Translate

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Αύξηση περιστατικών με …μείωση προσωπικού! Πως απαξιώνεται καθημερινά το ΕΣΥ






Απαξιώνονται χρόνο με το χρόνο τα δημόσια νοσοκομεία σχεδόν σε όλη τη χώρα, με το προσωπικό να μειώνεται σταθερά και ταυτόχρονα να αυξάνεται αντίστοιχα σταθερά και η κίνηση των ασθενών.


Και πως θα μπορούσε να ήταν αλλιώς αφού οι πολίτες στρέφονται όλο και περισσότερο στο δημόσιο σύστημα λόγω της παρατεταμένης κρίσης.
Ελπίζουν ότι θα εξυπηρετηθούν χωρίς οικονομική επιβάρυνση, ανεξάρτητα βέβαια από την ποιότητα η οποία φθίνει εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων.

Στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, βασικές κλινικές υπολειτουργούν ή βάζουν ακόμη και λουκέτο, καθώς είτε δεν υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά ή το προσωπικό δεν επαρκεί για να γίνουν οι εφημερίες.

Τα στοιχεία που καταγράφουν οι εργαζόμενοι αλλά αποδέχεται και η κυβέρνηση, δείχνουν κατακόρυφη αύξηση της ροής των ασθενών κατά τουλάχιστον 20% τα τελευταία χρόνια.
Το μεγαλύτερο βάρος σηκώνουν φυσικά τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, με τα μεγάλα να είναι υπό κατάρρευση αφού το υπάρχον προσωπικό δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην αυξημένη κίνηση.

Ενδεικτική η περίπτωση του Ευαγγελισμού του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας.
Ο Σύλλογος των Εργαζομένων συχνά πυκνά αναδεικνύει το θέμα χωρίς ωστόσο να βλέπει αποτέλεσμα.
Από μια πρόχειρη καταγραφή που έκαναν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός προκύπτει αύξηση των εισαγωγών κατά 12% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Δείτε παρακάτω πως κινήθηκαν οι ασθενείς στον Ευαγγελισμό από το 2012 έως και το 2015



Κοντά στο 12% ήταν όμως και η μείωση προσωπικού τα αντίστοιχα χρόνια σύμφωνα με τον Ηλία Σιώρα πρόεδρο του Σωματείου των Εργαζομένων και μέλος του ΔΣ. Των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΙΝΑΠ).
Άλλωστε το προσωπικό τα τελευταία χρόνια λιγοστεύει επειδή και δε γίνονται μόνιμες προσλήψεις και επειδή υπάρχει το κύμα των συνταξιοδοτήσεων.

Αύξηση υπάρχει όμως και σε κάθε κλινική ξεχωριστά. Στις καρδιολογικές κλινικές του Ευαγγελισμού το 2014 και το 2015 νοσηλεύθηκαν αντίστοιχα 3.540 και 3.930 ασθενείς, ποσοστό αύξησης 11%.

Το …γκρίζο μέλλον

Και τα επόμενα χρόνια όμως η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί. Η συρρίκνωση των μονάδων του ΠΕΔΥ αλλά και των κλινικών στο ΕΣΥ, μετά από σχετική οδηγία των τροϊκανών, οι ασθενείς αναμένεται να κατευθύνονται όλο και περισσότερο στα δημόσια νοσοκομεία παρότι ο στόχος είναι ακριβώς ο αντίθετος.

Το δημόσιο σύστημα αναμένεται να περιορισθεί και σε πολλές περιπτώσεις δε θα αποφευχθεί και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό εάν τουλάχιστον δεν υπάρχει αύξηση στη συμμετοχή του κόστους για τους ασθενείς.
Οι εργαζόμενοι πάντως φοβούνται και περαιτέρω συρρίκνωση των δημοσίων νοσοκομείων. «Το χειρότερο είναι πως με την κατάσταση όπως διαμορφώνεται , οι δείκτες θα επιδεινώνονται γιατί με τις ελάχιστες προαναγγελθείσες προσλήψεις (αν και όποτε γίνουν) και τις επερχόμενες συνταξιοδοτήσεις , σε ένα χρόνο οι μόνιμοι θα είναι ακόμα λιγότεροι.

Οι προσλήψεις επικουρικών , 5μηνιτων και εργαζομένων με μπλοκάκια συντηρεί δε λύνει το πρόβλημα» σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό Ηλίας Σιώρας και συμπληρώνει: «Οι δημόσιες μονάδες απαξιώνονται σταδιακά με κλείσιμο ή υπολειτουργία κλινικών όπως στη Ρόδο, στο Μεσολόγγι στο Αγρίνιο, στον Πύργο, στη Θήβα, στα Γιαννιτσά, στη Σπάρτη, στην Καβάλα, στην Κομοτηνή και σε πολλά ακόμα Νοσοκομεία.»


Δήμητρα Ευθυμιάδου
healthreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.