Translate

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ



Στο σημερινό Eurogroup είναι στραμμένα τα βλέμματα της ελληνικής κοινής γνώμης και των παγκόσμιων αγορών, στην πρώτη «απόπειρα» συμβιβασμού μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών.

Με όλα τα… όπλα στη φαρέτρα τους πηγαίνουν στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τα εμπλεκόμενα μέρη, ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η γερμανική κρατούν αταλάντευτη στάση.

Εκεί που οι ελπίδες για συμβιβασμό είχαν αυξηθεί χθες, μετά τα δημοσιεύματα για πρωτοβουλία Juncker που θα οδηγούσε σε εξάμηνη παράταση, αλλά και το τηλεφώνημα του επικεφαλής της Κομισιόν με τον Αλέξη Τσίπρα, ήρθε η δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βάσει της οποίας αν η Ελλάδα δεν δεχτεί την εφαρμογή ενός νέου προγράμματος, τότε τελειώνουν όλα, να αλλάξει και πάλι το κλίμα.

Νωρίτερα, το χρηματιστήριο είχε προλάβει να… ενθουσιαστεί καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 8%, χωρίς όμως να υπολογίζει στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ.

Ο Σόιμπλε δείχνει να εντείνει τις πιέσεις ενόψει της σημερινής συνάντησης κάνοντας λόγο για διαπραγματεύσεις εντός του ισχύοντος προγράμματος με αποτέλεσμα οι προσδοκίες σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη για την επίτευξη σύγκλισης να μην είναι μεγάλες. Για την Ελλάδα υπάρχει πρόγραμμα και δεν υπάρχει λόγος να διαπραγματευτούμε για νέο πρόγραμμα, είπε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πηγαίνει στο Eurogroup όπου για πρώτη φορά θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση στο σύνολο των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά και στους θεσμούς που βρίσκονται πίσω από την Τρόικα, καθώς στις Βρυξέλλες θα βρεθούν τόσο ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, όσο και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Ξένα δημοσιεύματα θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να αιτείται εξάμηνη παράταση, προτείνοντας ένα μείγμα μεταξύ του υφιστάμενου προγράμματος και μίας πιο χαλαρής εκδοχής του, έως ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το χρέος.

Όλα αυτά, την ώρα που η κοινή γνώμη αισιοδοξεί να δει τα πρώτα σημάδια για την επίτευξη συμφωνίας, καθώς όσο πιο γρήγορα γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, τόσο μικρότερος θα είναι ο αντίκτυπος στην αγορά, από την παρατεταμένη αβεβαιότητα.

Διεθνείς οίκοι όπως οι JPMorgan, HSBC, Credit Agricole και Woods εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, προειδοποιούν, ωστόσο, ότι αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχήματος. Το ατύχημα, εκτός από το Grexit, θα μπορούσε να έχει τη μορφή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ανάλογων με αυτών που επιβλήθηκαν στην Κύπρο.

Οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι σήμερα θα μπουν… οι βάσεις για μία παρατεταμένη περίοδο διαπραγμάτευσης. Με άλλα λόγια, αισιοδοξούν ότι εντέλει θα συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα-γέφυρα (όπως θέλει να το λέει η κυβέρνηση), ή η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με πιο χαλαρούς όρους (όπως προτιμούν οι Ευρωπαίοι).

Σε αντίθετη περίπτωση θα ξεκινήσουν νέες πυρετώδεις διαβουλεύσεις με σκοπό να υπάρξει κάποια καλύτερη εξέλιξη στοEurogroup της 16ης Φεβρουαρίου και να δρομολογηθεί η διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος πριν το τέλος του μήνα.




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.