Translate

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Πόρισμα - φωτιά για σκάνδαλο στο «Αττικόν» με πανάκριβο τομογράφο

Πόρισμα - φωτιά για σκάνδαλο στο «Αττικόν» με πανάκριβο τομογράφο

«Κόλαφος» για το νοσοκομείο Αττικόν είναι το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας για την προμήθεια και λειτουργία πανάκριβου Τομογράφου (με εκπομπή Ποζιτρονίων και Υπολογιστικής Τομογραφίας - PET/CT) για νευρολογικά και καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά κυρίως για ογκολογικούς ασθενείς.

Η προμήθεια έγινε με παράτυπες διαδικασίες, το μηχάνημα αγοράστηκε έναντι 3,5 εκατ, ευρώ όταν το νοσοκομείο «Μεταξά» διέθεσε για το ίδιο μηχάνημα 1,5 εκατ. ευρώ ενώ κάθε μία εξέταση που διενεργείται στο Αττικόν είναι ακριβότερη κατά 400 ευρώ σε σχέση με την τιμή εξέτασης σε άλλα νοσοκομεία!

Το πόρισμα -που έχει ήδη στα χέρια του ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής ? είναι αποκαλυπτικό για τις διαδικασίες προμηθειών στο ΕΣΥ, τους διαγωνισμούς με τις «φωτογραφικές» διατάξεις και τις υπερτιμολογίσεις και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Οι επιθεωρητές μάλιστα προτείνουν, μεταξύ άλλων, το πόρισμα να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου ν α αξιολογηθεί κατά πόσον απορρέουν αξιόποινες πράξεις.

Ο έλεγχος από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας άρχισε τον περασμένο Ιανουάριο και ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες με την έκδοση του πορίσματος. Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην πολυσέλιδη έκθεση (70 σελίδων):

Το κόστος για την εξέταση PET/CT είναι 700 ευρώ με επιπλέον δαπάνη του ραδιοφαρμάκου. Στη χώρα μας το ραδιοφάρμακο παράγεται μόνο από μία εταιρία, με έδρα στο Λαύριο Αττικής. Η εταιρία παρέχει το ραδιοφάρμακο σε τιμές μεγαλύτερες ή ίσες των 700 ευρώ, με συνέπεια η τιμή της εξέτασης στην Ελλάδα να κοστίζει από 1400 ευρώ και πάνω, τιμή πολύ υψηλότερη από την αντίστοιχη τιμή σε Ευρώπη και Αμερική. Ενδεικτικά στην Ισπανία δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ. Η εταιρία δεσμεύθηκε το 2013 να μειώσει τις τιμές με την ανάπτυξη της αγοράς .

Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιθεωρητών, μέχρι το 2008 όπου υπήρχε μόνο ένα εγκαταστημένο PET/CT (στον ιδιωτικό τομέα), οι τιμές πώλησης κυμαίνονταν από 750 ? 950 ευρώ. Σήμερα, με 4 εγκαταστημένα συστήματα οι τιμές πώλησης βρίσκονται μεταξύ 700- 750 ευρώ. Το 2011 πωλήθηκαν περίπου 4.500 δόσεις και το 2012 5.000, οι τιμές όμως δεν μειώθηκαν.

Η προμήθεια του μηχανήματος από το νοσοκομείο έγινε «βαφτίζοντας» αρχικά το PET/CT σε «εγκατάσταση αξονικού και μαγνητικού τομογράφου» και το ραδιοφάρμακο σε «αναλώσιμο υλικό» κατά παράβαση των σχετικών νομών. Το νοσοκομείο προέβη σε δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό χωρίς τη σύσταση Επιτροπής Τεχνικών Προδιαγραφών.

Μετά από 4 άγονους διαγωνισμούς ορίστηκε επιτροπή Διαπραγμάτευσης με το νοσοκομείο να δεσμεύεται για 5 χρόνια σε σταθερή υψηλή τιμή τόσο για την εξέταση όσο και για το ραδιοφάρμακο!

Πηγή:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.