Translate

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Πότε θα ανοίξουν οι… στρόφιγγες για τις τράπεζες;


draghi

Aπό τα… χείλη του Μάριο Ντράγκι κρέμεται το τραπεζικό σύστημα της χώρας και κατ’ επέκταση ολόκληρη η οικονομία, καθώς ο «λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες αναμένεται να δώσει στον Ιταλό κεντρικό τραπεζίτη την απαραίτητη «αφορμή» για να ανοίξει εκ νέου τις στρόφιγγες της ρευστότητας.

Όχι, όμως, ακόμα. Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε, σύμφωνα με το Reuters, να διατηρήσει τον Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) στο ίδιο επίπεδο, με αποτέλεσμα να παρατείνεται, κατά πάσα πιθανότητα, η αργία των τραπεζών.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνήλθαν σήμερα στη Φρανκφούρτη και ενώ ο δρόμος έχει ανοίξει για την αύξηση του ELA που θα δρομολογήσει και το άνοιγμα των τραπεζών -με διατήρηση των capital controls – αποφάσισαν να περιμένουν την ψήφιση των μέτρων.

Έτσι υλοποιείται το “κακό” σενάριο το οποίο προέβλεπε ότι η ΕΚΤ δεν θα “βιαζόταν” να δράσει πριν την ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή, που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να παραμείνουν κλειστές ίσως και ολόκληρη την εβδομάδα.

Πληροφορίες  αναφέρουν ότι θέμα με τα ΑΤΜ δεν υπάρχει για τις επόμενες δύο ημέρες, συνεπώς η ΕΚΤ προτιμά να ανοίξει τις στρόφιγγες αφού τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο αναμένεται να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση μετά την ψήφιση των μέτρων που θα “ξεκλειδώσει” τον ELA, άρα και τα τραπεζικά υποκαταστήματα…

Το πόσο σύντομα θα ανοίξουν οι τράπεζες μετά την αύξηση του ELA θα εξαρτηθεί από τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Συνάντηση για το θέμα πραγματοποιεί σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας με εκπροσώπους των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με στόχο την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος και το άνοιγμα των τραπεζών μέσα στην εβδομάδα.

Από την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών και στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προσπαθούσαν – βλέποντας το απόλυτο πάγωμα της αγοράς – να βρουν μία φόρμουλα για την αύξηση των διαθέσιμων τραπεζικών εργασιών. Κοινή πεποίθηση όλων ήταν ότι η οικονομία δεν αντέχει ούτε μία μέρα παραπάνω με τις τράπεζες κλειστές.

Σήμερα, από τη στιγμή που υπάρχει ομόφωνη συμφωνία για την διάθεση νέου δανείου προς την Ελλάδα, το οποίο, μάλιστα, συνοδεύεται και από κεφάλαια ύψους 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η εξομάλυνση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος μπορεί να δρομολογηθεί.

Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν στο InsuranceDaily.gr ότι η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές είναι σίγουρο ότι θα συμβάλλει στην αποκατάσταση των συνθηκών στην οικονομία. Τονίζουν, ωστόσο, ότι για να επανέλθουν οι τράπεζες σε κανονικό ρυθμό λειτουργίας, θα χρειαστούν μήνες και πάνω απ’ όλα «αποδείξεις» από πλευράς κυβέρνησης ότι εφαρμόζει πιστά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

«Αν οι αγορές δεν λάβουν σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει περάσει για τα καλά τα προβλήματά της, η επιστροφή στην ομαλότητα θα είναι σε κάθε περίπτωση δύσκολη», σημειώνει ανώτερο τραπεζικό στέλεχος.

Άλλωστε, για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν αρκούν υποσχέσεις και λόγια, καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μεγάλοι ξένοι επενδυτές εμπιστεύθηκαν τις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική οικονομία συμμετέχοντας στους δύο γύρους ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος. Και είδαν στη συνέχεια τις επενδύσεις τους να χάνονται λόγω των πολιτικών χειρισμών και να χρειάζεται για μία ακόμη φορά να διατεθούν κεφάλαια για την στήριξη των τραπεζών.


Πηγή:insurancedaily.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.