Translate

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

“Ευαγγελισμός”: 51 ψυχικά πάσχοντες σε τμήμα με 20 θέσεις νοσηλείας

“Ευαγγελισμός”: 51 ψυχικά πάσχοντες σε τμήμα με 20 θέσεις νοσηλείας

Κάτω από τις σημερινές συνθήκες νοσηλείας των ασθενών στα ψυχιατρικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων, δεν είναι δυνατόν να ισχύσουν αμιγώς επιστημονικοί κανόνες.

Ασφυκτικά γεμάτα είναι όσα ψυχιατρικά τμήματα δημόσιων νοσοκομείων λειτουργούν.

Στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” νοσηλεύονται 51 ασθενείς σε τμήμα δυναμικότητας 20 κρεβατιών, ενώ αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει το “Αγία Όλγα” και το “Σωτηρία”.

Το κλείσιμο πολλών δημόσιων ψυχιατρείων, έχει αφήσει το ΕΣΥ “γυμνό” από θέσεις νοσηλείας ψυχικά πασχόντων.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) κ. Ηλίας Σιώρας, κάνοντας λόγο για τραγική κατάσταση στις ψυχιατρικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων.

Στο νοσοκομείο “Γεννηματάς” - σημειώνει – είναι έτοιμη ψυχιατρική κλινική δυναμικότητας 30 κλινών και δεν λειτουργεί ακόμα για άγνωστους λόγους.

Την ίδια ώρα, δεν έχουν αναπτυχθεί δημόσιες κοινοτικές δομές “ξενώνες” για τη παρακολούθηση ασθενών που δεν χρειάζονται απαραιτήτως νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον κ. Σιώρα, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, αντί να οδηγήσει αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα ασθενών σε δωρεάν δημόσιες δομές, τους στοιβάζει σε νοσηλεία με απαράδεκτες συνθήκες ή ακόμα και στο δρόμο, στο έλεος ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων.
Ανάγκες

Η φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης – αναφέρει – είναι υπέρ του επιχειρείν στο χώρο της Υγείας, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού.

Όλο το βάρος πέφτει στις τσέπες των ασθενών και των συγγενών τους, αλλά και στο υγειονομικό και λοιπό προσωπικό, που τρέχουν αλλόφρονες να καλύψουν ανάγκες με υπερεντατικοποίηση της εργασίας.

Ο κ. Σιώρας προειδοποιεί ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να ισχύσουν αμιγώς επιστημονικοί κανόνες για την περίθαλψη ιδιαίτερα αδύναμων ανθρώπινων υπάρξεων.
Πηγή:iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.