Translate

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Η αλήθεια για την πτώχευση του πρώτου ασφαλιστικού ταμείου



 




 Σε … «τρίτους» αποδίδουν στελέχη του Υπ. Εργασίας τη διαφαινόμενη στάση πληρωμών στο «επικουρικό» ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων. Πιο συγκεκριμένα, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων τους οποίους ελάμβανε μέχρι και το 2014 έριξε το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) στον … προθάλαμο της πτώχευσης απειλώντας τα μερίσματα (σ.σ. τις επικουρικές συντάξεις) 230.000 συνταξιούχων του Δημοσίου.

Έτσι σύμφωνα με επιστολή που κοινοποίησε το ΜΤΠΥ στον αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Δημήτρη Στρατούλη, “τα διαθέσιμα του Ταμείου με βάση το καταγεγραμμένο μηνιαίο έλλειμμα επαρκούν έως το τέλος Μαρτίου για την καταβολή των μερισμάτων του μηνός Απριλίου”.

Σε ανακοίνωση του το Υπ. Εργασίας αναφέρει πως «θα διασφαλιστούν» τα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως η επικρατέστερη σκέψη σε κυβερνητικούς κύκλους τις τελευταίες μέρες για να κλείσει άμεσα η «τρύπα» στο ΜΤΠΥ όπως και σε «άλλα ταμεία», είναι να αλλάξει η νομοθεσία που διέπει τον «κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και να επιτρέψει για άλλο ένα ακόμα χρόνο να χρησιμοποιηθούν για χάρη της διάσωσης των συντάξεων μέρος τουλάχιστον των πόρων που θα συγκεντρωθούν φέτος (1 δισ. ευρώ) από την κρατική χρηματοδότηση και τις εισφορές στις υψηλές συντάξεις.

Πως φτάσαμε όμως ακριβώς στο σημερινό έλλειμμα – μαμούθ; Υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπ. Εργασίας επισημαίνει πως το έλλειμμα 227 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο καταγράφει ο προϋπολογισμός του 2015 αντί του ελλείμματος μόλις 96 εκατ. ευρώ, οφείλεται συντριπτικά στο μηδενισμό των πόρων που ελάμβανε το ΜΤΠΥ από φόρους υπέρ τρίτων μέχρι και πέρσι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το εν λόγω Μετοχικό Ταμείο ελάμβανε μέχρι και πέρσι γύρω πάνω από 100 εκατ. ευρώ –κατά μέσο όρο- κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, το ΜΤΠΥ έλαβε 137 εκατ. ευρώ το 2011, 82 εκατ. ευρώ το 2012, 90 εκατ. ευρώ το 2013 και 154 εκατ. ευρώ το 2014.

Αντίθετα από 1η Ιανουαρίου 2015 προβλεπόταν κατάργηση της χρηματοδότησης του ΜΤΠΥ από φόρους υπέρ τρίτων και έτσι το εκτινάχτηκε το έλλειμμα του. Έτσι, ενώ το έλλειμμα του ταμείου το 20114 ήταν μόλις 96 εκατ. ευρώ, ο προϋπολογισμός του 2015 το προέβλεψε στο ύψος των… 227 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν ήταν μόνο αυτός ο λόγος για τον οικονομικό εκτροχιασμό του ταμείου αλλά πχ γιατί επί χρόνια ενώ εισέπραττε 12 μηνιαίες εισφορές ανά έτος απέδιδε 14 μηνιαία μερίσματα. Παράλληλα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έγιναν μαζικές συνταξιοδοτήσεις –αυξάνοντας έτσι τη «ζήτηση» για μερίσματα- ενώ πάγωσαν σχεδόν οι προσλήψεις στο δημόσιο, χωρίς να υπάρχει κάποια αναλογιστική μελέτη για το πώς θα μπορέσει το Μετοχικό Ταμείο να αποδίδει μέρισμα. Τέλος, μέχρι το 2011 ενώ το μέρισμα ενώ εκτιμούταν με βάση. το συντάξιμο μισθό, χρηματοδοτούταν από εισφορές με βάση το βασικό μισθό

Δημήτρης Κατσαγάνης
Πηγή:www.capital.gr














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.