργός Υγείας δεν θα έλεγε: Αποστολή εξετελέσθη. Δεν είναι ποτέ έτσι στην Υγεία», ήταν η απάντησή του. Στη συνέχεια ανέφερε το παράδειγμα της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα, αλλά και το επιτυχημένο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. «Θα ήθελα κι άλλα να δω να γίνονται, ωστόσο έχουν γίνει πολλά σε σύγκριση με τα προβλήματα προ κρίσης».

Στη συνέχεια ο επίτροπος ανακοίνωσε την κοινή προμήθεια εμβολίων και φαρμάκων για πανδημίες γρίπης που δρομολογεί η Ε.Ε., με στόχο τις οικονομίες κλίμακος και τη θωράκιση της δημόσιας Υγείας.


Μετανάστες
Και στο θέμα της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη των μεταναστών η εικόνα είναι αντιφατική: οι υπουργοί δηλώνουν υπέρ του δικαιώματος στην Υγεία, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι οι μετανάστες το στερούνται καθημερινά. «Έχουμε νομικές υποχρεώσεις απέναντι στους μετανάστες για την εγγύηση της υγείας τους. Ας μην τους αντιμετωπίζουμε ως νόσο, αλλά ας αντιμετωπίσουμε τις νόσους τους. Δεν είναι αληθές ότι με τους μετανάστες θα μπουν όλες οι φρικτές ασθένειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιθέτως, η συντριπτική πλειονότητά τους είναι υγιείς», δήλωσε ο Tonio Borg.

Τελικά θα τους επιτρέψουμε την πρόσβαση; «Ο επίτροπος αναγκάστηκε να αποσαφηνίσει: Οι πρόσφυγες στην Ε.Ε. αντιμετωπίζονται ως Ευρωπαίοι κάτοικοι, για όσους δεν έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες υπάρχουν κανόνες. Αναγνωρίζεται τουλάχιστον το δικαίωμα στην πρόσβαση, όταν υπάρχει ανάγκη, καθώς και η προστασία των παιδιών, των εγκύων και της μητρότητας. Αυτό είναι το ελάχιστο, το υπόλοιπο είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε κράτους. Πάντως υπάρχει ταμείο της Ε.Ε. για τους μετανάστες».

Η δήλωση Αδώνιδος είναι περισσότερο αντιπροσωπευτική της αντιμετώπισης: «Η Ελλάδα δεν θέλει να δώσει το μήνυμα ότι μπορεί να έρθει όποιος θέλει, όποτε θέλει. Με τη βοήθεια της Ε.Ε. στα κέντρα κράτησης, όποιος έχει επείγουσα ανάγκη, περιθάλπεται»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.