Translate

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Πρόγραμμα ελέγχου Alzheimer από το υπ.Υγείας! Ποιοι μπορούν να εξετασθούν









Ειδικό πρόγραμμα για τον προληπτικό έλεγχο της νόσου Alzheimer ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα ο αν.Γενικός Γραμματέας αρμόδιος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer, ξεκινά την οργάνωση όλων των δημοσίων φορέων Υγείας προκειμένου να μπορούν να κάνουν προληπτικούς ελέγχους και τεστ σε άτομα που έχουν ανησυχία ή εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα.

Το υπουργείο υγείας συντονίζει σειρά δράσεων στο πλαίσιο της συνέχισης του Εθνικού Πιλοτικού Προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας των Ηλικιωμένων Ατόμων – «ΗΠΙΟΝΗ» σε συνεργασία με τους αντίστοιχους επιστημονικούς φορείς.

Με την ολοκλήρωση των ενεργειών και δράσεων ενημέρωσης – πληροφόρησης των
πολιτών και ιδιαίτερα των επαγγελματιών υγείας, οι Δημόσιες Δομές παροχής
υπηρεσιών ΠΦΥ και οι δομές των ΟΤΑ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καλούνται
να διαμορφώσουν χρονοδιάγραμμα (ημέρες και ώρες), σύμφωνα με το οποίο οι
επαγγελματίες υγείας θα υποδέχονται τους ενδιαφερόμενους/προσερχόμενους που επιθυμούν να εξεταστούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Τα προγράμματα δωρεάν ελέγχου αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα δεδομένου ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να ξεκινήσει από τις αρχές Οκτωβρίου.

Παράλληλα διενεργείται η συμπλήρωση των εργαλείων των «Mini-Mental State Examination» και «Γηριατρική Κλίμακα Κατάθλιψης (GDS)» καθώς και άλλων προτεινόμενων εργαλείων από την επιστημονική κοινότητα, όπως δοκιμασίες αξιολόγησης λειτουργικότητας.

Σε περιπτώσεις διαπίστωσης ευρημάτων που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, οι
επαγγελματίες υγείας θα παραπέμπουν τους πολίτες, οργανώνοντας επισκέψεις κατά προτεραιότητα στις Δημόσιες Δομές παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ της περιοχής τους, κατόπιν συνεργασίας.

Αντιστοίχως οι Δομές παραπέμπουν τα περιστατικά που κρίνουν απαραίτητο για περαιτέρω έλεγχο, θεραπεία και παρακολούθηση στα εξειδικευμένα ιατρεία και Μονάδες.

Σε περιπτώσεις που κριθεί απαραίτητο οι επαγγελματίες υγείας παραπέμπουν τους πολίτες σε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, π.χ. κοινωνικές υπηρεσίες, ομάδες αυτοβοήθειας, συλλόγους ασθενών κλπ.
Στόχοι

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ατόμων ηλικίας άνω των 55 ετών για την άνοια, την πρόληψη και την ορθή αντιμετώπιση αυτής

–Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των οικογενειών των ατόμων με άνοια σε
θέματα φροντίδας και εξυπηρέτησης αυτών

-Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας στη νόσο
Alzheimer και των άλλων μορφών άνοιας

–Οργάνωση παρεμβάσεων δευτερογενούς πρόληψης (έγκαιρη διάγνωση) και
τριτογενούς πρόληψης (αποκατάσταση)

-Συστηματική παραπομπή και διαχείριση περιστατικών με άνοια σε
εξειδικευμένα κέντρα και υπηρεσίες υγείας

-Διενέργεια προληπτικών δοκιμασιών μνήμης για την έγκαιρη διάγνωση της
άνοιας σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω
 
Τι δείχνουν τα στοιχεία

Στις μέρες μας εκτιμάται ότι υπάρχουν 47 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με άνοια, αριθμός που θα αυξηθεί δραματικά στο μέλλον, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα περίπου 200.000 άτομα με άνοια και ο αριθμός αυτός μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000.

Δωροθέα Γαληνού
healthreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.