Translate

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Το 80% των Ελλήνων δεν εμπιστεύεται το Δημόσιο και τις κρατικές δομές υγείας


 

Η πλειονότητα των Ελλήνων θεωρεί τη ρύπανση του περιβάλλοντος, τα χημικά κατάλοιπα στα τρόφιμα και το κάπνισμα ως τους πιο επικίνδυνους παράγοντες για την υγεία τους. Τα παραπάνω παρουσιάστηκαν μαζί με άλλα στοιχεία κατά τη διάρκεια του 2nd European Risk Summit.

Παράλληλα, οκτώ στους δέκα πιστεύουν ότι η ελληνική πολιτεία και οι κρατικές δομές υγείας δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τους κινδύνους που απειλούν την υγεία. Αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα, οι Έλληνες δεν φαίνεται να έχουν καλύτερη άποψη, αφού σε ποσοστό που ξεπερνά το 60% εκτιμούν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τους κινδύνους που απειλούν την υγεία. Από την κριτική δεν γλιτώνουν ούτε οι επιστήμονες, με έναν στους δύο να θεωρεί ότι οι άδικοι δεν παρουσιάζουν με έγκυρο και αξιόπιστο τρόπο τους σχετικούς κινδύνους!

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία αφορά πανελλαδικό δείγμα 1.227 ατόμων και παρουσίασε η Έφη Σίμου, επιστημονική υπεύθυνη του Τομέα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής, στην ερώτηση τι θεωρείτε πιο επικίνδυνο για την υγεία σας το 98% των ερωτηθέντων θεωρεί πιο επικίνδυνο τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Ακολουθούν με ποσοστό 95,8% τα χημικά κατάλοιπα στα τρόφιμα και με ποσοστό 91% το κάπνισμα. Οι Έλληνες σε ποσοστό 87,4% θεωρούν τις επιδημίες πιο επικίνδυνο για την υγεία τους και αμέσως μετά σε ποσοστό 82,4% τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και το παθητικό κάπνισμα.

Δύσπιστοι όσον αφορά την υγεία τους

Αναφορικά με ερωτήσεις που αφορούν «τους κινδύνους που απειλούν την υγεία», το 80,3% πιστεύει ότι η ελληνική πολιτεία και οι κρατικές δομές υγείας δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τους κινδύνους που απειλούν την υγεία. Αντίστοιχα, ποσοστό 61,3% πιστεύει ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κινδύνους που απειλούν την υγεία. Επιπρόσθετα, ποσοστό 49,6% απάντησε ότι οι ειδικοί επιστήμονες δεν παρουσιάζουν με έγκυρο και αξιόπιστο τρόπο τους κινδύνους που απειλούν την υγεία. Ποσοστό 66% πιστεύει ότι η παρουσίαση των κινδύνων για την υγεία από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν γίνεται με έγκυρο και αξιόπιστο τρόπο.

Τέλος, το 66% των πολιτών εμπιστεύεται τα εμβόλια και το 78,7% δήλωσε ότι τα διατροφικά σκάνδαλα που προβάλλονται στα MME έχουν επηρεάσει τις καταναλωτικές του συνήθειες στα τρόφιμα.


Πηγή:iatrikostypos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.