Translate

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Προσεχώς και ιδιωτικές συντάξεις


 





Η νέα δανειακή σύμβαση και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όπως αυτή καταγράφεται στην συμφωνία και ψηφίστηκε στην πρώτη φάση των προαπαιτούμενων από τη βουλή, δείχνει ότι η μετάβαση σε ένα μικτό σύστημα κοινωνικής και ιδιωτικής-επαγγελματικής ασφάλισης είναι μονόδρομος.

Το ισχύον κοινωνικό σύστημα ασφάλισης των δύο πυλώνων (κύρια και επικουρική) παρά τις απανωτές μεταρρυθμίσεις έδειξε ότι δεν μπορεί είναι βιώσιμο, ούτε μεσοπρόθεσμα ούτε μακροπρόθεσμα.
Οι συνεχόμενες περικοπές συντάξεων, η αύξηση των ορίων ηλικίας και οι ενδιάμεσες εξαιρέσεις δεν απέδωσαν και δεν θα αποδώσουν. Η βαθιά ύφεση στην οικονομία και η αλματώδη αύξηση της ανεργίας ( που θα συνεχιστούν ) ήταν και συνεχίζουν να είναι «θανάσιμες» για τα ασφαλιστικά ταμεία, είτε αφορούν τους μισθωτούς είτε τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες.
Ο δεύτερος πυλώνας των επικουρικών ταμείων και των εφάπαξ δεν είναι βιώσιμος στην υπάρχουσα δομή του και περιμένοντας την δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του Σεπτεμβρίου η εκτίμηση είναι ότι δύσκολα θα μπορέσει να διατηρηθεί αν δεν μετασχηματιστεί.
Η Επαγγελματική Ασφάλιση και η είσοδος των ασφαλιστικών εταιριών στο δεύτερο πυλώνα και τα επαγγελματικά ταμεία αποτελεί μια ευκαιρία για να διατηρηθεί και στο μέλλον το σύστημα των δύο πυλώνων.
Διαφορετικά οδηγούμαστε στο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα της μιας και μοναδικής κύριας σύνταξης (αναλογικής και προνοιακής ) . Και βέβαια όσοι έχουν ή θα έχουν την δυνατότητα θα μπορούν να αξιοποιούν τον τρίτο πυλώνα της καθαρά ιδιωτικής ασφάλισης .
Αυτό σημαίνει ότι η πολιτεία πρέπει να δει άμεσα το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης συνολικά στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, έξω από αφορισμούς και ιδεοληψίες του παρελθόντος.



Πηγή:asfalisinet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.