Translate

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Τί είναι ο πλακούντας και ποιος ο ρόλος του στην εγκυμοσύνη. drkakaletris.gr



Ο ρόλος του πλακούντα είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι ένας εκπληκτικός μηχανισμός, προσκολλημένος στη μητρα, που παρέχει στο έμβρυο το οξυγόνο και τις θρεπτικές ουσίες, που αντλεί από το αίμα της μητερας ενώ απομακρύνει από το έμβρυο τα απόβλητά του, δηλαδή διοξείδιο του άνθρακα και άλλες άχρηστες ουσίες.

Στην αρχή, το μικροσκοπικό πλασματάκι, μέσα στη μήτρα, τρέφεται από το κυκλοφορικό σας σύστημα με τη βοήθεια των "ριζών" ή τροφοβλαστών που υπάρχουν στο ενδομήτριο. Πολύ γρήγορα όμως, καθώς αναπτύσσεται ραγδαία και μεγαλώνουν οι ανάγκες του, οι τροφοβλάστες σχηματίζουν τον πλακούντα, μια σαρκώδη μάζα με σπογγώδη σύσταση.



Ο σύνδεσμος ανάμεσα στο μωράκι σας και τον πλακούντα είναι ο ομφάλιος λώρος. Στον πλακούντα καταλήγουν τα δικά σας αιμοφόρα αγγεία και ξεκινούν τα αγγεία του μικρού σας! Ο πλακούντας από τη μία του επιφάνεια "ριζώνει" στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας, όπου έχει πρόσβαση στο αίμα σας και το “βυζαίνει”, ενώ από την άλλη δέχεται τα ομφαλικά αγγεία.

Λειτουργεί επίσης σαν φίλτρο, γιατί εμποδίζει τα μικρόβια και τα βακτηρίδια να τον διαπεράσουν και να μολύνουν το μωρο, αλλά όχι τα φάρμακα, το αλκοόλ, τη νικοτίνη και άλλες επιβλαβείς ουσίες.

Η φυσιολογική θέση του στο 95% των κυήσεων είναι στον πυθμένα, ή στην πρόσθια ή στην οπίσθια επιφάνεια ης μήτρας.

Αποκόλληση Πλακούντα
Η αποκόλληση πλακούντα μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης. Πρόκειται για ένα μικρό η μεγάλο μέρος του πλακούντα που ''ξεκολλάει'' απο τη μήτρα. Τέλος υπάρχει και η ολική αποκόλληση που αν συμβεί προς το τέλος της εγκυμοσύνης, πρέπει να γίνει επείγουσα καισαρική για να γεννηθεί το μωρό.

Προδρομικός Πλακούντας
Όταν ο πλακούντας εμφυτευθεί χαμηλά στη μήτρα και καλύπτει το έσω τραχηλικό στόμιο, απ’ όπου βγαίνει το παιδί, λέγεται προδρομικός και θέτει σε κίνδυνο την κύηση.

Ο πλακουντας αυτος χωριζετε σε τέσσερις κατηγοριες:
- Χαμηλή Πρόσφυση: Ο πλακούντας βρίσκετε χαμηλά στη μήτρα.
- Παραχείλιος: Ο πλακούντας φτάνει στον τράχηλο αλλά δεν τον φράζει.
- Επιχείλιος: Ο πλακούντας καλύπτει τον τράχηλο αλλά αυτός διαστέλλεται και δεν καλύπτεται πλήρως.
- Επιπωματικός: Ο πλακούντας καλύπτει τελείως τον τράχηλο και τον φράζει.



Το μέγεθος του πλακούντα, στο τέλος της κύησης, έχει 15-20 εκατοστά διάμετρο και 300-800 γραμμάρια περίπου βάρος. Ο πλακούντας "γεννιέται" μετά τον τοκετό του εμβρύου και καλείται επίσης ύστερο.
Πηγή:drkakaletris.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.