Translate

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Μια οφθαλμολογική κλινική σε νοσοκομείο «φάντασμα»! Σε εγκατάλειψη το «Πατησίων» (ΦΩΤΟ)

Νοσοκομείο Πατησίων

Μπαλάκι μεταξύ δύο νοσοκομείων είναι οι εργαζόμενοι της οφθαλμολογικής κλινικής του άλλοτε Νοσοκομείου Πατησίων.


Πρόκειται και πάλι για μια ελληνική…πρωτοτυπία όπου ενώ το Νοσοκομείο Πατησίων συγχωνεύτηκε και ουσιαστικά έπαψε να λειτουργεί, στο κτίριο «φάντασμα» έμειναν να φρουρούν …Θερμοπύλες οι λιγοστοί εργαζόμενοι της οφθαλμολογικής κλινικής του νοσοκομείου.

Άδειοι διάδρομοι, μισογκρεμισμένοι τοίχοι, αποθήκες γεμάτες με σκονισμένα έπιπλα και αντικείμενα και κάπου εκεί στο σκοτάδι και σε εκατοντάδες άδεια τετραγωνικά μέτρα, η Οφθαλμολογική κλινική η οποία σήμερα 2.5 χρόνια μετά το λουκέτο στο Νοσοκομείο Πατησίων ενώ υπάγεται στην Αγία Όλγα συνεχίζει να λειτουργεί μόνη σε ολόκληρο το παλιό κτήριο.



Γιατροί και εργαζόμενοι είναι σε απόγνωση καθώς και η απόδοσή τους μειώνεται και οι ασθενείς βασανίζονται.
Σήμερα στην κλινική εργάζονται 2 Διευθυντές, 2 επιμελητές, 4 ειδικευόμενοι και 6 νοσηλεύτριες ενώ υπάρχουν και 2 κενές θέσεις οφθαλμιάτρων προς προκήρυξη.



Και το απίστευτο βέβαια είναι πως η κλινική είναι άρτια εξοπλισμένη με μηχανήματα νέας τεχνολογίας.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Οφθαλμολογική κλινική, πριν την παύση λειτουργίας του Γ.Ν.Πατησίων στις 31/8/2013, εξυπηρετούσε περί τους 15.000 ασθενείς ετησίως και διενεργούσε περί τις 2.500 επεμβάσεις.

Πολλές ήταν μάλιστα εξειδικευμένες λόγω της λειτουργίας των ειδικών ιατρείων γλαυκώματος και οφθαλμικής επιφάνειας.
Εφημέρευε ανά 4 ημέρες, διέθετε 13 κλίνες για νοσηλεία και είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί 10 χειρουργικές τράπεζες την εβδομάδα.



Επίσης καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι όταν το νοσοκομείο έσφυζε από ζωή, η κλινική δεχόταν παραπομπές από όλη την Ελλάδα ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση παθήσεων γλαυκώματος, οφθαλμικής επιφάνειας κ.α.

Η εικόνα σήμερα είναι τελείως διαφορετική. Τα χειρουργεία λιγόστεψαν άρδην, αφού οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τη διενέργειά τους.
Και αυτό διότι τα χειρουργεία λειτουργούν στο νοσοκομείο Αγία Όλγα, όπου διατίθενται 2 χειρουργικές τράπεζες την εβδομάδα, ενώ έχουν παραχωρηθεί και 4 κλίνες για την διακίνηση των ασθενών τις ημέρες του χειρουργείου.



Το ζήτημα είναι πως παρά τις αλλεπάλληλες κρούσεις των υπευθύνων της κλινικής, δεν έχει συμπεριληφθεί ακόμη στο πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου «Αγία Όλγα».
Εκτός των άλλων όμως παρότι το ενδιαφέρον των ασθενών συνεχίζει να είναι μεγάλο, οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται έχουν μειωθεί πάνω από 50% ενώ και γενικότερα οι υπηρεσίες στους ασφαλισμένους έχουν κουρευτεί λόγω των συνθηκών.



Και πως θα μπορούσε να ήταν αλλιώς όταν η κλινική έχει κοπεί στα δύο. Τα μεν εξωτερικά ιατρεία λειτουργούν στο κτήριο του «Πατησίων» τα δε χειρουργεία στο νοσοκομείο κορμού (Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο, Αγία Όλγα Νέας Ιωνίας) δηλαδή περίπου 3,5 χιλιόμετρα μακριά.

Από την άλλη τα κρεβάτια που παραχωρούνται από το Αγία Όλγα για οφθαλμολογικά περιστατικά είναι περιορισμένα αφού πλέον οι γιατροί έχουν στη διάθεσή τους μόνο 4 σε σχέση με τα 13 του παρελθόντος. Άκρως κουρεμένα είναι βέβαια και τα χειρουργικά τραπέζια.



Ενώ στο Πατησίων οι χειρουργοί οφθαλμίατροι είχαν στη διάθεσή τους 10 χειρουργικά τραπέζια, πλέον μπορούν να αξιοποιούν μόνο δύο.
Αποτέλεσμα είναι βέβαια να μην μπορεί να εξυπηρετεί ο αριθμός των ασθενών που εκδηλώνει ενδιαφέρον, αν σκεφτεί κανείς ότι οι τιμές στον ιδιωτικό τομέα είναι στα ύψη για ανάλογες επεμβάσεις.

Έτσι σήμερα οι γιατροί δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν πάνω από 1000-1200 χειρουργεία το χρόνο.
Οι γιατροί της οφθαλμολογικής κλινικής έχουν και εγγράφως ζητήσει τις αλλαγές όπως
ανακατανομή του χειρουργικού χρόνου με κριτήρια κοινά για όλες τις ειδικότητες, μεταφορά των ιατρείων σε χώρο του Νοσοκομείου, η συμμετοχή σε εφημερίες, αλλά προς ώρας λύση δε φαίνεται στον ορίζοντα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με απόφαση της 1ης Υγειονομική Περιφέρειας το κτήριο του Παραρτήματος «Πατησίων», έχει παραχωρηθεί στο ΠΕΔΥ, συνεπώς αργά ή γρήγορα θα έρθει η μετακίνηση της οφθαλμολογικής κλινικής. Όποτε βέβαια και αν οργανωθεί το ΠΕΔΥ, το οποίο έμεινε στη μέση μετά το νόμο Άδωνι Γεωργιάδη…

Δήμητρα Ευθυμιάδου
healthreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.