Translate

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Είμαι πολύ μεγάλος για να ξεκινήσω τώρα πρόγραμμα Υγείας.

Σχετική εικόνα






Όλα είναι σχετικά. Δεν έχει τόσο να κάνει με την ηλικία, όσο με την κατάσταση της υγείας σας, αλλά σίγουρα είναι από τις περιπτώσεις που ισχύει το “όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα”…


Ακούω φίλους που έχουν περάσει τα σαράντα να λένε πως είναι πολύ αργά για να ξεκινήσουν τώρα ιδιωτική ασφάλιση Υγείας. Ταυτόχρονα παρατηρώ, όπως όλοι μας, πως το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί θεαματικά τις τελευταίες δεκαετίες: στην Ελλάδα, το μέσο προσδόκιμο για τους άνδρες είναι τα 78 έτη ενώ για τις γυναίκες τα 84 (στοιχεία του 2015). Αυτοί λοιπόν που θεωρούν πως είναι μεγάλοι, έχουν ενδεχομένως άλλα τόσα χρόνια να ζήσουν!

Για να είμαστε όλοι στο ίδιο μήκος κύματος, με τον όρο “ασφάλιση Υγείας” εννοούμε, γενικά, παροχές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης: ιατρικές επισκέψεις, διαγνωστικές εξετάσεις, δαπάνες νοσηλείας, επιδόματα υγείας, όπως π.χ. νοσοκομειακό ή χειρουργικό επίδομα. Οι παροχές μπορεί, βέβαια, να διαφέρουν από εταιρία σε εταιρία και από πρόγραμμα σε πρόγραμμα. Η ιδιωτική ασφάλεια υγείας λειτουργεί συμπληρωματικά στις παροχές του εκάστοτε κοινωνικού φορέα ασφάλισης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αν δεν έχει κανείς ταμείο κύριας ασφάλισης –πράγμα που στις μέρες μας συμβαίνει- η ιδιωτική ασφάλιση λειτουργεί συμπληρωματικά στο…μηδέν!

Πώς όμως βλέπουν οι ασφαλιστικές εταιρίες το ζήτημα της έγκαιρης ή “καθυστερημένης” ασφάλισης; Ισχύει ανώτατο όριο ηλικίας για νεοασφαλιζόμενους; Φαίνεται πως δεν υπάρχει κανόνας. Η μέγιστη ηλικία διαφέρει από εταιρία σε εταιρία. Στην Eurolife ERB για παράδειγμα, η μέγιστη ηλικία εισόδου σε ασφαλιστικό πρόγραμμα είναι τα 60 έτη, ενώ υπάρχει στην Ελληνική αγορά μία μόνο εταιρία που δέχεται άτομα ηλικίας έως και 79 ετών, όμως για πολύ συγκεκριμένα ασφαλιστικά προγράμματα που αναπτύσσονται σε συνεργασία με κάποιες κλινικές.

Το βασικότερο όμως ερώτημα δεν είναι αν σε δέχεται ή δεν σε δέχεται η ασφαλιστική εταιρία βάσει της ηλικίας σου. Δυο είναι τα βασικά ερωτήματα: αν σε δέχεται ή δεν σε δέχεται η ασφαλιστική εταιρία βάσει της κατάστασης της υγείας σου και πόσο θα σου κοστίσει η ασφάλιση αν ξεκινήσεις σε προχωρημένη ηλικία.

Οι απαντήσεις και στα δυο αυτά ερωτήματα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Λογικά, όσο μεγαλύτερος είναι κανείς, τόσο περισσότερα προβλήματα υγείας μπορεί να έχουν κάνει την εμφάνισή τους, λόγω της φυσιολογικής φθοράς του οργανισμού… Ανάλογα αυξάνουν, δυστυχώς, και οι πιθανότητες να μη γίνει δεκτός από την ασφαλιστική εταιρία. Όσο για το ασφάλιστρο, ακόμη κι αν έχεις ασφαλιστεί νωρίς αυτό αυξάνει όσο μεγαλώνεις, οπότε δεν υπάρχει τεράστια διαφορά.

Με άλλα λόγια, αυτό που μετράει τελικά είναι η κατάσταση της υγείας σου τη στιγμή που ξεκινάς ένα πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, όχι το μικρότερο ή μεγαλύτερο κόστος, ούτε και η ημερομηνία γέννησης.

Η αναβλητικότητα που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο, ιδιαίτερα εμάς τους Έλληνες, ειδικά σε θέματα που δεν μας είναι ευχάριστα, δεν μας βγαίνει σε καλό στα θέματα της ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης. Γιατί μπορεί να φαίνεται φυσιολογικό να αναζητάμε τις ιδανικές λύσεις την ώρα που τις χρειαζόμαστε περισσότερο (όταν αρρωστήσουμε, μας συμβεί ένα ατύχημα ή, απλά, όταν μεγαλώνουμε), δεν είναι όμως λογικό, από τη στιγμή που μπορεί να μην είναι εφικτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.