Translate

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Κατά των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ και υπέρ της ολοήμερης λειτουργίας η ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.

http://iatrikostypos.com/media/k2/items/cache/fa20e427b4b5a3bb652d5db84a693a0b_XL.jpg

Κατά των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ τάσσεται και η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.), καταγγέλλοντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, διότι για μια ακόμη φορά επιχειρεί να εισάγει μία μείζονα μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ, χωρίς τον απαιτούμενο στρατηγικό σχεδιασμό και χωρίς τη διασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την υλοποίησή της.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναλυτικά αναφέρει:

«Το υπουργείο Υγείας επιχειρεί χονδροειδώς την κατηγοριοποίηση των πολιτών ανάλογα με την τσέπη τους, με πρόσχημα τη δήθεν εξυπηρέτησή τους, όταν ζητά από αυτούς να καταβάλουν χρήματα ή να προσφύγουν στην ιδιωτική ασφάλιση για να μπορέσουν να παρακάμψουν τις λίστες αναμονής. Ταυτόχρονα, προωθεί καταφανώς τη χρόνια παθογένεια των πελατειακών σχέσεων, που ταλανίζει επί δεκαετίες το χώρο της υγείας.

Αξίζει ακόμα να αναφερθεί πως το υπουργείο θέλει να εφαρμόσει τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη στελέχωση των δομών, αδιαφορώντας παντελώς για την ασφάλεια των ασθενών και την ποιότητα φροντίδας που παρέχεται, καθώς τα νοσοκομεία στενάζουν από τη γενικότερη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ δεν έχει υπάρξει κανενός είδους προετοιμασία σε ότι αφορά μια σειρά από λοιπές, υποστηρικτικές υπηρεσίες των χειρουργείων, όπως η αποστείρωση, η αιμοδοσία, οι μονάδες ΜΕΘ & ΜΑΦ, τα γραφεία προμηθειών υλικού κ.α.

Θέση της Πα.Σ.Ο.Νο.Π. είναι πως το υπουργείο υγείας θα πρέπει αφενός να διασφαλίζει την ίση πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας για όλους τους πολίτες χωρίς αποκλεισμούς και αφετέρου να μεριμνά για την ασφάλεια και την ποιότητα που τους παρέχεται ανεξάρτητα από οικονομικούς διαχωρισμούς.

Η Ομοσπονδία προτάσσει την ολοήμερη λειτουργία των χειρουργείων ως απάντηση στην αυξημένη ζήτηση αντίστοιχων υπηρεσιών, με αναγκαία συνθήκη την κάλυψη όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων στελέχωσης και λειτουργίας υποστηρικτικών υπηρεσιών, που δυστυχώς σήμερα δεν πληρούνται. Οποιαδήποτε άλλη απόπειρα, μόνο ως σκοπιμότητα ή άγνοια κινδύνου μπορεί να δικαιολογηθεί».
Πηγή:iatrikostypos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.