Translate

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Στα…Τάρταρα τα κονδύλια για νοσοκομεία-ΕΟΠΥΥ! Από πού κόβονται χρήματα το 2016

Στα…Τάρταρα τα κονδύλια για νοσοκομεία-ΕΟΠΥΥ! Από πού κόβονται χρήματα το 2016

Σε απόλυτη οικονομική κατάρρευση θα οδηγηθούν όπως φαίνεται τα δημόσια νοσοκομεία μέσα στο 2016, δεδομένων των δραματικών μειώσεων στα κονδύλια χρηματοδότησης από τα κρατικά ταμεία.

Το μείγμα μοιάζει εκρηκτικό αν σκεφτεί κανείς ότι την ίδια ώρα που κουρεύονται τα χρήματα για τα νοσοκομεία, αυξάνονται κατακόρυφα τα χρέη προς τους προμηθευτές.

Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο αν σκεφτεί κανείς ότι έως τον Οκτώβριο του 2015, δηλαδή λίγο πριν το τέλος τους έτους, έχει εκταμιευτεί μόλις το 40% των σχετικών πιστώσεων για το ΕΣΥ.

Και το ζήτημα είναι πως κατά τους συνδικαλιστές των νοσοκομείων, η αύξηση των πιστώσεων για το 2015 κατά 150 εκατ. ευρώ, φαίνεται να είναι καθαρά λογιστικήώστε να αντιμετωπιστεί η αδυναμία των νοσοκομείων να προμηθευτούν υλικά εξαιτίας της εξάντλησης των πιστώσεων και των «κόκκινων» κωδικών.

Και όλα δείχνουν ότι το 2016 τα οικονομικά των νοσοκομείων θα χειροτερέψουν αφού θα ψαλιδιστούν άλλα 362 εκατ. ευρώ.
Και αυτό διότι ο ύψος της κρατικής χρηματοδότησης για το 2015 είχε προϋπολογιστεί στο 1,388 δις ευρώ, ενώ το 2016 η κρατική χρηματοδότηση περιορίζεται στο 1.026 δις ευρώ.

Τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ και πάλι στις συντάξεις

Άγνωστο παραμένει πάντως εάν τελικά τα χρήματα που θα παρακρατηθούν από τους συνταξιούχους μέσω της αύξησης παρακράτησης υπέρ υγείας από το 4% στο 6%,καταλήξουν τελικά στον ΕΟΠΥΥ.

Και αυτό διότι όπως επισημαίνει ο Χρήστος Κόνιαρης, μέλος της Γραμματείας του ΜΕΤΑ Υγειονομικών, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως η παρακράτηση αυτή και πάλι δε θα φθάσει στον ΕΟΠΥΥ.

«Η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία στο Υπ. Υγείας διογκώνει στα 800 εκατ. Ευρώτα έσοδα που θα εισέλθουν από τον ΕΟΠΥΥ στα ταμεία των Δημόσιων Νοσοκομείων το 2016 προκειμένου να εμφανίσει ότι ο σύστημα «ισορροπεί» στα οικονομικά του.

Την ίδια ώρα στις συναντήσεις που είχε με συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΠΟΕΔΗΝ)αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ότι ακόμα και τα χρήματα που θα αφαιρεθούν από τις τσέπες των συνταξιούχων με την αυξημένη παρακράτηση εισφορών το 2016 δεν θα οδηγηθούν στην υγεία αλλά για να καλύψουν ελλείμματα που υπάρχουν προκειμένου να καταβληθούν οι κύριες συντάξεις.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η δημόσια χρηματοδότηση στα Δημόσια Νοσοκομεία έχει μειωθεί κατά 70% περίπου από το 2009 αφήνοντας αρνητικό «αποτύπωμα» στη λειτουργία τους» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Χρήστος Κόνιαρης.

Δήμητρα Ευθυμιάδου
healthreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.